S odchovem hadilova v Safari Parku ve Dvoře Králové pomáhá ptačí maňásek

  • 2
Tři mláďata hadilova písaře se letos narodila v královédvorském safari parku. V celosvětovém měřítku je to mimořádná bilance. Aby si hadilov při umělém odchovu nezvykl na člověka, ošetřovatelé nasadili do akce ptačího maňáska, který napodobuje dospělého jedince.

Ve všech zoo na planetě se za poslední rok vylíhlo celkem pouhých jedenáct mláďat

Poslední z dvorských mláďat se vyklubalo nezvykle až 23. října. Líhnutí v závěru podzimu dvorské zoology překvapilo.

„Rodiče snesli vajíčko do venkovní voliéry, kde by byl kvůli chladu odchov nemožný. Snůšku záhy opustili, proto jsme vejce z líhně k rodičům nevrátili a pokoušíme se o umělý odchov,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský.

Speciální kabinku ohraničili neprůhledným materiálem, kterou prostrkují ptačího maňáska. Ponožka doplněná o pár pírek, oči a zobák připomíná dospělého hadilova písaře. Vizuální kontakt mláděte a člověka je minimální, aby si ho nevtisklo jako vlastní druh.

„Díky tomu si ptáče myslí, že je v péči hadilova a v dospělosti bude vyhledávat hadilovy jako vlastní partnery,“ doplňuje Podhrázský.

Mládě krmí pinzetou, vedle dávají misku s masem, aby co nejdříve začalo samo zobat. Jakmile to zvládne, přestěhuje se do zázemí ke dvěma samicím narozeným v létě.

Safari park chová hadilovy od roku 2009, rozmnožila je jako první zoo u nás. Od té doby odchovala už 18 mláďat. Před dvěma lety dvorské mládě odchovali dokonce náhradní rodiče v liberecké zoo – pár orlů bělohlavých. Hadilov písař obývá subsaharskou Afriku. Živí se sarančaty a menšími obratlovci, kořist zabíjí prudkým kopnutím nohy. Dožívá se i 50 let.