Záchranáři v Krkonoších zavedou systém pro lepší vyhledání raněných turistů

Záchranáři v Krkonoších zavedou systém pro lepší vyhledání raněných turistů | foto: HumlNET

Hledání zraněných v Krkonoších od léta usnadní záchranné body

  • 1
Křižovatky krkonošských turistických cest dostanou přes léto unikátní kódy, podle kterých dispečeři hned budou vědět, kam poslat záchranáře. Lidem tak bude stačit nahlásit číslo tabulky u cesty, takzvaného "traumabodu".

"Bude to výhoda především pro zahraniční návštěvníky Krkonoš, neboť nebudou muset znát místní názvy ani se trápit s obtížně vyslovitelnými českými slovy. Ale čísla traumabodů se určitě hodí i těm z našich turistů, kteří nemají Krkonoše zase až tolik prochozené," uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Traumatologické body označené tabulkami s tísňovými telefonními čísly a unikátními kódy se na turistických cestách v Krkonoších objeví už v průběhu léta.

Bude jich víc než 170 a součástí vznikajícího systému budou i místa vhodná pro přistání záchranářského vrtulníku. Ještě větší význam než v létě budou mít záchranné body v zimě, protože orientace v terénu i dostupnost odlehlejších částí hor je ve sněhových závějích a při nepříznivém počasí mnohem obtížnější.

"Vloni traumabody vyznačili na Šumavě, kde se podle mých informací osvědčily. Letos ten samý systém zavedeme v Krkonoších," řekl Klepš.

Záchranáři spolupracují se správci parku

Vyznačování záchranných bodů a jejich zanášení do papírových i digitálních mapových podkladů všech složek integrovaného záchranného sytému navazuje na nedávno skončený projekt Bezpečné Krkonoše, v jehož rámci členové horské služby školili pracovníky Krkonošského národního parku v poskytování první pomoci.

Prvních 120 ochranářů prošlo záchranářským školením už vloni v létě, dalších šest desítek pracovníků národního parku se potom v zimě učilo rozpoznávat jednotlivé druhy sněhu, používat lavinové vyhledávače a transportovat zraněné. Pracovníci parku, kteří jsou v terénu v kontaktu s návštěvníky nejvíc, dostali k dispozici i přenosnou lékárničku.

"Spolupráci se zaměstnanci národního parku vítáme. V terénu tráví značnou část své pracovní doby, mohou nám poskytnout důležité informace a lidem v nesnázích v případě potřeby pomoci až do našeho příjezdu," řekl Klepš.