Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náchod chce stavět vilu Platýz od Kaplického, rozhodne debata architektů

  9:47
Radnice v Náchodě se chce pustit do stavby vily navržené světově proslulým architektem Janem Kaplickým. Původně měl Platýz stát na Konopišti jako obytný dům, vedení Náchoda však vilu vidí jako jeden z provozů budoucích lázní. Po letech by šlo v tuzemsku teprve o druhou Kaplického realizaci.
V Náchodě by mohla stát vila Platýz, kterou navrhl architekt Jan Kaplický.

V Náchodě by mohla stát vila Platýz, kterou navrhl architekt Jan Kaplický. | foto: Future Systems, Jan Kaplický

Zastupitelé v pondělí odhlasovali, že město uzavře memorandum s nadačním fondem, který spravuje odkaz architekta i jeho rodičů.

Nejprve se na Náchod obrátila vdova po architektovi Eliška Kaplický Fuchsová, která chce připomenout, že se v Náchodě v roce 1901 narodila Kaplického matka akademická malířka Jiřina Kaplická.

Prvním počinem spolupráce by se tak měla stát výstava malířčiných prací v muzeu, v debatě je i pojmenování některého místa.

„Vše se odvíjelo od úžasné ilustrátorky Jiřiny Kaplické, o které se v Náchodě většinou neví. Slovo dalo slovo, začalo to dávat smysl, protože je to uvěřitelný příběh: světově uznávaný architekt, žádné realizace v České republice a vznikající lázně v Náchodě,“ vysvětluje ve zkratce starosta Jan Birke (ČSSD), kde se vzal záměr postavit Kaplického vilu právě zde.

Náchod zakoupil staré lázně v Bělovsi, chce v nich vytvořit nejprve park.

„Bude ještě záležet na tom, zdali získáme licenci na Platýze, což ale již máme předjednáno, a také, zda architekti doporučí umístění vily. Vše má svůj čas a postupy. Je za tím půl roku práce. Jsem si i po konzultacích s odborníky stoprocentně jist, že stavbu uskutečníme,“ tvrdí starosta.

Hodlá spolu s nadačním fondem Kaplicky Centre uspořádat začátkem roku seminář s architekty a odbornou veřejností. Budou řešit umístění vily na náchodském předměstí Běloves. Radnice předpokládá, že poté u renomované kanceláře zadá uspořádání soutěže o návrh. Pak by se mohlo projektovat.

Ředitel nadačního fondu Kaplicky Centre Jozef Lucák podotýká, že ohledně spolupráce na podobě lázeňské stavby platí již pevně daný itinerář kroků. Po memorandu se bude konat veřejná debata odborníků a po jejím vyhodnocení ještě případná navazující jednání a pak už dohoda o převodu licence.

„Teprve následně lze očekávat řadu kroků města Náchod, které realizaci přiblíží skutečnosti. Jejich popis by však v této chvíli působil spíše jako spekulace, proto si počkejme,“ požádal ředitel Jozef Lucák.

V Bělovsi město loni koupilo za 40 milionů korun 2,5 hektaru starých lázní i se zbytky budov. Letos tam již radnice nechala vykácet nebezpečné stromy a nálety a připravuje nový park, který se svou podobou vrátí do roku 1930.

Platýze asi čekají úpravy

Kaplického vila měla původně stát na Konopišti, autor ji navrhl jako obytný dům. V Náchodě je tak možné, že by se uvnitř Platýze měnily dispozice právě vzhledem k lázeňskému provozu.

Radnice už jedná se třemi provozovateli a zná jejich požadavky. V Bělovsi uvažují o lázeňské rehabilitaci pro děti a dospělé, stačit mají menší prostory. Novostavba by měla vzniknout v místě stržených budov, sousedila by tak se zachovanou budovou Helena a starou kolonádou, které město chce opravit.

Lázně by tvořily tyto tři budovy, přibude ještě „krček“ a součástí bude i nedávno zakoupená zanedbaná vila Panzinka.

