Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fanouškům naději na stadion, turistům les. Co dal a vzal rok 2021 v kraji

  8:34
Královéhradecká redakce MF DNES přináší přehled výjimečných událostí v kraji v roce 2021. Jaké byly největší investice, kolik stála rekordně dlouhá zima, co nového nabízí opravený hrad Kost, kde se musely evakuovat dětské tábory, kdo koupil Poštovnu na Sněžce, kdo podlehl covidu či kdo zemřel pod lavinou v Krkonoších?
V Krkonoších letos zemřeli pod lavinami dva lyžaři.

V Krkonoších letos zemřeli pod lavinami dva lyžaři. | foto: Horská služba

1 Zoo přišla o Jessi a Jedničku

Samice nosorožce černého (dvourohého) Jessi byla ve věku 36 let nejstarší...

Dvě velké ztráty utrpěla v lednu zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Zoologové museli uspat výjimečnou samici nosorožce černého Jessi, která se tu narodila v roce 1984 a s 36 lety byla nejstarší členkou chovu. Stala se absolutní rekordmankou v počtu odchovaných mláďat. Měla jich osm, poslední v roce 2015, a sehrála zásadní úlohu v záchraně nosorožců černých v Africe. 

Krátce po ní uhynul samec želvy obrovské Jednička. Se svými 60 lety patřil mezi vůbec nejstarší obyvatele, kteří do zoo přišli v éře Josefa Vágnera.

2 Zmizel les na Ostaši

Stolová hora Ostaš (1. 1. 2021)

Turistům se už na začátku roku otevřely zcela nové pohledy na pískovcový skalní labyrint na stolové hoře Ostaš v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko.

Dřevaři museli kvůli kůrovcové kalamitě pokácet a odvézt stovky suchých a napadených kmenů, holiny se rozkládají asi na šesti hektarech.

3 Poštovna má nového majitele

Česká poštovna na Sněžce v lednu 2021.

Novým majitelem České poštovny na Sněžce se stala pražská firma Piange italského podnikatele Eugenia Brameriniho. Ucházelo se o ni šest zájemců, původní majitelé hledali kupce dva roky. Poštovna byla slavnostně vysvěcena v srpnu 2007 a pravidelně slouží od léta 2008. Historická poštovna na vrcholu Sněžky stála od poloviny 19. století.

4 Drak přišel o Václava

V lednu zemřel dlouholetý člen královéhradeckého Divadla Drak (1985–2017) Václav Poul. Drak ztratil pokorného služebníka ze staré školy, vynikajícího herce i loutkáře s nepřeslechnutelným charakteristickým hlasem, jehož byla radost potkat jak na jevišti, tak v zákulisí. Držiteli mnoha hereckých cen bylo 70 let.

5 Místo smíru začala válka

Před únorovou schůzí hradeckého zastupitelstva se prý všechny strany shodly na paktu o neútočení, aby daly šanci vzniku nové koaliční vlády. Místo míru však jen vrcholila fraška. Menšinová koalice ANO s ODS se opřela o tři hlasy komunistů a odvolala náměstka primátora Martina Hanouska (Změna a Zelení). Opozice to nazvala rudým plivancem do tváře Hradečáků. A stalo se jistotou, že naděje na novou vládu zhasly.

6 Dvě laviny v jeden den

Jednotky hasičů byly svolány kvůli pádu laviny do Obřího dolu, z místa srazu u...

Jednu oběť si vyžádaly dvě laviny, které v Krkonoších spadly v neděli 14. března. V hradecké fakultní nemocnici zemřela 35letá žena, kterou zavalila lavina v Černém kotli. 

Také první lavina spadla na polské území - v lokalitě Biały Jar. Žena byla s dalšími třemi muži na skialpech u Martinovy boudy, muži vyvázli bez zranění. Skialpinisté nejspíš porušili vládní nařízení o omezení pohybu, navíc byli mimo značenou turistickou trasu. V únoru zahynul pod lavinou v žlabu Úpičky v Obřím dole 17letý skialpinista

7 Zima stála 209 milionů

Rekordně dlouhá zima stála rekordní sumu peněz. Náklady na zimní údržbu silnic v kraji v minulé na sníh bohaté zimě dosáhly 209 milionů korun a byly nejvyšší za posledních 15 let. Proti předchozí velmi mírné zimě 2019/2020 náklady vzrostly o 93 milionů korun. První výjezd na zimní údržbu byl 14. října na horách, poslední 18. dubna v Orlických horách.

8 Udeřila ptačí chřipka

Hasiči zasahují v ohnisku ptačí chřipky v chovu kachen v Zábědově. (22. března...

Jako by nestačila epidemie covidu, na jaře udeřila i nákaza ptačí chřipkou, která byla v kraji nejrozšířenější v historii regionu i na celém území České republiky. První zasáhla chřipka velkochovy v Dobřenicích a Novém Bydžově-Zábědově, kde bylo vybito na 40 tisíc ptáků. Šíření nákazy však nepolevilo, zasáhla i další dva chovy kachen společnosti Perena, celkem bylo utraceno přes čtvrt milionu kusů drůbeže.

