Kolonáda v Janských Lázních (17.1.2018)

Kolonáda v Janských Lázních (17.1.2018) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Janské Lázně vypustily velký bazén. Do léta v něm opraví vrt minerálky

  • 0
Návštěvníci krkonošských Janských Lázní se při léčebných procedurách musejí několik týdnů obejít bez koupání ve velkém bazénu. Státní podnik totiž zahájil opravu konstrukce vrtu Janského pramene, který bazén v Lázeňském domě napájí teplou minerální vodou. Bazén zůstane mimo provoz do léta.

Lázně využívají vodu ze dvou záchytných vrtů – z Janského pramene s vrtem 54metrovým a z Černého pramene s 24metrovým. Vrty byly pořízeny v roce 1956 a od té doby fungují bez jakýchkoli úprav. Lázně se proto nyní rozhodly pro jejich obnovu.

„Konstrukce vrtů odpovídá době jejich vybudování a současný stav si již vyžádal stabilizační zásah a obnovu jejich podzemních konstrukcí,“ uvedl technický manažer státního podniku Petr Janovec.

Jako první přišel na řadu vrt Janského pramene, který napájí velký lázeňský bazén pro vodoléčbu. Monitoring odhalil, že by v budoucnu mohlo dojít ke zhoršení technického stavu konstrukcí jímacího vrtu.

„Opatření spočívají především v posílení a obnově stávající ocelové pažnice vrtu speciálním materiálem na bázi PVC a utěsněním bočního úniku termální vody do nesoudržného horninového prostředí,“ vysvětlil Janovec.

Odborná firma zároveň vyhloubí sedmimetrový monitorovací vrt, jenž poslouží ke sbírání dat z horninového prostředí pod budovou Lázeňského domu.

Sanační práce na konstrukci vrtu Janského pramene mají stavaři naplánované na červen, v létě by se měla do velkého bazénu vrátit minerální voda. Za stabilizace přírodního léčivého zdroje lázně zaplatí 750 tisíc korun.

Na zásobování dalších bazénů, vířivek a vodoléčebných van vodou nemají práce vliv.

„Termální vodu dopravujeme jako obvykle minerálkovodem i do vodojemu v dětské léčebně Vesna, kde slouží k plnění bazénu se zvedacím dnem. Také všechny další bazény jsou v plném provozu,“ potvrdila marketingová pracovnice lázní Zuzana Pichlová.