Skiareály v Krkonoších rozjedou vleky. Jsme na jedné lodi, vzkazují

  10:35
Většina zimních areálů v Krkonoších zahajuje lyžařskou sezonu. Vleky spustí v pátek a sobotu. Lyžovat se bude i v největších střediscích Orlických hor. Podmínky pro lyžování nejsou ideální, platí také některá omezení pro návštěvníky vzhledem ke koronaviru.
Kurz instruktorů lyžování na sjezdovce na Pomezních boudách v Krkonoších. (16....

Kurz instruktorů lyžování na sjezdovce na Pomezních boudách v Krkonoších. (16. 12. 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

I další vývoj opatření proti koronaviru je nevyzpytatelný.

Přesto v Krkonoších i v Orlických horách panuje spokojenost, že sezona vůbec může začít. Výše položené areály právě otevírají, další čekají na vhodnější počasí k možnosti technického zasněžování.

SkiResort Černá hora-Pec od pátku spouští provoz na sjezdovce Anděl na Černé hoře a na několika dalších v Peci pod Sněžkou.

„Na sjezdovku Anděl se lze dopravit kabinovou lanovkou. V Peci pod Sněžkou se rozjede vlek Javor 2 a lanovka Zahrádky Expres. K dispozici bude sjezdovka Javor 2, Lyžařskou se dostanou na Smrk a dolů k Zahrádkám, odkud podél potoka zpátky na Javor,“ informoval šéf SkiResortu Černá hora-Pec Petr Hynek.

„V příštích dnech budeme věřit, že se předpověď umoudří a pomohou nám buď přírodní srážky, nebo mráz, abychom opět mohli technicky zasněžovat a rozšířit tak plochy sjezdovek. Zároveň budeme pevně doufat, že se zásadně nezhorší epidemiologická situace,“ řekl Petr Hynek.

 Vyzval lyžaře, aby si jízdenky na vleky a lanovky koupili předem přes stránky skiresort. cz.

Všichni jsme na jedné lodi, nezkazme to

„Doporučujeme, aby si jízdenky dopředu objednali a zakoupili přes aplikaci skiresortcard. Ke zvládnutí provozu v omezeném režimu potřebujeme mít kvůli opatřením jejich prodej pod kontrolou. Nemůžeme jich prodávat neomezený počet. Pokud si lidé lístek zakoupí přes internet, mají jistotu, že si zalyžují,“ doporučil Petr Hynek.

Stejně jako v dalších areálech budou i ve SkiResortu Černá hora–Pec restaurace nabízet občerstvení přes výdejová okénka. Podle Hynka bude důležité dodržování všech nastavených pravidel:

„Návštěvníci si v restauracích mohou koupit balené pití, polévku, párek v rohlíku a další základní sortiment. Vyzýváme všechny k zodpovědnému chování a trpělivosti, abychom si sami nezkazili možnost lyžovat. Všichni jsme na jedné lodi a musíme se chovat zodpovědně. My vytvoříme podmínky a na návštěvnících je, aby je respektovali.“

Na Medvědín bez lyží a sáněk

Ve Špindlerově Mlýně je v provozu modrá sjezdovka ve Svatém Petru. Provozovatelé doporučují zaparkovat na Hromovce a pokračovat lanovkou. Občerstvení z výdejových okének zajišťuje restaurace Stadion, terasa Na Pláni či bistro na Medvědíně. V provozu by měly být i lyžařská škola či půjčovna vybavení.

O víkendu bude jezdit také lanovka na Medvědíně, avšak kvůli špatným sněhovým podmínkám poslouží pouze pěším mířícím na hřebeny.

„V posledních dnech je skvělé počasí na krátký výlet nebo procházku. Na lanovku si s sebou neberte lyže ani sáňky,“ vzkazují provozovatelé. Více na skiareal.cz.

Doufáme, že se na svátky ochladí

Nočním lyžováním začne v pátek v 18 hodin sezona ve skiareálu v Mladých Bukách. V příštích dnech bude v provozu hlavní sjezdovka a přilehlý vlek Buky II, dětský park, lyžařská škola, půjčovna a bobová dráha. Občerstvení bude k dispozici přes výdejní okénko v Rotundě.

Za den lyžování zaplatí dospělí v Mladých Bukách 510 korun. Kompletní ceník a další informace jsou na stránkách areal-mladebuky.cz.

„Jízdenky lze zakoupit u našich pokladen, ale doporučujeme zakoupit si je přes naše stránky. Samozřejmě i u nás platí omezení v nutnosti nosit roušky v uzavřených prostorách a u vleku při nástupu, výstupu i u pokladen a dvoumetrové rozestupy,“ sdělila Kateřina Pilařová, ředitelka lyžařského areálu v Mladých Bukách.

Přestože technický sníh umožňuje lyžování už teď, i tam vyhlížejí vhodnější počasí.

