Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Muž hajloval v domě i na policejní služebně, hrozí mu tři roky vězení

  • 4
Osmadvacetiletý muž čelí obvinění, že v prosinci hajloval ve svém bydlišti v Jičíně. Vrátil se v noci opilý a dělal v domě nepořádek. Vykřikoval nacistický pozdrav Sieg Heil a zvedal pravici. Nenechal toho ani před přivolanou hlídkou policie, ani později na služebně.

Jičínští kriminalisté muže v těchto dnech obvinili z přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

Incident se stal začátkem loňského prosince. Podle policie muž po příchodu domů kolem dvaadvacáté hodiny vykřikoval po chodbách i z oken domu na procházející lidi Sieg Heil (v překladu Sláva vítězství, sousloví používané v dobách nacismu, které se stalo výrazem sympatií k vůdci Adolfu Hitlerovi). Opakoval to v každé větě, přitom hajloval, bouchal na dveře spolubydlících a ničil věci.

Pak v tom pokračoval i na druhý den v ranních hodinách.

„Opakovaně měl vykřikovat neslušná slova a ničit zařízení domu. Svého jednání nezanechal ani před zasahující policejní hlídkou. Následně se měl na policejní služebně i v průběhu eskorty na záchytnou stanici znovu pokusit zvedat spoutanou pravou paži a vykřikovat Sieg Heil,“ popsal mluvčí jičínské policie Aleš Brendl.

Muži hrozí trest od půl roku do tří let vězení.