Soukromá hotelovka v Hronově skončí v insolvenci. Měla málo žáků

  9:11
Dříve vyhlášená soukromá hotelová škola v Hronově na Náchodsku rozdala žákům poslední vysvědčení a definitivně končí. Zřizovatel ji pošle do insolvence.
Studenti měli jen asi měsíc, aby si sami zařídili přestup. Ilustrační snímek

Studenti měli jen asi měsíc, aby si sami zařídili přestup. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jen pár svíček a parte na dveřích hotelové školy v Hronově zvěstuje její nenadálý konec. Střední škola hotelnictví a podnikání, která patří Svazu českomoravských spotřebních družstev (SČMSD), dluží a navíc se jí letos nepřihlásilo dost žáků.

Finanční problémy školy

Škola má ztrátu kolem 800 tisíc korun. Ve Vrchlabí, kde SČMSD rozhodl před dvěma lety další žáky nenabírat, se letos učilo jen 18 studentů ve třetím a čtvrtém ročníku. Přitom škola platila nájem za budovu 380 tisíc korun a loni ji museli dotovat z Hronova. Přímo v Hronově musí škola platit městu nájem 420 tisíc ročně.

Učňovské školství má v Hronově kořeny v roce 1885. Škola nabízela učební obory kuchař-číšník a cukrář, maturitní obory hotelnictví, cestovní ruch a podnikání. Učňové platili symbolické školné 200 korun za měsíc, studenti maturitních oborů asi 1 500 korun.

V končícím školním roce měla škola jen 110 žáků. Patnáct jich letos odmaturovalo a dvacet odešlo s výučním listem. Letos se do Hronova hlásilo podle ředitelky 18 zájemců na učňovské obory, skutečně jich pak přišlo šestnáct. Do maturitních tříd se hlásilo osm žáků a k pohovoru jich přišlo šest.

Končí i pobočka školy ve Vrchlabí. Současní žáci si sami museli najít, kde budou ve studiu pokračovat. Měli na to jen asi měsíc.

"Půjdu do školy v Novém Městě nad Metují a budu muset opakovat druhý ročník. Co s tím můžu dělat? Většina z nás si sama musela zařídit přestup. Nebýt učitelů, kteří nám o konci školy řekli navzdory paní ředitelce, ani bychom se to nedozvěděli," řekl učeň Patrik Prymš z Červeného Kostelce.

Podobně je na tom i jeho spolužák Martin Ponka, který alespoň smí pokračovat na učilišti v Teplicích nad Metují normálně ve třetím ročníku.

"Byla to vyhlášená škola, ale poslední dva roky to šlo dolů. Během června už jsme měli skoro prázdniny. My jsme sem chodili, ale učitelé moc ne, protože nedostali výplatu," uvedl Martin Ponka z České Skalice.

Dál už školu neudržím, řekl jednatel

Škola zřízená jako společnost s ručením omezeným by měla existovat ještě do konce srpna. Zřizovatel ji pošle do insolvence.

"Škole hrozí úpadek, k třetímu červenci dám návrh na insolvenci. Škola končí kvůli nízkému počtu přihlášených žáků a vysokému nájmu ze strany města, i když jsme žádali o snížení. Rodiče dávají děti spíš na státní školy, kde se nic neplatí. I zaměstnanci měli šanci a mohli se postarat o pověst školy, aby děti neodcházely jinam. Je mi velmi líto, že musím zavřít školu, ale dál už ji neudržím," sdělil jednatel společnosti Ludvík Vomáčka.

Žáci i učitelé si stěžují, že neměli od ředitelky školy informace žádné anebo se stále měnily. Ředitelka se však brání, že sama nemá velké pravomoce.

"Jsem z tohoto vývoje nešťastná, snažila jsem se vybojovat zachování školy, ale když šlo o to škole pomoci, zřizovatel se rozhodl ji ukončit. Kdyby se dostala do potíží státní škola, hledalo by se, jak jí pomoci. Nám nemá kdo pomoci," řekla ředitelka školy Štěpánka Thérová.

Kraj školu převzít nechtěl

"Když náš zřizovatel rozhodl o útlumu ve Vrchlabí, žila jsem v domnění, že si je vědom, že tam budou vyšší náklady. Ty se hradí právě ze školného," podotkla ředitelka. Bez úspěchu se pokusila vyjednávat s krajem, zda by si školu nepřevzal.

Školy jsou poloprázdné

Převis nabídky míst na středních školách podle krajské radní pro školství Táni Šormové stále trvá a je zhruba dvojnásobný. Z devátých tříd vyšlo loni 4 160 žáků a vývoj ukazuje, že se sice pokles počtu žáků zastavil, ale přibývat jich už nebude.

"Oficiální cestou jsme to neprojednávali, pouze mě navštívila paní ředitelka. Převzetí školy krajem není schůdné, my sami se vypořádáváme s množstvím oborů na našich středních školách. Dostala jsem už seznam dětí z Hronova, které školy je přijmou," řekla krajská radní pro školství Táňa Šormová (KSČM).

Starostku Hronova Hanu Nedvědovou mrzí, že škola končí, protože tam sama pracovala třináct let. Podle ní škole neprospělo, že stát nechal vzniknout blízko sebe tolik škol se stejnými obory a že se maturitní obory otevřely i ve škole v Teplicích. Škola podle ní doplácí na demografický vývoj i na to, že kraj situaci ve středním školství nijak neřeší.

Nájemné však starostka nevidí jako přemrštěné, město totiž ve smlouvě před deseti lety stanovilo, že bude vybírat jen poloviční částku z obvyklého nájemného nebytových prostor.

"Dotazovali jsme se paní ředitelky, zda to školu zachrání, když jí odpustíme nájemné na příští školní rok. Odpověděla nám, že ne. Prodloužilo by to jen agónii," řekla starostka Hana Nedvědová. Podle ní uškodil škole i odchod kvalitních pedagogů v posledních letech.

Kdo uvaří dětem ze základky?

Město teď nejvíc řeší, jak zajistí stravování dětí ze základní školy, pro něž vařila kuchyně hotelovky. Se školou se nedohodlo na převzetí kuchyně, proto teď už připravuje záložní variantu, že si nechá obědy dovážet do Sálu Josefa Čapka. Otazník visí i nad tím, zda prostory hotelovky budou moci využít hosté divadelního festivalu Jiráskův Hronov.

Značné potíže řeší asi pětačtyřicet zaměstnanců školy. Část jich odejde na dohodu, část dostane výpověď až od insolvenčního správce.

"Jdu na dohodu, protože jsem na poslední chvíli sehnal práci na soukromé akademii v Náchodě, navíc ve svém oboru. Je škoda hronovské školy, ale nic s tím nenaděláme. Bohužel ubývalo žáků v maturitních oborech, kteří tu školu sponzorovali školným," řekl učitel tělocviku a biologie Martin Vrabec.

Nejspíš v pondělí podepíše dohodu, přihlásí se na úřadu práce a na konci srpna by měl dostat odstupné ve výši šedesát procent svých tří platů. O další peníze si musí požádat u insolvenčního správce.

  • Nejčtenější

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily

20. března 2024  16:40,  aktualizováno  22:55

Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase...

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Velikonoční lyžování v Krkonoších: střediska nabídnou 12 kilometrů sjezdovek

27. března 2024

V Krkonoších se bude o velikonočních svátcích lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na...

Tady si rádi zvykneme. Malšovická aréna hnala lvíčata i mexickou vlnou

27. března 2024  9:59

Fantastickou atmosféru vytvořili diváci při kvalifikačním zápase české reprezentace do 21 let o...

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...