„Licence na vilu Jana Kaplického stojí řádově stovky tisíc korun. Náklady na Platýze v cenách roku 2017 dosáhly 50 milionů korun, tedy nyní to bude dvojnásobek. Přesnou částku budeme znát až s hotovým projektem. Již po jednání s naší mateřskou bankou předpokládám, že se nám podaří u některé banky získat úvěr. Stavbu na třicet let pronajmeme, pak ji ponecháme v majetku města,“ plánuje starosta.

Našli vodu a koupili i torzo lázní

Lázně v Bělovsi zavřely roku 1996 po nevydařené privatizaci. Poté byly v rukou spekulantů a jen chátraly.

Město však roku 2016 získalo vlastní vrty minerálek a poté otevřelo Malé lázně s kolonádou. Loni koupilo i areál, jejž nyní nazývá Velkými lázněmi. V něm jsou i původní zdroje minerálky Ida.

Letos v létě ministerstvo zdravotnictví povolilo městu využívat všechny čtyři léčivé zdroje (Běla, Jan, IDA I, IDA II) pro pitné kůry, balneoprovoz a získávání léčivého plynu.

Oslovení politici před posledními volbami slibovali, že budou usilovat o kompletní renovaci běloveských lázní a získají k tomu investora.

„Pro Náchod to bude mít mimořádný význam. Kaplického realizace jsou v New Yorku či Londýně, turisté za nimi cestují. Nevidím překážku, proč by vila nemohla být v Náchodě,“ říká starosta Birke.

O lázních nic nevíme, zní z opozice

Opoziční zastupitel Michal Kudrnáč (Zelení) se však ohradil na sociálních sítích. Podle něj nelze tvrdit, že by již byla stavba Platýze na pořadu dne, jak vyznělo ze starostových prohlášení v České televizi v pondělí večer.

„Ano, je pravda, že pan starosta nás v rámci projednávání memoranda informoval, že o této možnosti (stavby) s vdovou po Janu Kaplickém již delší dobu jedná. Nicméně text memoranda opravdu nic takového neobsahuje a rozhodnutí o tom, zda takovýhle krok dává smysl, je teprve věcí budoucnosti,“ napsal Michal Kudrnáč poté, co mu po celkem nenápadném bodu na zastupitelstvu začali volat známí s dotazy na lázeňský pavilon.

Podle něj zastupitelé dosud ani nic netuší o tom, jak by měla vypadat koncepce samotných lázní.

Starosta však výhrady odmítá s tím, že jde o promyšlenou věc, s jejímž zveřejněním pouze čekal až na dobu po komunálních volbách.

Nadace míří do České Skalice

Kaplického nadace si však připravuje i vlastní zázemí v regionu. V sousední České Skalici již podle katastru nemovitostí Eliška Kaplický Fuchsová vlastní architektonicky ceněnou vilu Čerych, kterou loni nabídla k prodeji Nadace rozvoje občanské společnosti.

Podle nadace tam v budoucnu vznikne Kaplicky Creative Centre, které se chce stát významným kulturním hybatelem na úrovni kraje. Podle memoranda by se i Náchod měl zapojit do jeho činnosti, mohou se tam konat rezidence, sympozia či debaty. Dům, v němž Václav Havel točil film Odcházení, bude sloužit návštěvníkům, obyvatelům i odborníkům.

Jan Kaplický zemřel v lednu 2009. Vdova po něm vlastní značku Future Systems, což byl i název jeho slavného ateliéru. Architekt odešel roku 1968 do Anglie, v závěru kariéry se inspiroval přírodními tvary.

Podle jeho návrhu vznikl například obchodní dům Selfridges v Birminghamu, oceněné tiskové centrum na londýnském kriketovém stadionu či pontonový Docklands Floating Bridge. Až posmrtně se připravovalo a pak i otevřelo muzeum Enza Ferrariho v Modeně.

V Česku se po řadě peripetií neprosadila budova knihovny ani koncertní a kongresový sál Rejnok.

Autor:
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...