Hydrant hasičů v Olešnici v Orlických horách, který nezamrzá.

Hydrant hasičů v Olešnici v Orlických horách, který nezamrzá. | foto: Pavel Bednář, MF DNES

Hasiči z Orlických hor vymysleli hydrant, který nikdy nezamrzne

  • 0
Dobrovolní hasiči z Olešnice v Orlických horách vymysleli hydrant, který nezamrzá. Starý hydrant před zbrojnicí totiž museli v zimě před naplněním cisterny vždy půl hodiny opatrně rozmrazovat plynovým hořákem.

"Byla s tím spousta problémů," říká zástupce velitele jednotky sboru Vít Klouček. Při úpravách garáží hasiče napadlo, že by šlo současně vyřešit i zásobování vodou na zimu. Vodovodní přípojku protáhli pod základy stavby až do zbrojnice, kde je tepleji.

Hned za vraty jsou teď trubky s kohouty, které stačí povolit a voda už proudí do hydrantu umístěného na vnější zdi zbrojnice. Kdyby bylo nejhůř, voda nezamrzne ani v potrubí ve zdi, protože ji lze vypustit.

"Široko daleko máme jedno z mála míst, kde lze v zimě nabírat vodu okamžitě," poznamenal Klouček. Díky vymyšlenému systému zvládne napuštění cisterny jeden člověk.

Hasiči se ohřejí díky tepelnému čerpadlu

Kromě nezamrzajícího hydrantu mají hasiči i jiná vylepšení. Nedávno pořídili tepelné čerpadlo a za vytápění zbrojnice ušetří přes 40 procent nákladů. Dřív museli za topení platit 50 tisíc korun ročně. Navíc jim už není zima, protože i při úsporách hasičárnu vytopí na víc stupňů.

Původní kotelnu hasiči přebudovali na dílnu chemickotechnické služby. "Můžeme tady omývat a udržovat dýchací přístroje," přibližuje Klouček.

O zbrojnici a vybavení se hasiči starají dobrovolně ve volném čase. Protože je sbor neziskovou organizací, peníze na provoz vydělávají prací v lese či sběrem železného šrotu.

Nevede je k tomu pouhé nadšení. Cesta do Olešnice profesionálům z Dobrušky či Nového Města nad Metují trvá dlouho, a tak dobrovolníci z Olešnice bývají často první, kdo lidem v okolí pomáhá. Kvůli tomu dělají vše pro to, aby se na dobré zázemí a techniku mohli spolehnout. S vypětím sil například drží v provozu svá stará auta, ročník 1974 a 1984.

Dobrovolní hasiči jsou v Olešnici v Orlických horách nezbytní, protože profesionálové z Dobrušky a Nového Města nad Metují mají toto místo z ruky.

Dobrovolní hasiči jsou v Olešnici v Orlických horách nezbytní, protože profesionálové z Dobrušky a Nového Města nad Metují mají toto místo z ruky.