9 Politik podlehl covidu

Pavel Hečko, starosta Meziměstí a Královéhradecký krajský zastupitel (ČSSD),...

V noci na 24. března ve čtyřiapadesáti letech zemřel starosta Meziměstí a krajský zastupitel Pavel Hečko (ČSSD). Někdejší judista po šesti týdnech podlehl covidu-19, s těžkým průběhem byl hospitalizován v Praze. Hečko působil v městském zastupitelstvu od roku 2002, o rok později se stal místostarostou, od roku 2018 byl starostou. V letech 2016 až 2020 působil jako radní Královéhradeckého kraje.

10 Zemřel poslední nosič

Helmut Hofer se živil jako nosič pro Českou boudu na Sněžce od svých 15 do 20...

Na začátku dubna zemřel potomek rodu horských nosičů Helmut Hofer z Velké Úpy, bylo mu 88 let. Byl posledním žijícím nosičem v Krkonoších, starodávným řemeslem se po staletí živily generace jeho předků. V letech 1948 až 1953 pracoval jako nosič pro Českou boudu na Sněžce. Hofer začal už ve svých 15 letech, v rodině se řemeslo po staletí dědilo a po válce jej zachránilo před odsunem.

11 Revoluce ve skalách

Provozovatelům adršpašského okruhu došla trpělivost s davy turistů i s parkovacími kolapsy a v dubnu spustili rezervační systém online vstupenek. Tím předcházejí každoročním kolonám aut ve špičkách, divokému parkování i frontám u pokladen. 

V roce 2019 přijelo do Adršpašsko-teplických skal 532 tisíc turistů, vloni kvůli koronaviru kolem 355 tisíc. Po nákupu online vstupenky dostanou turisté s e-mailem vstupenku i parkovací lístek a také informace jak na místo a kde zaparkovat.

12 Největší investice

Vizualizace nového multifunkčního stadionu podle návrhu architekta Tomáše...

Datum 14. duben 2021 nejspíš vejde do historie Hradce Králové jako začátek největší investice v novodobé éře města, byly podepsány smlouvy na stavbu fotbalového stadionu za 568 milionů. Do dvou let na místě Všesportovního stadionu s lízátky vznikne multifunkční aréna nejen pro hradecké fotbalisty. Na podzim stavební konsorcium Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont začalo s demolicí, jedním z prvních úkonů bylo odstranění populárních lízátek, ty se však po rekonstrukci na své místo vrátí.

13 Návrat lyžařů do Hradce

Bývalá sjezdovka Rozárka ve střední části kopce sv. Jana na Novém Hradci...

Navzdory petici a kritice veřejnosti i některých zastupitelů by se na Novém Hradci Králové mělo po 30 letech lyžovat na umělém povrchu. Zastupitelé vyslyšeli záměr investora, který své plány představil v únoru, a v dubnu schválili právo stavby na pozemcích města až do konce roku 2052. Obnovit sjezdovku Rozárku plánuje hradecký podnikatel Petr Smola, autorem vyhlídkové restaurace je architekt David Vávra. Zašlá sláva svahu by mohla být obnovena už v roce 2023.

14 Postup po čtyřech letech

V sobotu 8. května hradečtí fotbalisté ještě na svém stadionu v Hradci porazili pražskou Duklu a po čtyřech druholigových sezonách se vrátili do 1. ligy. Postoupit se jim podařilo už čtyři kola před koncem, a to v době, kdy se začne přestavovat stadion,v letošní sezoně proto svá domácí utkání musí hrát v Mladé Boleslavi. Po zápase u týmu skončil úspěšný trenér Zdenko Frťala, odešel na vlastní žádost.

15 Skonal nejstarší maratonec

Zasloužilý sportovec Jiří Soukup na setkání s hejtmanem (23. 2. 2011)

V nedožitých 94 letech zemřel Jiří Soukup, hradecký sportovec, znalec umění a koní, kurátor výstav, otužilec, sokol, publicista, neúnavný vypravěč a držitel výroční ceny Primus inter pares. Přestože první maraton běžel až dva roky před svými 50. narozeninami, nakonec jich zvládl čtyřiadvacet. Ten poslední v 87 letech, čímž se stal nejstarším Čechem, kterému se maraton podařilo dokončit. Ještě v 92 letech se zúčastnil desetikilometrového závodu Praha-Běchovice.

16 Evakuované tábory

Dramatickou noc zažili skauti z tábora v Prorubkách na Rychnovsku. Přestože už čelili různým rozmarům počasí, s bouřkou, jaká kraj zastihla v červenci, nepočítali. Hasiči je museli evakuovat do kulturního domu v nedaleké Lukavici, kde se právě chystala myslivecká výstava. Záchranáři evakuovali i tábor ve Vernéřovicích na Náchodsku.

