V českolipské nemocnici pomáhá pacientkám nová gama sonda. Na snímku lékařka...

V českolipské nemocnici pomáhá pacientkám nová gama sonda. Na snímku lékařka Iva Bártová. | foto: Petr Pokorný

Zůstaňte u nás. Kraj rozdá zdravotníkům na odměnách 25 milionů

  • 2
Nedostatek lékařů i zdravotnického personálu nutí Královéhradecký kraj zvyšovat mzdy ve svých nemocnicích. Zaměstnanci špitálů patřících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se v letošním roce přilepší o 25 milionů korun. Peníze je mají motivovat, aby neodcházeli.

Nejvíc peněz, 11 milionů korun, půjde do nemocnice v Náchodě, pod kterou spadá i rychnovská. Sedmi miliony kraj přispěje nemocnici jičínské, pět a půl milionu dostane trutnovská a 1,6 milionu Městská nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. Peníze budou součástí vyrovnávací platby, kterou kraj svým nemocnicím každoročně posílá. Zatímco v loňském roce činila 125,8 milionu korun, letos se zvýší na 155 milionů.

„Peníze budou zdravotnickému personálu vyplácet formou odměny ředitelé nemocnic. Ti si tak budou moct rozhodnout, které oddělení budou chtít motivovat,“ uvedla Jana Třešňáková (ČSSD), krajská radní zodpovědná za zdravotnictví.

V průměru částka vychází na 8 tisíc korun na zaměstnance. Jejím prostřednictvím by kraj chtěl motivovat k návratu lidi, kteří zdravotnictví kvůli špatným platům v minulosti opustili. Průměrný plat sestry v nemocnicích patřících kraji se v současné době blíží 29 tisícům, lékaři berou v průměru 61 tisíc korun. Kraj zdravotníkům letos platy již jednou zvedal (na jaře přidal kraj zdravotníkům dokonce 30 milionů).

Mimo to finančně motivuje i budoucí lékaře, znovu vypíše stipendia pro mediky, kteří se rozhodnou v některé jím řízené nemocnici upsat na čtyři roky v jednom z podporovaných oborů. Takto rozdá dalších 5 milionů korun. V minulém kole kraj rozdal přes dvacet stipendií, které mohou dosáhnout až 120 tisíc korun.

Šanci na stipendium budou mít ti, kteří si vyberou jako specializaci neurologii, praktické lékařství pro dospělé i děti, internu, psychiatrii či některý z čtyř dalších vybraných oborů (o stipendiích jsme psali zde).

„Pomocí stipendií se chceme pokusit zachránit ty nejpotřebnější lékařské obory, které jsou na tom po personální stránce nejhůře. Nové kolo rozdělování stipendií bychom měli vypsat na začátku října, přihlášky by se měly odevzdávat do konce listopadu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Královéhradecký kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů. Problém je ve všech částech regionu. V Novém Bydžově kvůli tomu začátkem roku skončila jednotka intenzivní péče, záchranka hledá až 22 lékařů a třeba Broumovsko se již delší dobu potýká s nedostatkem pediatrů. Ti, kteří tam slouží, postupně odcházejí do důchodu a mladým se do nejchudší části regionu moc nechce (o problému čtěte tady).