Odpadky v přírodní lokalitě Plachta u Hradce Králové

Odpadky v přírodní lokalitě Plachta u Hradce Králové | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Hradci hrozí, že bude platit stavitelům za rezervaci Na Plachtě

  • 1
Snaha aktivistů a části vedení Hradce Králové o zachování lokality Na Plachtě 3 jako přírodní památky může stát městskou pokladnu nemalé peníze. Pokud město změní územní plán, bude muset platit kompenzace developerům, jimž pozemky v navrhovaném chráněném území patří.

Změna územního plánu pozemky pro developery znehodnotí, protože se na nich nebude moci stavět.

Město by se kompenzacím vyhnulo v případě, že by územní plán změnilo do konce roku. Novela stavebního zákona začne platit prvního ledna 2012. Nikdo se zatím neodvažuje odhadnout, kolik by případné vyrovnání s majiteli pozemků stálo.

Zastupitelé Změny pro Hradec na úterním zasedání změnu územního plánu navrhli, poté ji ale odložili na květen.

"Chceme dát prostor doplňujícím informacím a projednání ve výborech pro životní prostředí a územní plánování. Výbor pro životní prostředí bude mít 18. května na Plachtě výjezdní zasedání. Tam zazní řada odborných argumentů a členové si rovněž prohlédnou celou lokalitu," odůvodnil stažení bodu zastupitel za Změnu pro Hradec Adam Záruba.

Lokalita Na Plachtě

V 80. letech minulého století tam mělo stát sídliště pro téměř 20 tisíc lidí. Plachtě uškodila i výstavba budov firmy Petrof, jež zničila poslední pastviny v kraji, na nichž se vyskytoval sysel obecný. Ten definitivně vyhynul v roce 1993. Místu nepomohla ani výstavba supermarketu Lidl, který zabral velkou část louky obývané evropsky významným modráskem očkovaným. Dílo zkázy mají dokonat administrativní budova a sklady firmy Kelcom, které zbytek louky patří, a sídliště Plachta jih zasahující do ochranného pásma Plachty 1 a 2.

V nejbližší době se ale zastupitelé chtějí k návrhu vrátit. Výborům uložili projednat všechny možnosti. Hlavní architekt města musí do 20. května vypracovat ekonomickou analýzu území.

V diskusi k tématu dali někteří zastupitelé najevo svůj nesouhlas. Bývalá náměstkyně primátora Pavla Finfrlová, která v minulých letech čelila požadavkům ochranářů, dál pevně stojí za svým odmítavým názorem.

Podle Záruby ale město do konce roku stejně územní plán změnit nestihne. Jedním z podkladů, které žádá, je tedy vyčíslení náhrad, jež by v případě změny územního muselo developerům vyplatit.

"Nechceme to odkládat, ale zároveň se nechceme tvářit, že to Hradec nebude nic stát. Tuto situaci totiž před více než deseti lety zavinilo město, které už tehdy vědělo, že tyto prostory jsou biologicky velmi cenné, a navzdory protestům je zahrnulo do územního plánu," vysvětlil Záruba.

Ochranáři se rovněž budou snažit tlačit na zastupitele z koaličních stran, které měly záchranu Plachty ve volebním programu. Například pro současného náměstka primátora Leoše Kučeru prý byla záchrana Plachty jedním z důvodů, proč do komunální politiky šel.

Podobně tomu je i u koaliční TOP 09, jejíž členové dokazovali zájem o Plachtu i účastí na úklidových brigádách.