Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpad pětikoalice v Hradci je na spadnutí, pro jsou čtyři partneři

  10:57
Rozpad koalice v Hradci Králové je s největší pravděpodobností nevyhnutelný. Jan Holásek coby lídr hnutí Rozvíjíme Hradec sice pro zánik pětikoalice důvod nevidí, ale ostatní čtyři partneři ve vedení města mají úplně jiný názor. Vláda města v případě rozpadu zůstane beze změn.
Pavlína Springerová (HDK) dává předkoaliční smlouvu k podpisu Janu Holáskovi (vlevo) z hnutí Rozvíjíme Hradec, uprostřed je Lukáš Řádek (TOP 09) na tiskové konferenci v Hradci Králové 9. listopadu. Tehdy nepodepsal, koalice vznikla až týden nato.

Pavlína Springerová (HDK) dává předkoaliční smlouvu k podpisu Janu Holáskovi (vlevo) z hnutí Rozvíjíme Hradec, uprostřed je Lukáš Řádek (TOP 09) na tiskové konferenci v Hradci Králové 9. listopadu. Tehdy nepodepsal, koalice vznikla až týden nato. | foto: ČTK

Současnou pětikoalici tvoří Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Tento týden se jejich zástupci ve stejném složení zřejmě uvidí naposledy.

Navzdory přesvědčení Jana Holáska, že současný formát by ještě měl dostat šanci, se nejspíš potvrdí to, k čemu zbývající čtveřice bez senátora za Královéhradecko došla na začátku května.

Třicetidenní termín pro vypovězení koaliční smlouvy uplyne v pátek 2. června. Odvolání Jana Holáska z rady města by se mělo odehrát na jednání zastupitelstva 20. června.

Koaliční porozumění mezi jedničkou Rozvíjíme Hradec a zbývajícími čtyřmi subjekty drhlo od samého začátku. Poslední kapkou byl požadavek vedení hnutí na odchod jejich reprezentantky – náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilony Dvořákové.

Koalice si pojistila většinu

Rozpad pětikoalice však neznamená rozvrat ve vedení města, nepoznamená dokonce ani zastupitelskou většinu zbývající čtyřkoalice. I s odchodem senátora Holáska do opozice si udrží převahu.

Náměstkyně Ilona Dvořáková zůstane součástí vedení města, ke koalici se oficiálně připojila zastupitelka Monika Štayrová, jež po odchodu z ANO posílila zastupitelský klub Změny a Zelených, a na spadnutí je další koaliční „zlegalizování“ jiného bývalého zástupce hnutí ANO – předsedy finančního výboru Jindřicha Outlého.

Navíc ve hře je i příchod třetího zastupitele Rozvíjíme Hradec – Petra Nebeského. I bez něj by však koalice poskládala relativně pohodlnou většinu 21 ze 37 hlasů.

K rozpadu není důvod, tvrdí senátor

Přestože čas se krátí a třicetidenní výpovědní lhůta vyprší příští pátek, Jan Holásek si stále myslí, že pětikoalice by ještě měla dostat naději.

„Rozvíjíme Hradec je připraveno jednat o pokračování pětikoalice, k rozpadu není důvod. Předpokladem je to, že budeme mít ve vedení města zástupce, který má naši důvěru,“ řekl bez bližších podrobností Holásek.

Z jeho slov je však patrné, že důvěru hnutí ztratila Ilona Dvořáková, která prý se svými stranickými kolegy příliš nekomunikovala, podle některých členů vystupovala neprofesionálně a měla i nedostatky v odborné oblasti. Právě Dvořákovou však podrželi partneři z koalice, podle nichž je s ní spolupráce bezproblémová a popírají také její údajné odborné mezery.

A co je ještě důležitější, dosavadní partneři na koaličním „rozvodu“ s Rozvíjíme Hradec trvají.

