Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nové Město se vrací k obnově koupaliště, biotop by mohl vyjít na 40 milionů

  8:33
Zastupitelé Nového Města nad Metují na Náchodsku znovu oživili myšlenku opravy zpustlého koupaliště. Protipovodňová opatření ani architekt, proti němuž se ohrazovala opozice, už nejsou překážkou. Radnice raději osloví několik architektů či projektantů, aby vzniklo více návrhů.
Místní hasiči napustili vodu aspoň do několika nafukovacích bazénů, sousedící...

Místní hasiči napustili vodu aspoň do několika nafukovacích bazénů, sousedící betonové koupaliště je zarostlé. (15. srpna 2020) | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Betonová plovárna vedle řeky Metuje léta sice zarůstá divočinou, ve vzpomínkách místních je to však oáza.

Za obnovu koupaliště se občanští aktivisté sešikovali už před komunálními volbami roku 2018, poté tehdejší radnice svolila s přípravami projektu. Po dvou letech však vedení města zarazilo přípravy kvůli vysokému odhadu ceny za protipovodňový val.

Mezitím se i kvůli koupališti rozpadla koalice, kterou opustila ODS. Při loňských volbách už byl Letní areál Metuje jedním z klíčových témat několika stran a nová radniční trojkoalice si jej vepsala i do programového prohlášení.

Po půl roce úsilí koalice koncem dubna prosadila, že přípravu stavby koupaliště dokončí. Couvla však pod tlakem opozice od toho, že by se budovalo podle hotového návrhu architekta a nyní i zastupitele Vojtěcha Lichého (Město pro život s podporou Zelených). Vybírat se bude z více řešení.

„Byl to soukromý návrh pana Lichého, který chtěl studii darovat městu, ale skupina zastupitelů, která u Metuje takovéto koupaliště – nevím proč – nechce, to kritizovala. Ustoupili jsme od toho,“ uvedl starosta Milan Slavík (ODS).

„Chtěli bychom oslovit aspoň pět architektonických nebo projekčních kanceláří, v první půli května se ještě sejdeme ohledně zadání. Není možné dělat na vše architektonickou soutěž, jaká se nedávno konala na Kino 70, to je diametrálně odlišné. U Metuje bude pouze budova zázemí, vlastní biotop, možná třeba hřiště na beachvolejbal. Záleží, kolik do toho chceme dát peněz,“ řekl starosta.

Pro záměr koupaliště hlasovalo třináct z jednadvaceti zastupitelů. Koalici ODS, Za Nové Město a Město pro život, která drží jen těsnou většinu jedenácti hlasů, podpořila ještě Vize 22, vzešlá z příznivců obchvatu.

Návrh bez oponentury, znělo u opozice

Proti biotopovému koupališti se však současná opozice už od podzimu ozývala. Jiří Tymel (Východočeši) varoval, že výsledkem zelené technologie, jež se sice obejde bez velkých pořizovacích nákladů, bude rybniční voda, kam se část obyvatel koupat ani nepůjde. S kolegy chtěli, ať radnice znovu prověří umístění koupaliště u sídliště Malecí, byť údolí Metuje vyšlo už v minulosti z vyhledávací studie jako nejlepší.

16. srpna 2020

Vadilo jim také, že současná radnice vycházela z jediného návrhu architekta, který je od podzimu i zastupitelem. Upozorňovali, že kdyby dohlížel na koupaliště jako placený autorský dozor, byl by ve střetu zájmů. Žádali soutěž na více řešení podoby areálu a finanční analýzu.

Zpochybnili i to, že budou stačit uvažovaná parkovací místa pro pětatřicet vozů. Navíc auta jedoucí v úzkých ulicích ke koupališti podle nich dopravu u náměstí zkomplikují. Osm politiků z opozice plovárnu nepodpořilo.

„Vidím seznam spousty investic, které město naplánovalo, kino za sto milionů, Jiráskův park, park v Oáze, kasárna. Pro mě mají daleko vyšší prioritu. Nevidím důvod, proč budovat koupaliště a zavazovat se k další vcelku významné investici,“ řekl zastupitel Radek Prouza (Nové Město, STAN).

Odhadem 40 milionů

Radnice vydala za dosavadní přípravy koupaliště přes 550 tisíc korun, ověřila se například vydatnost vrtu a studie zkoumala dopravní napojení.

