Srážka motocyklisty s kamionem v Čáslavkách na Náchodsku (13. 7. 2021)

Srážka motocyklisty s kamionem v Čáslavkách na Náchodsku (13. 7. 2021) | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Motorkář předjížděl v zákazu na hlavním tahu, zemřel po střetu s kamionem

  • 66
Po srážce s kamionem u Jaroměře na Náchodsku v úterý navečer zahynul motocyklista. I přes zákaz předjížděl osobní auto, jenže se nestihl zařadit a v protisměru narazil do kamionu.

Nehoda se stala kolem 19. hodiny mezi Jaroměří a Čáslavkami na hlavním tahu I/33 k polské hranici. Jsou tam rovné úseky s mírnou zatáčkou.

Kamion se střetl s motorkou takřka na úrovni dopravní značky, kde pro motorkáře již končil zákaz předjíždění.

„Devětatřicetiletý řidič motocyklu Yamaha, který jel od Jaroměře na Českou Skalici, nepřizpůsobil rychlost jízdy a na rovném úseku komunikace v místě, kde je to zakázáno, začal předjíždět osobní automobil značky BMW. Dostal se do protisměru, kde se čelně střetl s nákladním automobilem. Části motocyklu a nákladního automobilu poté zasáhly vozidlo BMW,“ uvedla mluvčí hradecké policie Eliška Majerová.

Motorkář podlehl těžkým zraněním, policie u něj nařídila soudní pitvu. Další dva řidiči se nezranili a dechová zkouška u nich vyloučila alkohol.

Kamion skončil kabinou v protilehlém příkopu a větší částí blokoval průjezd po silnici. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Jaroměř, Náchod a z královéhradecké centrální stanice.

„Motorka při příjezdu hasičů hořela, požár rychle uhasili pomocí vysokotlakého proudu vody. Z kamionu unikaly z poškozené nádrže provozní kapaliny, nádrž hasiči provizorně utěsnili a zamezili vytečení zbytku nafty. Kapalinu, která se dostala na komunikaci, zasypali sorbentem,“ sdělila mluvčí hradeckých hasičů Martina Götzová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Hasiči odjeli na základny kolem 20:30. Jaroměřská jednotka se vrátila asi ve 22:00, aby pomohla s naložením kamionu i motorky na odtah a s uklizením silnice. Z poškozené nádrže nákladního vozu prosáklo do půdy asi 600 litrů nafty, hasiči o tom informovali úředníky ochrany životního prostředí i Povodí Labe.

Silnice byla až do půlnoci uzavřena a zcela neprůjezdná. Policisté odkláněli dopravu po objízdných trasách.