Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Banky v Královéhradeckém kraji ruší některé pobočky, bankomaty zachovají

  17:47
Lidé ve městech Královéhradeckého kraje přicházejí o pobočky bank. Například v Třebechovicích pod Orebem skončily ke konci března Česká spořitelna i Komerční banka, jež ruší zastoupení i v Dobrušce a Červeném Kostelci. Bankovní ústavy argumentují slabou vytížeností. Nechají klientům alespoň bankomaty.

Moneta Money Bank zavírá svou pobočku v Dobrušce. | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Obyvatelé Třebechovic pod Orebem už si ve svém městě nezajdou do  Komerční banky či České spořitelny, aby si založili účet, sjednali úvěr nebo upravili parametry služeb. Od dubna budou muset na pobočky do Hradce Králové nebo Týniště nad Orlicí.

Obě banky na konci měsíce oficiálně své zastoupení ve městě uzavřely. Ve skutečnosti byly pobočky zavřené už během března, kvůli koronaviru.

Zrušení své pobočky nejprve oznámila Komerční banka. Česká spořitelna ještě v únoru tvrdila, že letos žádnou neuzavře. Povinná karanténa tak nejspíš rozhodování uspíšila.

„V kraji neplánujeme rušit pobočky, avšak tato situace se může změnit ve chvíli, kdy z našich kontinuálních analýz vyplyne, že užívání některé z našich poboček v kraji klesne například na úroveň jednotek klientů denně,“ reagoval na dotazy MF DNES v závěru února mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Právě k tomu v Třebechovicích došlo. Podle informací zdejší radnice až 80 procent klientů, kteří mají účet u jedné z bank s pobočkou ve městě, nenavštívilo místní bankéře ani zdejší bankomat po dobu několika měsíců.

„Asi 83 procent vyhledává služby na jiných pobočkách a vybírá z bankomatů v jiných městech, hlavně v Hradci Králové. Je to samozřejmě logické, když tam pracují,“ chápe argumentaci bankovních domů třebechovický starosta Roman Drašnar.

„Zrušení pobočky vždy realizujeme až po velmi důkladné analýze a v drtivé většině případů jsme vždy poslední bankou, která v daném místě zůstává. Pravdou je, ze zájem klesá přímo úměrně tomu, jak roste digitální bankovnictví, a to i mezi seniory mimo velká města, kde našeho George používá již každý třetí senior starší 60 let,“ vysvětluje Hrubý.

Právě na starší lidi má rušení kamenných poboček největší dopad. Letos nejde jen o Třebechovice. Komerční banka na konci března ruší zastoupení v Dobrušce na Rychnovsku a Červeném Kostelci na Náchodsku. Loni zavřela pobočky v Lázních Bělohradě a Polici nad Metují.

Tam o rok dříve skončila i Moneta Money Bank, která nyní zavírá v Dobrušce. Pod Orlickými horami tak na konci měsíce zavřou dva ze tří místních finančních ústavů.

Je to všeobecný trend, napsala Komerční banka do Dobrušky

„Samozřejmě jsme to diskutovali, psali jsme i na vedení Komerční banky. Odpověděli nám, že je to všeobecný trend a že Dobrušku slučují s Novým Městem. My s tím samozřejmě nesouhlasíme, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat,“ přiznává starosta Dobrušky Petr Lžíčař.

Také radnice v Třebechovicích s bankami zkusila vyjednávat, za jakých podmínek by byly ochotné ve městě zůstat. Ukázalo se však, že rozhodnutí je konečné.

„Nějakou iniciativu jsme vyvinuli, ale jsou to soukromé subjekty. Dozvěděli jsme se, že skutečně nemá cenu dál intervenovat. Musíme se prostě bavit o věcech, které jsou reálné,“ říká Drašnar.

Banky nechají v provozu své bankomaty

Obě banky město ujistily, že zatím v Třebechovicích ponechají své bankomaty, které umožňují i vklad hotovosti. Radnice jim nabídla možnost přesunout je do budovy města na Masarykově náměstí, pokud by se nedohodly s majiteli objektů na dalším pronájmu.

V Dobrušce podobný problém řešit nemusí. Komerční banka tam sídlila přímo v budově radnice. Město však přijde o příjem z pronájmu prostor. Bankomat, který umožňuje i vklad na účet, na náměstí ponechá i Moneta.

Ta za posledních pět let uzavřela v kraji už šest poboček, jejichž provoz byl kvůli dlouhodobě nízkému zájmu klientů neefektivní.

„Chceme být bankou dostupnou pro klienty. Na druhou stranu ale musíme také zohlednit, jak často a v jakých lokalitách klienti naše služby vyhledávají, a také to, jaký kanál pro obsluhu svého účtu preferují. Pro snadnou a bezpečnou obsluhu svého bankovního účtu kdykoliv a odkudkoliv jsou našim klientům k dispozici naše online kanály v čele s mobilní aplikací Smart Banka,“ říká mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Z Police odešly dvě banky, strážníci jezdí do Hronova

Přesun klientů z kamenných poboček na internet byl hlavním argumentem finančníků také pro odchod z Police nad Metují na Náchodsku. Za poslední dva roky tam skončila Moneta i Komerční banka. Podle starosty Jiřího Berana to velké problémy nezpůsobilo.

„Vím o několika lidech, kteří přešli k České spořitelně, která v Polici zůstala jako jediná. Rozhodnutí bank v době internetu chápu, sám jsem v bance nebyl, ani nepamatuji. Naši strážníci však musí kvůli vkladu hotovosti na pobočku Komerční banky do Hronova. Když vybírají parkovací automat, mají mince a zdejší bankomat bere jen bankovky,“ přiznává starosta drobnou potíž.

O vklad hotovosti do bankomatu je podle něj ve městě zájem hlavně od drobných podnikatelů, jimž zákazníci platí hotově.

Nejvíce poboček provozuje v kraji Česká spořitelna

Nejvíce poboček má nyní v kraji Česká spořitelna, která je dostupná ve 28 městech. Dvojka na trhu ČSOB je ve 12 městech, Komerční banka v 17 a Moneta v 9 městech v kraji.

Jediná ze čtyřky největších českých bank, která se nyní k rušení poboček v regionu nechystá, je ČSOB.

„V kraji neplánujeme rušení obchodních míst v menších obcích. Budeme pracovat na optimalizaci lokací v Hradci, zejména z důvodu výstavby nové budovy,“ vysvětluje mluvčí banky Patrik Madle.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...