Málo parkovacích míst ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nutí řidiče...

Málo parkovacích míst ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nutí řidiče parkovat mezi stromy na nábřeží Labe. | foto: Martin Veselý, MAFRA

U nemocnice v Hradci vznikne placené parkoviště, černá plocha zůstane

  • 7
Parkování pro pacienty u Fakultní nemocnice v Hradci Králové se hned tak nezlepší. V březnu se otevře provizorní placené parkoviště s 205 místy. Navzdory nové ploše však dosavadní černé parkoviště na břehu Labe nezanikne.

Stání aut v areálu i v nejbližším okolí nemocnice zůstává velkým problémem.

Za branami parkuje až tisíc vozů, několik stovek jich najde místo na okolních parkovištích a dalších více než 400 denně drancuje levý břeh Labe podél nemocnice.

Zčásti má pomoci projekt chystaného provizorního parkoviště. Ani ten však není úplně podle představ města. Bude dražší a hotový asi o měsíc později. Parkování bude placené.

„Rozhodně bychom nechtěli, aby se z toho stalo záchytné parkoviště pro lidi přijíždějící za prací od Pardubic,“ zdůvodňuje zpoplatnění primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Původně mělo parkoviště stát 9 milionů korun bez DPH. Dodatečné práce však zvedly cenu téměř o čtvrtinu na více než 11 milionů korun bez daně. Provozovat by jej měly technické služby nebo dopravní podnik, město však nevyloučilo ani pronájem parkoviště fakultní nemocnici. 

Na černém parkovišti na břehu Labe se přitom mnoho nezmění. Přibudou tu alespoň bariéry, které mají zabránit soustavnému ničení stromů, to však přinese úbytek maximálně 150 parkovacích míst v zeleni.

„Původně jsme předpokládali, že se černé parkoviště zcela uzavře, nicméně deficit parkovacích míst je tak obrovský, že je ho potřeba zachovat. Každopádně se budeme snažit to místo upravit a zkulturnit, na realizaci půjde asi šest milionů, ale uzavřít to nelze,“ vysvětluje náměstek Jiří Bláha (ODS).

„Pokud bychom tu situaci neřešili, za pár let bychom tam mohli mít holé nábřeží,“ podotýká náměstek primátora pro životní prostředí Martin Hanousek (Změna a Zelení).

Do budoucna Hradec u nemocnice plánuje postavit parkovací dům, nemůže to však být dříve než křižovatka Mileta.

Mnozí, kteří míří do nemocnice, nechávají auta podél Labe

16. dubna 2019