Řidič ujížděl střílející hlídce. Když zapadl ve sněhu, utekl do lesa

  • 8
Přestupek šoféra řítícího se příliš rychle vesnicí na Trutnovsku vyústil až v divokou honičku s varovnými výstřely. Muž předjel policejní auto, zastavit na výzvu však nechtěl.

Stalo se to 3. února odpoledne. Tehdy na sebe upozornil řidič černého vozu značky Škoda, který v obci Klášterská Lhota předjel příliš rychle policisty ve služebním vozidle. Jel ve vesnici rychlostí 78 kilometrů v hodině směrem na Hostinné.

Když se ho snažili zastavit, nereagoval, naopak zrychlil. Po čtyřech stech metrech těsně za železničním přejezdem řidič nečekaně zastavil a nechal vystoupit spolujezdce.

Policisté vystoupili a chtěli šoféra zkontrolovat, ale on se znovu rozjel k Hostinnému.

„Svou rychlou a bezohlednou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, a když vjel na polní cestu a i nadále nereagoval na výzvy k zastavení, policisté opakovaně použili donucovací prostředek – varovný výstřel,“ uvedla mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová.

Muže to však nezastavilo. Ujel dalších několik stovek metrů, nezvládl řízení a vyjel mimo cestu do sněhu, což ho donutilo zastavit. Pak začal utíkat.

„Zasahující policisté ho po chvíli dopadli, když ho pod hrozbou namířené střelné zbraně spoutali a zadrželi,“ popsala mluvčí. Honička trvala jen několik minut.

Když policisté z nově vzniklého dálničního oddělení v Jaroměři zjišťovali, kdo je řidič, ukázalo se, že se jedná o osmadvacetiletého muže, jemuž byl ve třech případech vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do října  2022.

Dechová zkouška neprokázala alkohol, ale test na psychotropní látky byl pozitivní.

Trutnovští kriminalisté proti muži zahájili trestní stíhání pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí mu až dva roky vězení.