V náchodské nemocnici dostavěli dva nové pavilony. (18. září 2020)

V náchodské nemocnici dostavěli dva nové pavilony. (18. září 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Nemocnice v Náchodě už léčí v nových pavilonech, otevřela ortopedii

  • 1
Dva nově vybudované pavilony v nemocnici v Náchodě zčásti slouží pacientům. Po Velikonocích se do jednoho z pater nastěhovalo lůžkové oddělení ortopedie. Bylo to možné díky tomu, že se po únorovém náporu zlepšila epidemická situace a nemocnice mohla zakonzervovat jednu covidovou stanici.

Dostavba náchodské nemocnice za více než 1,3 miliardy korun je největší investicí Královéhradeckého kraje. Politici ji představili těsně po dokončení loni v září.

Donedávna tam ještě dělníci odstraňovali zjištěné závady či nedodělky. Čekalo se také na vnitřní vybavení a přístroje, za něž kraj zaplatí 400 milionů korun.

Do třetího podlaží pavilonu se dnes přesunuli zdravotníci a také asi pět pacientů. Předcházelo tomu náročné stěhování v minulých dnech, vybavena je lůžková část oddělení a zatím i jeden ze dvou  superaseptických operačních sálů.

V minulých měsících sloužila část lůžkové ortopedie jako covidové oddělení, což již není nutné.

„Jsme rádi, že budeme moci opět začít normálně pracovat. Chystáme se zprovoznit operační sály, a i když operační programy nebudou v první fázi ještě v plném objemu, doufám, že v horizontu několika týdnů se budeme moci vrátit k naší běžné činnosti, kterou jsme od října nemohli vykonávat,“ řekl primář ortopedického oddělení Roman Umlauf.

Vedení nemocnice počítá s tím, že když se covidová situace bude dál zlepšovat, přesunou se postupně do nových prostor i další oddělení.

„Ortopedii bude následovat společně se zprovozněním sterilizace a dalších operačních sálů chirurgické oddělení, ORL a v dalším sledu pak gynekologicko-porodnické a dětské oddělení. Před dalším stěhováním však potřebujeme uzavřít naši největší covidovou stanici, která čítá třicet lůžek na oddělení chirurgie, což může ještě jeden až dva týdny trvat,“ plánuje ředitel nemocnice Jan Mach.

Do administrativní části budovy se již v minulých měsících nastěhovali někteří zaměstnanci nemocnice, fungoval zde také ambulantní covidový stacionář pro rizikové pacienty a v přízemí se od ledna nachází očkovací centrum.

„V náchodské nemocnici se skutečně odehrávají zcela zásadní věci, první nastěhování pacientů na lůžkové oddělení a pozítří i první operace,“ řekl dnes radní kraje pro zdravotnictví Zdeněk Fink. Poděkoval všem, kdo se na stavbě i vybavení budov podíleli.

18. září 2020