Luční bouda v Krkonoších

Luční bouda v Krkonoších | foto: MF DNES

Horská služba opouští Luční boudu, jedinou stanici na hřebenu Krkonoš

  • 89
Desítky let vyjížděli horští záchranáři v Krkonoších ke zraněným ze své základny na Luční boudě. Přímo na hřebenu strategicky umístěný objekt však k prvnímu květnovému dni opustili, protože jim majitelka chtěla zvýšit nájemné.

"Přibližně po čtyřiceti letech (s přestávkou v době, kdy byla bouda zavřená - pozn. redakce) přestala krkonošská Horská služba zajišťovat záchranný servis lyžařům a turistům ze stanice na Luční boudě," informoval náčelník krkonošských horských záchranářů Adolf Klepš.

Ke zraněným sportovcům a turistům proto nyní budou vyjíždět buď záchranáři z Pece pod Sněžkou, nebo Špindlerova Mlýna.

Luční bouda

Luční boudu, která stojí v nadmořské výšce 1410 metrů, vlastní firma AEZZ. Klára Sovová je předsedkyní představenstva firmy. Společnost několik let uzavřený objekt pro turisty otevřela v roce 2004. Od září 2012 majitelé Luční boudy převzali také provoz Labské boudy.

Provozovatelka Luční Boudy Klára Sovová objekt získala před dvanácti lety. "V té době tam záchranáři nebyli, budova byla zavřená. To já jsem jim tam za symbolických tisíc korun nabídla místnost s koupelnou a krytým stáním," řekla iDNES.cz Sovová.

Před časem se obě strany domluvily na placení nájemného ve výši 4,5 tisíce korun. Postupně se však majitelce vše rozleželo v hlavě.

"Jsou tam ale velké náklady na topení i elektřinu. Chtěla jsem, aby mi pokryli alespoň náklady. Jsou to skvělí kluci, ale nevidím důvod, proč bych měla podporovat organizaci, která je placená z rozpočtu," podotkla.

Se zvýšením měsíční platby na 10 tisíc korun už Horská služba nesouhlasila. "Podmínky nové nájemní smlouvy pro nás byly natolik neakceptovatelné, že jsme se rozhodli místo opustit, přece jen hospodaříme se státními penězi," doplnil Klepš.

I přes zamítavý postoj se provozovatelka dle svých slov snažila záchranářům vyjít vstříc. "Nabídla jsem jim ještě druhou možnost. Ať různé své akce, například cvičení, pořádají u nás, abychom z toho měli alespoň reklamu. To ale také odmítli, a proto odešli," dodala majitelka.

"Našim záměrem je, aby se změna do záchranářské práce promítla co nejméně, aby návštěvníci nic nepostřehli. Bude to ale problematičtější zejména v zimě, protože se prodlouží dojezdová doba," zauvažoval náčelník.

Podle Sovové se opuštěním stanoviště na Luční boudě akceschopnost záchranné služby na hřebenech Krkonoš nijak významněji neomezí.

"Když je nějaká pátrací akce, stejně musí přijet zezdola. My máme na boudě snad ještě lepší vybavení a když se tady někdo poraní, tak ho taky naložíme na skútr a odvezeme dolů," doplnila Sovová.