Policisté kontrolují návštěvníky mířící na Hip Hop Kemp na hradecké letiště.

Policisté kontrolují návštěvníky mířící na Hip Hop Kemp na hradecké letiště. | foto: Policie ČR

Pervitin, LSD, anabolika. Dealeři zkoušejí pronést drogy na Hip Hop Kemp

  • 14
Policie zadržela několik dealerů drog a odhalila další desítky lidí, kteří s drogami v zavazadlech mířili do areálu letiště v Hradci Králové na festival Hip Hop Kemp. Jen za první dva dny zvláštních opatření jde o osm trestných činů, 47 přestupků a dalších osm řidičů pod vlivem drog. Na pokutách hlídky vybraly už téměř 200 tisíc korun.

Policejní statistika zahrnuje pouze data za úterý a středu, tedy dva dny před oficiálním zahájením festivalu. Hlídky za tu dobu zkontrolovaly 942 lidí a 352 vozidel.

Kromě pořádkových či dopravních policistů se mimořádných kontrol účastní také pracovníci celní správy, cizinecké police a psovodi se psy speciálně vycvičenými pro odhalování drog.

„Spolupracujeme také s polskými kolegy, abychom v maximální míře prolomili jazykovou bariéru, zejména při řešení konkrétních situací,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Policisté kontrolují návštěvníky Hip Hop Kempu už po několikáté. Na základě předchozích zkušeností si proto vytipovávají riziková auta i lidi, kteří do areálu míři pěšky nebo hromadnou dopravou. Neunikl jim ani dealer, který se snažil drogy na hradecké letiště provézt v taxíku.

„Domníval se, že když přijede k letišti s hradeckou taxislužbou, nebude kontrolován. U sebe měl velké množství různých typů drog, které byly prokazatelně určeny k dalšímu prodeji. Skončil v policejní cele a bude obviněn,“ popsala mluvčí.

Další drogy policisté odhalili v dodávce, která zásobovala stánek s občerstvením. V noci na středu zadrželi také Slováka, který se do areálu pokusil pronést 19 tablet extáze. I ten skončil v policejní cele a na festival se nepodívá.

„Zajištěné drogy jsou různého typu. Od nejčastější marihuany, přes pervitin, extázi, LSD, amfetamin až po nové syntetické drogy, včetně různých anabolik s hormonálními účinky,“ uvedla. 

Policisté kontrolují návštěvníky na několika stanovištích v okolí letiště. Snaží se zamezit tomu, aby se drogy na festival vůbec dostaly. Cizinecká policie navíc kontroluje pravost a platnost dokladů u cizinců. Například to, zda nemají zakázaný pobyt v Česku. Podle ČTK organizátoři kvůli přísným kontrolám očekávají pokles návštěvnosti z loňských 16 tisíc na 5 tisíc lidí. Kontroly jsou prý neadekvátní, což policie odmítá. 

Hip Hop Kemp se koná ve Festivalparku na hradeckém letišti ode dneška do soboty. První „zahřívací“ koncerty začaly už ve středu odpoledne.

Tisíce návštěvníků míří do areálu hlavně z Prahy a Polska. V okolí letiště je kvůli tomu omezená doprava. Policie posílila hlídky nejen poblíž areálu, ale i v nákupních centrech, kde v minulosti docházelo k drobným krádežím. 

To se opakuje i letos. V jednom z obchodních domů policisté ve středu před polednem zadrželi cizince, který ukradl drobnost v hodnotě několika desítek korun. Jenže při kontrole vyšlo najevo, že je to neúspěšný žadatel o azyl z Německa, který měl v Mnichově čekat na vyhoštění z Evropské unie.

„Hlídka zjistila, že se na území České republiky zdržuje neoprávněně, bez platného víza a povolení k pobytu. Na území Německa je dobře známý z drogové subkultury. Cizinec strávil noc v policejní cele a druhý den byl předán německé policii,“ sdělila policejní mluvčí Eva Prachařová. 

S drogami u návštěvníků měl festival problém už před třemi lety. Tehdy tam policie zabavila tři kila marihuany a obvinila deset lidí. Hip Hop Kemp kvůli tomu dokonce přišel o městskou dotaci 400 tisíc korun