„Není to žádná sláva, ale na pokrytí hlavní části areálu technický stačí. Zatím nebudeme zasněžené plochy rozšiřovat, ale spíše zvyšovat výšku pokrývky. A budeme doufat, že se o svátcích trochu ochladí,“ doplnila Pilařová.

„Jsme připraveni, čekáme na počasí“

V Malé Úpě se dá ode dneška lyžovat na sjezdovce Pomezky, byť je šíře svahu omezená. Lyžaři si mohou koupit skipas na 4 hodiny za 500 korun pro dospělého a 350 korun pro děti nebo na dva dny za 1400 a 1000 korun.

Skipasy jsou platné pouze do 24. prosince. V provozu je i půjčovna v hotelu Hořec. Areál U Kostela chtějí zprovoznit od 25. prosince, o aktuální situaci budou informovat na stránkách střediska.

Na sníh naopak stále čekají v lyžařském areálu v Herlíkovicích poblíž Vrchlabí.

„V tuto chvíli se nedá odhadnout, kdy sezonu zahájíme. Přírodní sníh nepadá a podmínky nejsou vhodné ani pro zasněžování. Výhled počasí není ideální. Jakmile se podmínky zlepší, jsme připraveni provoz spustit. Těšíme se,“ sdělila pracovnice infolinky společnosti Snowhill, která areál provozuje.

Sníh v Deštném díky novince

I přes nepříznivé počasí spouštějí provoz také dvě největší střediska v Orlických horách. Pátkem začíná sezona v Deštném, kde zatím slouží rychlá čtyřsedačková lanovka a také modrá sjezdovka Marta. Otevřená je i půjčovna lyží, lyžařská škola bude s jistotou zatím sloužit o víkendu, občerstvení bude k dispozici přes výdejní okénko.

„Sice nám počasí v posledních dnech moc nepřálo, ale modrá sjezdovka Marta je v docela dobré kondici. S respektem jsme přijali nařízení vlády ohledně opatření při lyžování, a proto chceme poprosit i návštěvníky, aby dodržovali pravidla, která budou platit v celém areálu. U pokladen i turniketů budou koridory, aby nedocházelo ke shlukování,“ upozorňují provozovatelé deštenského areálu, kde jeden den lyžování dospělého přijde na 495 korun.

Jeho šéf Petr Prouza připomněl, že velký podíl na tom, že areál může spustit provoz, má nový systém technického zasněžování, který kromě nové rolby znamenal nejvýraznější letošní investici:

„Zaměřili jsme se na technický sníh, což se nám nyní vyplatilo, jsme tak jedním z mála areálů, který je schopen provoz spustit. Pořídili jsme pět nových sněžných děl a jedenáct automatických tyčí. Do podzemních šachet jsme usadili nadzemní hydranty a elektranty a také jsme vyměnili původní rozvody.“

„Automatický systém je efektivnější a rychlejší. Nová rolba dokáže měřit výšku sněhu na sjezdových tratích, což systém efektivně doplňuje. Myslím, že bez toho bychom nebyli schopni zahájit sezonu tak rychle,“ řekl Petr Prouza.

Nabídka občerstvení bude co nejširší, vyjma alkoholu

V Říčkách v Orlických horách zahájí provoz v sobotu ráno. Jako první se otevře červená sjezdovka dlouhá 1 200 metrů. K dispozici bude i půjčovna vybavení a servis.

Mimo provoz zůstává lyžařská škola. Kvůli nedostatku sněhu jsou uzavřené běžkařské tratě.

„Občerstvení a restaurace jsou otevřeny v omezeném provozu, ale s maximální snahou o zajištění co nejširší nabídky, vyjma alkoholických nápojů. Výdej bude přes okénko. Veřejné toalety budou otevřeny a průběžně dezinfikovány. Prosíme všechny návštěvníky, aby nejen ve frontách přistupovali k platným nařízením a omezením s pochopením a trpělivostí,“ připojili výzvu provozovatelé Ski centra Říčky v Orlických horách.

  • Nejčtenější

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silnici u Trutnova zavřela nehoda tří aut, převrácený kamion museli vyprostit

21. března 2024  10:30,  aktualizováno  22.3 15:10

Kamion, dodávka a osobní auto havarovaly ráno na silnici I/37 u Stříteže na Trutnovsku. Řidička...

Průjezdu ulicí brání nevzhledné skruže. Je to dopravní značení, uvedlo město

29. března 2024

Premium Betonové skruže uprostřed nedokončené ulice nechala před lety umístit radnice v Rychnově nad...

V Hradci Králové hořel panelový dům, zraněno bylo několik lidí

28. března 2024  19:03,  aktualizováno  19:12

V Hradci Králové ve čtvrtek odpoledne hořel byt v panelovém domě na Benešově třídě na největším...

Kolem Rozkoše vzniká stezka pro cyklisty. Rybáři se bojí, že přijdou o klid

28. března 2024  17:26

U hráze přehrady Rozkoš se staví další úsek cyklostezky na Českou Skalici. Rybáři však mají pocit,...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...