Josef Hynek, rektor hradecké univerzity a kandidát do Europarlamentu za ODS.

Josef Hynek, rektor hradecké univerzity a kandidát do Europarlamentu za ODS. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Rektor Hynek chce být europoslancem, je připraven vzdát se funkce

  • 1
Rektor hradecké univerzity Josef Hynek jde v barvách ODS do evropských voleb. Politologové i ostatní rektoři věří v udržení politické neutrality školy. Bude pod drobnohledem, upozorňují experti.

Navzdory zásadě politické neutrality vysokých škol získali loni na podzim poslanecký mandát hned dva děkani a jeden rektor. Ještě o něco výš teď pomýšlí rektor hradecké univerzity Josef Hynek. Za ODS kandiduje jako číslo osm do europarlamentu.

Coby rektor si Hynek za otevřenou podporu protestů proti školské reformě vydobyl sympatie studentů. Radnice jej velebí za "prvoligovou" prestiž školy, která do města láká vzdělance, i za výstavbu přírodovědecké fakulty. A uznání si vysloužil i v cizině díky vzkvétající spolupráci s univerzitami z Tchaj-wanu, Koreje, Mexika, Venezuely či Peru.

Podle expertů by se v případě zvolení měl vzdát funkce rektora

Hynek je úspěšný muž, a proto není v květnových volbách bez šancí. Jako letitý zastupitel Vysokého Mýta si již "osahal" komunální politiku, i proto lákavou evropskou nabídku přijal. Od kandidatury Hynka nezrazují ani experti. Jako představiteli vysoké školy mu však důrazně doporučují dvě zásady:

Simeon Karamazov: poslanec a děkan

Děkanem pardubické fakulty elektrotechniky a informatiky a současně poslancem za ODS je od loňských voleb Simeon Karamazov. K odchodu z univerzity jej nepřiměl ani rektor Miroslav Ludwig, podle něhož nelze obě funkce vykonávat současně. Netlačili na něj naopak občanští demokraté, kteří se domnívají, že Karamazov naopak může zvednout škole prestiž, a nesdílejí názor, že dochází k narušení apolitičnosti akademické půdy.

1. vyvarovat se jakéhokoli náznaku kampaně na univerzitě,

2. v případě zvolení se neřídit příkladem Simeona Karamazova (více v boxu) a vzdát se postu rektora, přestože jej k tomu nemůže nikdo nutit.

"Každý akademický pracovník může uplatňovat svůj politický názor a je to v podstatě i dobře, jeho hlas by měl být slyšet," domnívá se rektor pardubické univerzity Miroslav Ludwig.

"Jestliže se ale skutečně stane europoslancem, předpokládám, že nebude vykonávat obě funkce najednou. Jistě si je také vědom toho, že nemůže dělat kampaň na své vlastní alma mater," dodává.

Hromadění funkcí se nezamlouvá ani České konferenci rektorů, které je Hynek členem. Svůj postoj dal akademický orgán najevo už před parlamentními volbami.

"Souběžné vykonávání funkce poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a funkce rektora nebo děkana považujeme za neslučitelné," shodují se ostatní rektoři. S postem europoslance působícího v Bruselu a Štrasburku je to ještě jednoznačnější. Někteří rektoři si také myslí, že by tím mohla utrpět politická neutralita školy.

Hynek: Do školy politika nepatří

"Do školy politika nepatří," souhlasí Hynek, "pokud uspěji, nedokážu si představit, že bych školu řídil z Bruselu, a proto bych podnikl takové kroky, abych funkci rektora mohl co nejdříve předat zvolenému nástupci."

Politologové upozorňují, že Hynek bude až do květnových voleb pod drobnohledem.

"Není nic špatného, že se rozhodl kandidovat. Měl by ale pečlivě zvážit, jaké univerzitní akce bude během své kandidatury organizovat," vzkazuje Jan Outlý z filozofické fakulty hradecké univerzity.

"Politická propagace je na akademické půdě když ne přímo zakázána, potom minimálně nedovolena. Na druhou stranu se velmi těžko určuje hranice, co propagace je a co není, ale měl by si dát pozor," uvádí Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity.

Oslovení studenti se k rektorovi netají obdivem, ale zároveň dávají najevo znechucení politikou.

"Jeho nástupce to bude mít těžké, protože laťka leží vysoko. Jeho kandidatuře však nerozumím a už vůbec ne straně, za kterou jde do voleb," říká Hradečák Petr, který si nepřál uvést celé jméno. "Měl by zůstat na škole a dělat to, čemu rozumí," přidává se studentka Lucie Víšková.