Lízátka prošla renovací a brzy je zase vztyčí na malšovickém stadionu jeřáby.

Lízátka prošla renovací a brzy je zase vztyčí na malšovickém stadionu jeřáby. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Platí termín dokončení i finální cena, říká hradecký náměstek o stadionu

  • 20
Stavba hradecké arény už je ve druhé polovině. Končí betonáž, chystá se návrat ikonických lízátek a pracuje se v interiérech a na střeše. „Bude to na knop, protože podmínky nejsou úplně ideální, ale na druhou stranu ani špatné,“ uvedl nový hradecký náměstek primátorky pro rozvoj a investice Lukáš Řádek.

V sousedních Pardubicích položili nový trávník a chystají se na únorové otevření. I stavba hradecké multifunkční arény v těchto dnech překonala důležitý mezník.

Podařilo se uzavřít věnec tribun, skončila tedy betonáž a hned začaly práce na ocelové střeše a v interiérech. Navíc se na stadion už za několik dnů po 15 měsících vrátí čtyři symboly, díky nimž malšovické sportoviště zná celá republika – lízátka, tedy osvětlovací stožáry.

Přestože v novém vedení města jsou náměstci, kteří se netají, že je fotbal nebaví ani nezajímá, všichni se shodují že stavba arény se nejen nezastaví, ale má stoprocentní podporu. Ostatně právě do Úprkovy ulice 473 na staveniště se už několik hodin po zvolení vydal Lukáš Řádek (TOP 09), nový náměstek primátorky pro rozvoj a investice.

„Hned první týden ve funkci jsem požádal o mimořádnou obhlídku stavby. Investici do arény považuji za nesmírně významnou. Už je v takové fázi, že je naší nejvyšší odpovědností ji nejen dokončit, ale i v daném termínu a nákladech. Seznámit se však detailně s tak velkým projektem, který se navíc řeší moderní metodou design and build, je mimořádně obtížné,“ řekl Lukáš Řádek po první návštěvě stavby, jež město vyjde na více než 630 milionů korun.

Vše běží podle harmonogramu

Náměstek, který ve funkci vystřídal Jiřího Bláhu (ODS), strávil na klíčovém hradeckém staveništi hodinu a podle jeho slov cítil konstruktivní atmosféru.

„Jsem z branže, projektům a investicím bych řekl rozumím a mám radost, že vše běží podle harmonogramu. Na přelomu listopadu a prosince by měla být dokončena veškerá betonáž i monolitické konstrukce. Bude to však na knop, protože podmínky nejsou úplně ideální, ale na druhou stranu ani špatné,“ uvedl Řádek.

Počasí zkomplikovalo také konečné nátěry osvětlovacích stožárů. Lízátka, která leží v rozích sportovního areálu, budou podle tradice antracitověstříbrná a opět je vztyčí čtveřice jeřábů, z nichž největší má nosnost 250 tun.

„Pokud nám nepřekazí plány počasí, chtěli bychom stožáry vztyčit v rozích arény v polovině prosince. Nyní se po repasi pracuje na jejich povrchové úpravě,“ uvedla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

Cenová nejistota trvá, ale materiál je zajištěn

Letos na jaře město se zhotovitelem dospělo k dohodě ke zdražení stavby o 59 milionů korun. Válka na Ukrajině i energetická krize měly na svědomí zdražení některých materiálů i pracovních sil o desítky procent. Na trhu chyběly hlavně ocel, měď, dřevo, asfalt i plech. Strabag ubezpečuje, že harmonogram se daří plnit a stadion je zásoben materiálně i personálně.

„Nejistota ohledně cenového vývoje trvá u materiálů, jejichž výroba je energeticky velmi náročná, typicky u skla, dodávek cementu či asfaltových směsí. Pozvolna a neustále také roste cena lidské práce,“ upozornila Novotná.

„Je pro mě příjemné překvapení, že v době, kdy téměř každá stavba trpí personální i materiální nouzí a současně přináší velkou hladovost zhotovitele na provedení víceprací, náš systém design and build má za následek, že stavba má velmi krátký termín a je odolnější vůči těmto neblahým trendům, tedy výraznému zdražování. Platí termín dokončení i finální cena,“ doplnil náměstek Řádek.

Navzdory zdražování a nedostatku je na staveništi živo až do setmění, pracuje se o víkendech. Během několika dnů už kamiony budou moct odvézt i zbývající dva jeřáby, pokračuje montáž ocelových konstrukcí střechy, v hlavní západní tribuně rostou příčky, dost práce je také v okolí stadionu.

„V těchto dnech dokončujeme nosnou monolitickou konstrukci a pracuje se také na kanalizaci a rozvodech vzduchotechniky, pokládáme hydroizolaci na střeše západní tribuny. V okolí se realizují inženýrské sítě a na základě 3D modelu i výstavba příjezdových a obslužných komunikací. Už se také připravuje montáž oken,“ řekla mluvčí firmy Strabag.

Setkání dvou náměstků

Lukáš Řádek za několik dnů ve funkci stihl nejen inspekci arény, ale pozval si i svého předchůdce – exnáměstka pro investice Jiřího Bláhu (ODS). Ten sice krátce před volbami řekl, že „pokud se na radnici změní garnitura, hrozí zastavení všeho, na čem vedení pracovalo“, přesto svého nástupce uvedl do obrazu. Ostatně stavba stadionu je podle Bláhy spolu s budováním lávky přes Labe a inteligentního dopravního systému jednou ze tří top investic.

„Považuji za slušné a správné se s mým předchůdcem potkat, aniž bych jej jakkoli hodnotil. Už jen proto, že jsem přišel zvnějšku. Hned v prvním týdnu jsem ho proto pozval a delší dobu jsme se bavili o jeho zkušenostech a znalostech města. O všech třech nejvýznamnějších projektech mluvil ve smyslu, že jsou velmi dobře vyinkubované a řízené,“ uvedl Řádek.