V letošním rozpočtu se na studii a potřebné dokumentace počítá s dvěma miliony korun. Novoměstští radní chvátají hlavně kvůli tomu, že se chtějí ucházet o dotaci pro brownfieldy, tedy zanedbané zastavěné plochy. Ta by mohla dosáhnout až 80 procent nákladů.

Starosta odhaduje, že by se nové koupaliště dalo vystavět už za 40 milionů korun, třeba i po etapách. Kloní se také k tomu, aby to byla právě biotopová plovárna čištěná vodními rostlinami.

„Biotopu nahrává už charakter území. Klasické koupaliště s chemickým čištěním se do nivy Metuje nehodí. Navíc my budeme muset brát ohled na náklady na provoz,“ vysvětlil starosta. Podle něj by se koupaliště mohlo stát novým cílem návštěvníků, kteří obvykle přijedou pouze na historické náměstí, nanejvýš do Pekla.

Kvůli povodním zvednou terén

Už také odpadly komplikace s ochranou koupaliště před stoletou vodou. Před dvěma lety to vypadalo, že kratší či delší varianta ochranného valu by mohla vyjít na pět až 11 milionů a zastupitelé kvůli tomu odmítli dát peníze na projektování valu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Královéhradecký kraj však začátkem roku nově vymezil aktivní zónu záplavového území řeky Metuje a posudek vodohospodářů z Povodí Labe potvrdil, že kolem zamýšleného koupaliště pouze stačí zvednout terén. Bude to většinou o 20 až 30 centimetrů, někde až o 60 centimetrů, v délce asi 200 metrů.

Pak by šlo vyjmout pozemek ze záplavového území stoleté vody a po dokončení staveb dorovnat terén. Pouze pokud by vodohospodáři našli trhliny ve svazích, musely by se opevnit. Kolik to bude stát, se zatím přesně neví, odhadem jde o stovky tisíc korun.

Budova kdysi vyhořela

Plovárna v úzkém údolí Metuje bývala kdysi jednou z nejhezčích v okolí a vyhledávaným cílem výletníků. Denně tam chodívalo na osm stovek lidí. V roce 1998 však odešel z koupaliště nájemce a budova podruhé vyhořela.

Město si v roce 2011 pořídilo projekt i stavební povolení pro nový areál, ale na akci za více než sto milionů korun nesehnalo dotaci. Obavy byly i kvůli vysokým provozním nákladům.

Koupaliště si obyvatelé dlouhodobě přejí, je i v aktuálním strategickém plánu. Skupina občanů před pěti lety shromáždila pod peticí 2 200 podpisů příznivců Letního areálu Metuje, místní architekt areál pro 500 lidí se šatnami, hřištěm a parkovištěm zdarma navrhl. Než aktivisté zamířili sami do politiky, angažovali se silně i v pracovní skupině pro přípravu plovárny.

12. srpna 2020

I když má stavba koupaliště před sebou řadu neznámých, jeho fanoušci neskrývají nadšení.

„Snad se vše podaří dotáhnout do úspěšného konce. Bylo by úžasné, kdyby měl Nováč po tolika letech zase koupálko,“ kvitovala Renata Chmelíková ve facebookové skupině podporovatelů plovárny.

„Mně osobně přijde nesmyslné dělat koupaliště pro 200 lidí, kteří ho budou využívat asi čtyři měsíce v roce, a to ještě pouze při pěkném počasí. Obzvláště když máme za humny Rozkoš a koupaliště v blízkém okolí,“ hodnotil Jiří Flégr.

Ke koupališti přes lesopark

Zastupitelé už také vyčlenili 800 tisíc korun na studii a projekt pro lesopark pod Klosovou vyhlídkou, který se od sokolovny svažuje až k Metuji a mohl by se stát další přístupovou trasou návštěvníků k budoucímu koupališti.

Radnice poukazuje na to, že bývalé vedení po sobě nezanechalo v šuplících schopné projekty, a i u lesoparku proto spěchá kvůli možné dotaci.

„Víme, že parky budou dotačně podpořeny a tento park už v územním plánu je. To území si to určitě zaslouží. Ve svahu to bude spíše lesopark se štěrkovými cestičkami a ukotvenými lavičkami,“ uvedl radní Vladimír Brož (Město pro život), který se už dříve jako občan snažil posouvat přípravy Letního areálu Metuje.

Při Pekelské ulici u sokolovny by mohla vzniknout nová parkovací stání či nástupní místo pro panoramatický výtah do údolí, což je spíše vize do budoucna. Protože by to ukrojilo část Jiráskových sadů, musí to teprve posoudit odborníci.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...