Hajnišův mlýn na snímku z roku 2016 | foto: Martin Veselý, MAFRA

Rozpadlý Hajnišův mlýn už zase není památkou, ministr rozhodnutí zrušil

  • 4
Už druhý ministr kultury zrušil prohlášení Hajnišova mlýna v Třebechovicích pod Orebem kulturní památkou. Dění kolem zchátralé budovy v centru města tak připomíná začarovaný kruh. Úředníci ministerstva jí nejprve památkovou ochranu přiznají, radnice podá rozklad a ministr pak rozhodnutí zruší.

Loni v červnu to byl tehdejší ministr Daniel Herman (KDU-ČSL), minulou středu obdobně rozhodl Antonín Staněk (ČSSD).

„V novém projednání bude nutno opatřit znalecký posudek, který i s ohledem na námitky vlastníka ke statickému narušení objektu prověří, zda nezbytná rekonstrukce objektu nepovede ke ztrátě historické autenticity. Ministerstvo kultury v hodnocení dosud vycházelo pouze ze stručného a obecného vyjádření Národního památkového ústavu, které bylo založeno jen na zběžné obhlídce objektu a neopíralo se o žádný autorizovaný statický posudek,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Rozhodnutí vítá třebechovický starosta Jiří Němec (nez.): „Argumentovali jsme různými důvody a jsem rád, že je někdo vzal v potaz a že se tím bude ministerstvo důkladně zabývat.“ 

Jedním z argumentů radnice bylo údajné narušení statiky. Náprava by mohla znehodnotit původní historické základy budovy. 

„Traduje se, že nová budova byla v 20. letech minulého století postavena na základech původního mlýna. Je podezření, že ten starý objekt stál na dřevěných pilotech. Když se zlikvidoval náhon, klesla hladina spodní vody a dubové piloty vysychají a ztrácejí pevnost,“ míní Jiří Němec. 

Vedení města chce budovu zbořit a na místě zřídit křižovatku.

Úředníci budou kromě statiky budovy nově posuzovat některé důsledky prohlášení Hajnišova mlýna památkou. „Bude nutno podrobně vyhodnotit otázku využitelnosti objektu pro potřeby obce, a to vzhledem k historickým dispozicím, uspořádání a urbanistické situaci, a zvážit, zda je prohlášení objektu za kulturní památku proporcionální k možnostem veřejné podpory ve vztahu k finanční situaci obce,“ říká Simona Cigánková.

Mlýn - téma voleb

Rozhodnutí ministra zklamalo Kláru Zdechovskou, která se v záchraně mlýna angažuje. 

Hajnišův mlýn

První písemné zmínky o mlýnu jsou z roku 1777. Budova byla několikrát rozšířena a zmodernizována. V roce 1922 majitel mlýn kompletně přestavěl podle projektu Václava Rejchla. Po znárodnění mlýn sloužil původnímu účelu, později ho vlastnilo zemědělské družstvo. Teď prázdná budova chátrá. 

Zdroj: NPÚ

„Celý problém se zredukoval na to, jestli má být mlýn památkou, nebo ne. To mě mrzí, protože pro mě je důležité, aby se zachoval. Jsou investoři i nápady, jak budovu zachránit a využít. Ty vedení města ignoruje. Doufám, že se to po komunálních volbách změní,“ říká Zdechovská, jednička na jedné z třebechovických kandidátek.

Na volby odkazuje i rada města. Ještě na jaře chtělo vedení Třebechovic vypsat referendum, zda má radnice v případě, že mlýn bude památkou, investovat do jeho opravy peníze. Na konci srpna rada města referendum zrušila s odkazem na komunální volby.

Zda je, či není Hajnišův mlýn památkou, rozhoduje ministerstvo už od dubna 2016. Jak dlouho budou úředníci rozhodovat tentokrát, nechce mluvčí resortu odhadovat. Posledně to trvalo 10 měsíců.