Vražedkyni Janákovou neznásilnili dozorci, otcem jejího dítěte je vězeň

  • 472
Vražedkyni Petru Janákovou neznásilnili dozorci ve vazbě, jak tvrdila. Otcem jejího dítěte je jeden z trestanců. Uvedl to dnes server tn.cz s tím, že Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování záhadného otěhotnění Janákové. Kvůli graviditě ji soud propustil z vězení.

Televize Nova se odkazuje na dva zdroje, které tvrdí, že podle testů DNA je otcem dítěte vězeň z vazební věznice, jenž si odpykával trest. Muž v káznici údajně vařil a roznášel jídlo.

Janáková přitom obvinila ze znásilnění tři dozorce královéhradecké věznice, a proto případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová se dnes k věci nechtěla vyjádřit, řekla pouze, že tiskovou zprávu inspekce vydá ve čtvrtek. „Do té doby nebudeme uvolňovat žádné informace,“ uvedla.

Informaci o tom, že otcem dítěte Petry Janákové je jeden z vězňů, zatím nekomentovala ani královéhradecká věznice, která čeká na vyjádření GIBS. „Je to nepříjemná situace. Práce s odsouzenými je těžká. Blíže se k věci vyjadřovat nemůžeme,“ řekl mluvčí zařízení Václav Kárník.

Už v minulosti popsal, že ženy, které jsou ve vazbě, jsou na jiném oddělení než muži. Do kontaktu s nimi přijdou maximálně přes mříže nebo okénko cely.

„Výkon vazby je aplikován jednak na oddíle se zmírněným režimem, kde se obvinění pohybují během dne volně (jedná se o 60% z ubytovací kapacity určené pro obviněné) a na oddíle takzvané pevné vazby, kde jsou obvinění celý den v cele. Na oddíle pevné vazby je však obviněným umožněn pohyb mimo celu na tři až pět hodin denně při účasti na různých aktivitách, které probíhají na venkovním hřišti,“ vysvětlil Kárník.

Když se roznáší jídlo, všichni vězni jdou z chodby do cel, kde je strážní zamknou. Až pak přijde vězeň, který roznáší jídlo a dá ho vězňům do okénka.

Petra Janáková, odsouzená za vraždu ke třiceti letům, dočasně opustila káznici letos v červnu. Na svobodu musela být propuštěna kvůli svému těhotenství, aniž by měla určený jakýkoli dohled.

Do jiného stavu přišla ve vazební věznici v Hradci Králové a 30. srpna porodila. Za mříže se může vrátit až za rok.

Janáková tvrdí, že neotěhotněla záměrně. O zákonu, který ženě v případě otěhotnění zajistí patnáct měsíců na svobodě, podle svých slov nevěděla.

Případ Janákové přiměl zákonodárce ke změně trestního řádu. Připravovaná novela by měla zajistit, že těhotenství už nebude pro vězněné ženy automatickou propustku na svobodu

Nově by měl o dalším postupu rozhodovat soud. Ve věznici ve Světlé nad Sázavou má vzniknout i nové oddělení.

Žena byla odsouzena na třicet let za vraždu sběratele mincí a pokus o vraždu tří lidí.

Těhotenství už nebude automatickou propustkou z vězení, slibují zákonodárci

11. července 2013

,