V březnu 2018 se ve dvorské zoo narodila čtyři mláďata gepardů – tři samičky a jeden samec. | foto: Archiv zoo ve Dvoře Králové

Ve dvorské zoo se samici Spirit Nameri narodila čtyři geparďata

  • 0
Spirit Nameri, samice z prvních gepardích paterčat, která se ve dvorské zoo podařilo odchovat, se stala poprvé matkou. V březnu se jí narodila čtyři mláďata - tři samičky a jeden samec. Ve Dvoře Králové nad Labem je nyní už deset jedinců těchto afrických koček.

Porod byl podle chovatelů hladký. „V posledních dnech před ním jsme u Spirit pozorovali značnou nervozitu a z jejího chování jsme poznali, že se připravuje na porod. Mláďata přišla na svět v pořádku během tří hodin,“ prozradila zooložka Gabriela Linhart. Spirit Nameri se i s mláďaty nyní nachází v chovném centru v zázemí zoo.

Druhý z rodičů, samec Ulyseé, strávil ve dvorském safari parku spolu s bratrem Ukulélém tři roky. Několik týdnů před narozením čtyřčat byli však oba samci převezeni do nového domova ve francouzské Zoo Sigean. 

„Nejen Ulyseé, ale i Ukulélé se ve Dvoře stihl stát otcem. Jeho rok stará mláďata jsou s matkou Darili k vidění v návštěvnické části zahrady,“ řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Gepardí mládata se rodí slepá a závislá na matce. „Našim čtyřčatům se oči začaly otevírat po několika dnech a na nohy se začala stavět přibližně po týdnu. Nyní jim tak už nic nebrání, aby mohla pořádně poznávat svět,“ doplnila zooložka.

Zahrada ve Dvoře Králové chová gepardy od roku 1967 a od roku 1988 je pravidelně rozmnožuje (více čtěte v článku Dvorská zoo má nový hit).