Bod záchrany na turistickém okruhu nedaleko od Milenců v Adršpašsko-teplických skalách | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Muž s dítětem zbloudil ve skalách u Adršpachu, pomohl bod záchrany

  • 11
Ve složitém terénu Adršpašsko-teplických skal na Broumovsku zabloudil v úterý navečer muž s dítětem. Pátrali po něm hasiči i skalní záchranná služba. Dvojici se povedlo najít rychle díky tomu, že se muž dostal k takzvanému bodu záchrany.

Muž zabloudil v Teplických skalách v úterý před půl šestou večer, třebaže oblast dobře zná. Podařilo se mu zavolat o pomoc na tísňovou linku a operační důstojník mu doporučil, aby i s dítětem zůstal u bodu záchrany  umístěném u údolí Tří mušketýrů.

Nachází se tam značená trasa pro turisty, ale i neznačená pěšina. Oblast je velmi zrádná na orientaci, je zde množství roklin a cesta není příliš výrazná.

„Dvojice zůstala u bodu záchrany, kde je následně našla záchranná skupina. Od doby oznámení do momentu, kdy byli lidé nalezeni, uplynula necelá hodina,“ popsala mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Muž i dítě byli v pořádku, hasiči a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby jim poskytli tepelný komfort, prohlédl je zdravotník a poté byli dopraveni k vlastnímu vozidlu.

Kromě asi deseti dobrovolníků Skalní záchranné služby zasahovali na místě profesionální hasiči ze stanic Náchod a Broumov a dobrovolné jednotky hasičů z Police nad Metují a Teplic nad Metují.

Body záchrany jsou tabulky podle jednotného vzoru, umístěné v terénu. Turisté je najdou na území celého Královéhradeckého kraje, četné jsou v Krkonoších i Orlických horách, ale oblast Chráněné krajinné oblasti Broumovsko je pokryta nejhustší sítí. Místa tam vytipovali ve spolupráci s vlastníky pozemků přímo hasiči a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby.

V náročném skalním terénu slouží body nejen ke snadné lokalizaci lidí, kteří potřebují pomoc záchranářů. Jsou důležité také pro záchranné složky. Díky nim je efektivnější organizace záchranných skupin, dá se podle nich určit, jaká zásahová technika se na místo dostane či jaké je v oblasti radiové spojení.

„V případě, že se lidé dostanou v těžko přístupném terénu do situace, že budou potřebovat pomoc záchranných složek, je důležité setrvat na smluveném kontaktním místě a nikam nechodit. Pro tyto účely jsou ideální právě body záchrany,“ doporučila Martina Götzová.