Skauti šijí roušky pro Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Skauti šijí roušky pro Fakultní nemocnici v Hradci Králové. | foto: Skaut Kukleny

Města zřídila krizové linky, pomoc nabízí dobrovolní hasiči i skauti

  • 0
Do pomoci seniorům se zapojují obce, skauti i dobrovolní hasiči. Starším lidem nabízejí donášku nákupů, obědy i odvoz k lékaři. Většina měst a obcí v Královéhradeckém kraji zřídila krizové telefonní linky.

Hradec Králové, stejně jako řada dalších měst, zřídil tři speciální čísla, kde mohou lidé žádat o pomoc nebo naopak pomoc nabízet. Vedení radnice také jednalo s poskytovateli sociálních služeb ve městě.

„Vzájemně koordinujeme nabídky dobrovolníků, kteří by se mohli zapojit do práce u těchto poskytovatelů domácí péče, aby mohli reagovat na případné zvýšení požadavků od dalších seniorů či lidí v karanténě,“ uvedl náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení).

Podobné linky zavedli také v Trutnově, kde služby pro občany zajistí Pečovatelská služba Trutnov a Oblastní charita Trutnov. Jedna z linek je určená i lidem, kteří chtějí ve volném čase pomáhat ostatním.

Nákupy osamělým seniorům ve městě i příměstských částech nabídla také radnice v Náchodě. Službu zajišťuje radniční odbor sociálních věcí, který má k ruce zhruba desítku dobrovolníků. Objednávky přijímá od 8 do 10 hodin, mezi 11. a 14. hodinou nákupy rozváží.

„Služba je určena pro seniory nad 65 let a zdravotně postižené, kteří žijí osaměle a nemá jim kdo zajistit nákup pro základní životní potřeby. Dobrovolník zajde na příslušnou adresu, vyzvedne objednávku a zálohu na nákup v papírové obálce a po předání nákupu provede na místě vyúčtování. Zájemci o tuto službu zaplatí jen za objednaný nákup, doručení je zdarma,“ uvedla mluvčí radnice v Náchodě Nina Adlof.

Stejné služby nabízí také radnice v Jičíně, Hořicích, Nové Pace, Rychnově nad Kněžnou, Týništi nad Orlicí, Jaroměři, ale i v menších obcích. Třeba dvoutisícový Černilov na Hradecku poptává dobrovolníky a nabízí pomoc lidem nad 65 let a postiženým. Koordinuje ji místní obecní úřad. V Lázních Bělohradě mohou lidé volat přímo starostovi Pavlu Šubrtovi (STAN). V Rychnově nad Kněžnou hned v první den službu využilo několik seniorů.

„Vyřešili jsme nákup několika seniorům, kteří se bojí opustit své byty. Městská policie nákup zařídila a předala našim spoluobčanům. V několika dalších případech jsme vyřešili dovoz oběda až domů a odpověděli na otázky ohledně provozu městského úřadu a pár dalších základních otázek, které jsme věděli,“ děkovala místostarostka Rychnova Jana Drejslová (ODS) studentům rychnovského gymnázia, kteří infolinku obsluhují.

Lidé mohou pro dovoz potravin a dalšího zboží použít i internetové obchody. Do celého kraje rozšířil svůj závod řetězec Tesco, jen na Hradecku pak mohou lidé vybírat i z obchodů Košík a Rohlík.

Pomáhat chtějí hasiči i skauti

Největší české dobrovolnické sdružení, které má jen v Královéhradeckém kraji kolem 27 tisíc členů v 626 sborech dobrovolných hasičů, by se mělo také zapojit do pomoci seniorům. O aktivaci hasičů na lokální úrovni požádal už v neděli předseda bezpečnostní rady kraje hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Informační linky radnic

  • Hradec Králové 607 041 577, 607 042 086, 607 042 219
  • Trutnov 499 803 143, 499 803 141 (pomoc) 737 333 665 (dobrovolníci)
  • Náchod 491 405 438 Jičín 493 545 246, 493 545 256
  • Rychnov nad Kněžnou 771 139 772
  • Dvůr Králové nad Labem 734 763 090, 737 079 690
  • Jaroměř 491 847 274
  • Broumov 491 524 808, 603 807 345 (8-12 h)
  • Hořice online na webu
  • Nová Paka online na webu nebo 775 851 277
  • Dobruška 778 431 861
  • Chlumec nad Cidlinou 731 186 412

„Je potřeba v tuto chvíli jednat rychle a pomoci jim zajistit léky, jelikož řada z nich (seniorů, pozn.red.) neovládá mobilní telefon tak, aby jim mohl praktický lékař vydat e-recept. Nejdříve proto musí dojít pro recept do ordinace a poté do lékárny. Právě jim budou dobrovolní hasiči nápomocni. Zároveň s tím budou rozvážet nejzákladnější potraviny a další potřeby pro domácnost,“ nastínil Štěpán.

Řada starších lidí se kvůli možnému šíření nemoci COVID-19 obává chodit po ulicích. K tomu, aby zůstali doma, vyzval občany starší 70 let i premiér Andrej Babiš (ANO). Dobrovolní hasiči s krajem ladí podobu spolupráce, aby nekonkurovala dalším podobným iniciativám, hlavně pečovatelským službám, které jsou s částí seniorů v kontaktu.

Aktivovat by se neměly jednotky požární ochrany, které mají v krizových situacích vlastní úkoly, ale dobrovolné sbory.

S nabídkou pomoci se na hejtmanství, ale i na některé radnice obrátili také skauti. Ti nabízejí až několik set dobrovolníků. Jejich pomoc už v pondělí avizoval i primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS):

„Chceme je propojit s největšími poskytovateli terénních sociálních služeb. Předpokládáme, že právě o tento druh služeb bude v těchto dnech větší zájem. Zároveň jsme připraveni tyto dobrovolníky vybavit potřebnými ochrannými prostředky.“

Nyní se skauti vrhli na šití potřebných roušek, například z hradeckých Kuklen skauti vyrábějí roušky pro Fakultní nemocnici v Hradci Králové, v Chlumci nad Cidlinou zase šijí pro nemocnici v Nymburce.