Krajta královská odchycená v Chlumci nad Cidlinou. (29. 7. 2021)

Krajta královská odchycená v Chlumci nad Cidlinou. (29. 7. 2021) | foto: PČR

Metrová krajta utekla chovatelce z terária, na zahradě vyděsila sousedy

  • 4
Obyvatele rodinného domu v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku vyděsil asi metrový had, který se plazil po jejich zahradě. Lidé spolu se sousedem chytili hada do krabice. Byla to krajta královská, která utekla z terária chovatelce bydlící nedaleko.

Do ulice Selských bouří v Chlumci nad Cidlinou spěchali ve čtvrtek po 21. hodině profesionální hasiči z Nového Bydžova i místní dobrovolní hasiči. 

„Oznamovatel spolu se sousedem hada odchytli do krabice. Operační středisko hasičů se spojilo s herpetologem a přes foto pořízené na místě bylo určeno, že jde o krajtu královskou,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Policisté vyřešili případ domluvou

Škrtiče si převzali policisté, kteří ho transportovali k odborníkovi.

„Nejedovatého hada si policisté převzali a zajistili mu odbornou péči u herpetologa, ale ne na dlouho. Na linku 158 totiž zavolala majitelka hada. Ohlásila útěk krajty, která se nedopatřením dostala ven z terária,“ vysvětlila mluvčí policie Eva Prachařová.

Policisté po ověření všech okolností, že had v době svého pobytu na svobodě nikoho neohrozil, krajtu vrátili chovatelům.

„Na místě vyzvali chovatele k důkladnějšímu zabezpečení a situaci vyřešili domluvou,“ dodala policejní mluvčí.

Hasiči s policisty pomáhali v Královéhradeckém kraji s odchytem plazů už několikrát, většinou šlo o nejedovaté užovky.

Dramatický případ řešili zdravotníci v kraji na začátku července, kdy na Broumovsku uštkl neznámý had dítě. Chlapec byl v ohrožení života a vrtulníkem musel do nemocnice, kde mu podali sérum proti hadímu jedu.