„Platí to, co jsme řekli a ostatně i udělali, tedy že jsme hnutí Rozvíjíme Hradec vypověděli koaliční smlouvu. Podle ní mají nárok vyvolat nějaké dohadovací řízení, to však zatím neudělali, takže jestli nám pan Holásek chce něco sdělit, měl jít oficiální formou podle smlouvy. Ta má měsíční výpovědní lhůtu právě z toho důvodu, aby byla možná diskuse, jestliže o to má některá ze stran zájem. Můj osobní názor se však nemění. Udělali jsme krok, ke kterému jsme se rozhodli po racionální úvaze, a nezměnily se žádné okolnosti, které by mne vedly ke změně názoru,“ upozornila primátorka Pavlína Springerová (HDK).

Čtyřkoalice je jednotná

Na výpovědi koaliční smlouvy trvá také první náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS). Podle něj bylo požadavků od hnutí Rozvíjíme Hradec příliš mnoho a stejná situace by se mohla opakovat i v případě zachování pětikoaličního formátu.

„Vždy když pan Holásek přicházel s novým požadavkem, říkali jsme si, že už to snad končí. Jenže se to stále opakovalo, zaměstnávalo nás to a odpoutávalo od práce. Zavánělo to individualismem, a proto výpověď koaliční smlouvy lze brát jako zastavení dalších požadavků, které se dají vytušit. Nejsem si jistý, jestli by v případě obnovení koalice nebyl pár měsíců klid, a pak nepřišel s něčím dalším,“ uvedl Hloušek.

Podle něj rozpad spíš posílí stabilitu koalice: „Rozhodli jsme se uvážlivě. Jsme si vědomi toho, že tu jsme jen pár měsíců a hned přicházíme s výpovědí smlouvy. Nemusí to vyznít dobře, ale děláme to z toho důvodu, abychom udělali co nejvíce práce a nebyli stále něčím limitovaní. Myslím, že bychom na tom měli trvat.“

Náměstek Pavel Vrbický (Piráti) si pomohl citátem z filmu Rocky Balboa, ale také on se přiklání k definitivnímu rozchodu s Rozvíjíme Hradec a Janem Holáskem.

„Jak říká Rocky: Dokud není po všem, není konec. I na rozhodující schůzce může dojít ke zvratům. Řekněme ale, že osobně se na další spolupráci s hnutím dívám skepticky. Za mě totiž pan Holásek dělá spíš kvalitní opoziční práci.“

Nový příchod Moniky Štayrové do zastupitelského klubu Změny a Zelených potvrdil náměstek primátorky Adam Záruba. Na adresu lídra Rozvíjíme Hradec nebyl tak kategoricky přísný, ale podle něj bude vedení města jednotné.

„Nejsem ten, kdo by měl s panem Holáskem velký problém, ale nechtěl bych, abychom se za nějaký čas dostali do stejné situace. Takové riziko je vždy. Předpokládám, že celá koalice bude jednat ve shodě.“

Návrat Oldřicha Vlasáka?

Pravděpodobný odchod hnutí Rozvíjíme Hradec do opozice by znamenal i změny v politickém obsazení výborů, komisí i městských firem. Jan Holásek by opustil místo v radě města i post předsedy výboru pro územní plánování, rozvoj a investice města, také další změny už se začaly projednávat.

„Určitě bude řeč i o lidech z Rozvíjíme Hradec ve výborech a firmách. Když půjdou do opozice, jejich podíl na těchto pozicích by měl být celkem logicky nižší. Například hnutí ANO jsme nějaká místa nechali, ale pochopitelně nikoli v takovém počtu, jako mají koaliční strany. Považuji za slušné nechat opozici zastoupenou i v komisích a výborech,“ zdůraznila primátorka Springerová, jež připustila, že v čele výboru pro územní plánování by ráda viděla Oldřicha Vlasáka (ODS).

„Pokud vše půjde tak, jak je nastartováno, což předpokládám, dojde i k výměně předsedy výboru pro územní plánování a nabízí se pan Vlasák, který byl opakovaně předsedou. Není to sice vyjednané, ale za mě je to správná úvaha,“ řekla primátorka.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...