Taxíky Vi3 v Hradci Králové

Taxíky Vi3 v Hradci Králové | foto: Martin Veselý, MAFRA

Taxislužbě za 99 korun zmlátili řidiče. Je za tím konkurence, tvrdí

  • 10
Provozovatelé taxislužby, která jezdí po Hradci Králové za 99 korun, čelí útokům. Za nimi vidí konkurenci. Po napadení svého řidiče před Festivalparkem už žlutobílé taxíky k festivalům na letišti vůbec nejezdí. Bojí se o bezpečnost svých šoférů.

Zatímco cesta taxíkem po Hradci Králové stojí u některých společností jen stovku, u dalších se řídí ceníkem a taxametrem. Lidé, kteří však chtěli využít služeb taxikářů v dobách konání letních hudebních festivalů, si museli pořádně připlatit. Firmy, které běžně jezdí po městě do šesti kilometrů za stokorunu, nasadily festivalovou přirážku až 200 procent.

Jenže řidiči, kteří chtěli držet standardní cenu, se u konkurence pochopení nedočkali. Někteří k letišti raději vůbec nezajížděli. „Byly jsme s kamarádkou na Hip Hop Kempu a chtěly jsme si večer vzít do města žlutobílé taxi, které má po městě jezdit za 99 korun. Dispečer mi narovinu řekl, že k letišti mají řidiči z bezpečnostních důvodů zakázáno jezdit, že nás mohou vyzvednout až u McDonalda,“ popsala svoji zkušenost třicetiletá Kristýna z Prahy.

Řidiči společnosti Vi3, o kterou se jednalo, nejezdili k letišti především kvůli incidentu, který se odehrál začátkem července při festivalu Rock for People.

Zatím neznámí útočníci poničili přední skla dvou žlutobílých taxíků tak, aby nebyla schopná jízdy. Provozovatelé těchto taxíků mají podezření, že šlo o konkurenční boj, neboť auta Vi3 jezdila stále za 99 korun.

Útočníci zároveň z jednoho z poničených vozidel ukradli přední kameru a zmlátili řidiče. „Ten musel být hospitalizován. Výhrůžkám čelilo víc našich řidičů a dopadlo to tak, že při festivalech se k letišti bojí jezdit,“ uvedl jeden z majitelů taxislužby Vi3, které poničená auta patří.

Firmě shořela už tři auta, policie to odložila

A nešlo o první škodu, která firmě vznikla. „Už nám shořela tři auta a policie to odložila,“ dodal. Jedno z aut shořelo letos na jaře v Jaroměři (psali jsme zde), další dvě loni v létě někdo zapálil v Pardubicích, kde vozy čekaly na polep (více čtěte zde).

Policie tehdy pachatele nedopadla a šéfové poškozené taxislužby se bojí, že nakonec vyšumí i případ z Rock for People.

„Prošetřování případu jsme zatím neukončili. Vyšetřujeme jej však jako trestný čin poškozování cizí věci, za který hrozí až jeden rok ve vězení,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Napadení a ublížení na zdraví řidiče podle ní bylo jen přestupkem.

Policie ani město s festivalovou přirážkou nic nezmůžou

Období hudebních festivalů, které se konají na hradeckém letišti, je pro místní taxikáře zlatým dolem. Místo obvyklé stovky si většina hradeckých taxikářů čekajících na klienty před bránou Festivalparku naúčtovala za cestu do centra města stovky rovnou tři. Snad aby bylo jasno, měli to uvedeno na ručně psané papírové cedulce, kterou si přelepovali standardní a mnohem levnější ceník.

Podle mapových serverů je to z letiště do úplného centra na Velkém náměstí zhruba pět a půl kilometru. Tedy i drahé taxíky, které si účtují 30 korun za kilometr a nástupní sazbu ve stejné výši, jezdily o poznání dráž.

Většina hradeckých taxislužeb na svých webových stránkách uvádí, že v době konání festivalů ve městě jsou platné takzvané festivalové ceny, o kterých se má zákazník informovat u řidiče.

Věc je problematická možná z hlediska etiky, podle zákona však nikoliv. Podle České obchodní inspekce taxikáři změnou cen nic neporušují.

„Existuje zde volná tvorba cen, takže podnikatel může dělat různé akce, a to i výrazně zdražit. Pokud s cenou zákazníka seznámí, ten s ní souhlasí a podnikatel mu cenu správně naúčtuje, ničeho se nedopouští,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Zakročit nemohou ani městští strážníci. Hradecká radnice maximální ceny za taxislužby totiž nereguluje tak, jak to dělá třeba hlavní město Praha. „Provoz taxislužby regulujeme pouze vyhláškou, která po řidičích vyžaduje znalost místopisu, a také nutností mít osvědčení od odboru dopravy,“ řekl mluvčí magistrátu Petr Vinklář.