17 Koloběžky, kam se podíváš

Sdílené koloběžky v Hradci Králové (15. 7. 2021)

Byznys s elektrickými koloběžkami vlétl v létě do Hradce jako uragán. Rychle jedoucí koloběžky najednou byly všude, což hned způsobilo nadšení, komplikace i odpor. Místní si stěžovali na nebezpečnou jízdu také na chodnících i na povalující se stroje v ulicích. Až na druhý pokus radnice schválila memoranda s novými provozovateli a také vybírání poplatků. Koloběžky se na podzim staly běžnou součástí dopravy po městě.

18 Muzika covidu navzdory

Loni kvůli covidu festivalová sezona nebyla, o to větší nadšení vzbudila oznámení, že alespoň menší varianty v létě budou. Jako první začal v červenci Obscene Extreme, následoval zmenšený Rock for People a Brutal Assault v jaroměřské pevnosti. 

„Nehráli jsme rok a půl, ani si neumíte představit, jak nám koncerty chyběly,“ uvedl v zákulisí Brutalu Peter Tägtgren ze švédské formace Hypocrisy.

19 Na Kost se vrátilo dávné kouzlo

Hrad Kost v Českém ráji po rekonstrukci (červenec 2021)

Po dvou letech skončila rekonstrukce hradu Kost na Jičínsku za 100 milionů korun. Kromě nové dlažby, opravených hradeb či odvodnění přinesla archeologické nálezy, díky nimž se ukáže, kam až sahá historie gotické památky v Českém ráji. Hrad opět vypadá jako v 19. století.

20 Malšovice bez lízátek

Uříznuté lízátko - ikonický osvětlovací stožár na stadionu v Hradci Králové....

Jedny z nejvýraznějších dominant Hradce Králové šly v půlce září k zemi. Technici demontovali čtyři ,lízátka’ na zdejším fotbalovém stadionu v Malšovicích. Stožáry s osvětlením čeká renovace a po stavbě nové fotbalové arény se ke hřišti vrátí.

21 Střídání starostů v Trutnově

Starostou Trutnova se stal architekt Michal Rosa (13. 12. 2021).

Po třiadvaceti letech má Trutnov nového starostu. Ivana Adamce (ODS), který se chce soustředit na práci v parlamentu, nahradil v prosinci jeho spolustraník, radní Michal Rosa. Hlasovalo pro něj 21 z 31 zastupitelů. 

„Jako architekt jsem roky vedl jednání s klienty, které jsem potřeboval přesvědčit, že jsem pro ně správnou volbou. Věřím, že průpravu z předchozí profese mám dobrou,“ řekl Rosa v rozhovoru pro MF DNES.

22 Konečně na sjezdovku

Příroda možná chtěla lyžařům a horalům vynahradit loňskou zkaženou sezonu způsobenou protiepidemiologickými opatřeními, a tak v Krkonoších i v Orlických horách nachumelilo a mrzlo natolik, že už v prosinci pustily skiareály vleky naplno. I přes průběžné oblevy jsou i nyní lyžařské podmínky na horách velmi slušné, naplno se lyžuje už ve všech známějších střediscích.

23 Zbabělci s celým ansámblem

Herci Klicperova divadla v Hradci Králové při zkoušce inscenace Zbabělci (7....

Umělecký šéf hradeckého Klicperova divadla Pavel Khek narežíroval Zbabělce Josefa Škvoreckého s takřka kompletním hereckým ansámblem a se swingovou kapelou. Dramatizace, jejíž spoluautorkou je dramaturgyně Lenka Smrčková, měla premiéru v prosinci. Pro Kheka je to po dvou komorních inscenacích v Besedě první velká režie na velké scéně.

24 Auta jezdí po nové D11

Ředitelství silnic a dálnic ČR otevřelo nový úsek dálnice D11 mezi Hradcem...

Událost číslo jedna v dopravě. Řidiči mířící na Náchod, na Krkonoše a do Polska mohou od prosince jezdit po nových úsecích dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře

Před ní si pozor musejí dát šoféři kamionů, severní sjezd je totiž nepustí z dálnice do města. Všichni si musí zvyknout na změnu přednosti na „staré“ silnici. Nový úsek měří přes 22 kilometrů. Stavba začala v roce 2018 a stála 4,2 miliardy korun.

25 Hradec ztratil svou Julii

Julia Špalková pořádala a moderovala nespočet kulturních akcí.

Nejen dcerám říkávala, ať o věcech, co by chtěly, nemluví, ale udělají je. Sama tak žila. Hradecký kulturní i spolkový život přišel o jeden z pilířů.V polovině prosince zemřela po krátké nemoci Julia Špalková, nekonvenční organizátorka, dramaturgyně, pořadatelka koncertů i plesů a předsedkyně hradecké Obce Slovákov.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

V Náchodě někdo počmáral radnici nápisy proti starostovi, řeší to policie

23. dubna 2024  18:16

Hanlivé nápisy proti starostovi Janu Birkemu (SOCDEM) píše kdosi po Náchodě. Naposledy v pondělí...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Rumcajs s Cipískem se dívají, jak Manka tancuje. Rekordní lavička zdobí alej

23. dubna 2024  11:10

Tančící Manka, Rumcajs a Cipísek zdobí největší tuzemskou vyřezávanou lavičku, která přibyla do...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...