Stožáry s osvětlením na fotbalovém stadionu, takzvaná lízátka se stala jednou z...

Stožáry s osvětlením na fotbalovém stadionu, takzvaná lízátka se stala jednou z nejvýraznějších dominant Hradce Králové. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Budou jako nová. Lízátka se na hradecký stadion vrátí v půlce prosince

  • 0
Stavbaře čeká dokončení monolitické konstrukce nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové a vrácení ikonických „lízátek“ na původní místo. Když počasí dovolí, mělo by to být v polovině prosince.

„Lízátka, typické osvětlení nad fotbalovým stánkem, jsou dominantou celé multifunkční arény. Všechna byla sundána a při repasování byly vyměněny zkorodované a narušené části. Došlo také k osazení patek a styčníků pro podpěry zajišťující statickou stabilitu konstrukce. Dále bylo třeba upravit a doplnit konzoly pro namontování nových LED reflektorů. Finálním krokem je nová povrchová úprava,“ vysvětluje Lukáš Řádek (TOP 09), náměstek primátorky pro oblast městských investic.

Lízátka, která poprvé svítila v roce 1975 při zápase hradeckých Votroků s pardubickým Slovanem, by měl vztyčit mobilní jeřáb s nosností až 250 tun a další tři menší. Jeden zajistí umístění patky do správné pozice, další světelné stožáry namontují k tribunám.

Do ukončení stavebních prací budou na stožárech svítit pouze malá bezpečnostní světla pro letecký provoz. Plně zasvítí až v létě v příštím roce.

Na stavbu míří ocelové díly

Nosná monolitická konstrukce bude hotova do konce listopadu.

„Také provádíme demontáž věžových jeřábů, které byly řadu měsíců dominantou staveniště. Vedle monolitů se momentálně pracuje i na kanalizaci pod tribunami, probíhá realizace rozvodů vzduchotechniky v západní tribuně a také pokládka hydroizolace na střeše této tribuny. V interiérech pokračuje výstavba svislých zděných konstrukcí a připravuje se montáž oken,“ uvádí Daniel Novotný, ředitel oblasti ze stavební společnosti Strabag.

Na stavbu míří ocelové díly, z nichž se montují konstrukce střechy tribun.

Pracuje se i na okolí fotbalové arény. Jde o výstavbu inženýrských sítí, konkrétně vodovodu, dešťové a splaškové kanalizace. Rýsují se již také komunikace. Podle 3D modelu pracují stroje na rovnání zemní pláně a stabilizaci budoucích příjezdových a obslužných cest.

Za nový stadion si Hradec připlatí k 568 milionům korun navíc ještě 59 milionů. Město však dostane podstatně více, než zaručovaly původní smlouvy se stavební firmou Strabag.