Před zraky lidí se narodilo mládě hrocha, pro zoo je to velká premiéra

  • 4
Ve velkém jezeře letního výběhu hrochů v Safari Parku Dvůr Králové se narodilo samici Moně mládě. Je to poprvé v historii, kdy se hroší přírůstek narodil přímo v pěším safari. Mládě, jehož pohlaví chovatelé zatím neznají, se zatím spolu s matkou drží stranou od ostatních hrochů.

Samice porodila přímo do vody přírodního jezera v pátek v šest v podvečer. Skupinu lze nadále pozorovat v pěším safari.

„Hroší mládě se narodilo přímo před zraky udivených návštěvníků, porod proběhl bez problémů a rychle,“ říká zoolog Jiří Hrubý. Hrošice mládě z hloubky odtlačila na písčinu a začala je bránit před zvědavými ostatními členy skupiny.

„Je to historicky poprvé, kdy mládě přišlo na svět přímo ve velké letní expozici. Porody dosud byly v průběhu zimy a v zázemí,“ pokračuje Jiří Hrubý.

Jde tedy podle odborníků ze zoo o nejmenší mládě, které mohli lidé vidět. Běžně je do výběhů posílají až po několika měsících.

Porody do vody jsou u hrochů relativně běžné, mláďata dokonce přímo pod vodou umí také sát mateřské mléko. V případě zimních odchovů v zázemí ovšem obvykle samice rodí oddělená od samce. I porod ve velké skupině byl pro zoology premiérou.

Zatím se dvojice drží od ostatních hrochů dál, což podle zoologů bude trvat ještě pár dnů. Pak se začnou pozvolna seznamovat.

„Protože porod se uskutečnil v takřka přírodních podmínkách, kde zoologové nemají šanci do procesu příliš zasahovat, není zatím zřejmé pohlaví nového přírůstku. Mládě se po pěti dnech jeví stále vitální a pravidelně pije,“ prozrazuje Michal Šťastný ze safari parku.

Ve výběhu je mládě k vidění každý den od začátku návštěvní doby až do večera, kdy jsou tato zvířata nejaktivnější a je lepší šance zahlédnout je také na souši.

K tomu, aby nové mládě návštěvníci spatřili, je podle pracovníků parku zapotřebí více trpělivosti než v případě ostatních hrochů. „Často se ukrývá za matkou nebo v houštinách rákosí na březích jezera. Skupinu tvoří vedle něj i dospělý samec Mike, matka Mona a další dospělá samice Hula a dva mladí samci, narození loni v únoru 2019 a letos v lednu,“ upozorňuje Šťastný.

Ve Dvoře Králové žijí hroši od roku 1966. Přestávka v chovu nastala v roce 2002, kdy hroši safari park opustili kvůli demolici starého pavilonu. Do Podkrkonoší se vrátili až v roce 2016.

Obsadili jedinečný výběh s obrovskou vodní plochou a rozsáhlými pastvinami v pěším safari, kde jim společnost dělají jeřábi, pelikáni, vodušky a další druhy antilop. I ty mají přírůstek, samice chocholatky červené Kenya porodila mládě před měsícem. Zoo o odchov vzácné antilopy snažila deset let. 

O tři mláďata se nedávno rozrostla také smečka lvů berberských.