Silnice jsou ve špatném stavu a na jejich opravy Hradeckému kraji schází 9 miliard korun. (Ilustrační snímek)

Silnice jsou ve špatném stavu a na jejich opravy Hradeckému kraji schází 9 miliard korun. (Ilustrační snímek) | foto: Daniel Beran, MAFRA

Na špatné silnice chybí Královéhradeckému kraji 9 miliard korun

  • 7
Aby se pořádně opravily všechny silnice spravované Královéhradeckým krajem, silničáři by potřebovali zhruba devět miliard korun. Přestože budou opravy po letošní zimě stát o polovinu méně než loni, kraj nemá dost peněz na všechny silnice.

Kraj dá sice ročně na rekonstrukce a údržbu silnic téměř půl miliardy, avšak zhruba o stejnou částku každoročně narůstá i suma potřebná na opravy zhoršujících se cest.

Celkem by Královéhradecký kraj potřeboval devět miliard korun. "Pak by silnice druhé a třetí třídy mohly vypadat tak, jak by vypadat měly," uvedl hradecký hejtman Lubomír Franc.

Letos budou opravy levnější

V majetku kraje jsou silnice druhé a třetí třídy v celkové délce 3 313 kilometrů.

Poškození silnic po letošní zimě by mělo být výrazně menší. Po loňských zhruba 300 milionech se letošní náklady na opravy odhadují přibližně na polovinu.

Hejtman míní, že vhodný systém financování oprav jimi spravovaných komunikací, třeba větší objem peněz z rozpočtového určení daní, kraje už od svého vzniku nemají.

Záleží tedy na možnostech krajského rozpočtu, případně na penězích, které kraj sežene navíc z dotací. Těch se mu sice zatím daří získávat dost, ale v rozpočtu má ročně na opravy, které nejsou hrazeny z dotací, jen 20 až 50 milionů.

Krajský radní Josef Ješina soudí, že nevýhodami kraje jsou hustá silniční síť a dvoje hory, kde je nákladnější zimní údržba. Navíc kvůli tomu, že krajem zatím vede jen 11 kilometrů dálnice, nemůže získávat víc peněz z dotací. Dotační programy totiž spíš podporují rekonstrukce silnic napojujících se na dálnice.