Coolinářka Svatava Vašková | foto: Archiv Svatavy Vaškové

Foodblogerka Coolinářka vydala kuchařky, recepty kopírují roční období

  • 1
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka připravila dvě kuchařky, jednu plnou rodinných receptů a druhou adventní pro děti. Vše doprovázejí fotografie od autorky, která ctí tradici víc než prchavé modní trendy.

Není patrně lepší záruky pro kuchařku než razítko Testováno na rodině, tedy pokud žije a je veskrze šťastná. To potvrdí i letmé zalistování první kuchařkou Svatavy Vaškové z Hradce Králové, která ji nazvala podle svého populárního foodblogu - Coolinářka.

Ten spustila loni v létě a záhy ho prestižní server Blogerky.cz pasoval na jeden z top 5 objevů měsíce července. A to matka na mateřské, bývalá manažerka hradeckého Klicperova divadla, vaří jen manželovi a dcerce. Než usednou ke stolu, fotografuje.

Do své první velké kuchařky, kterou vydalo pražské nakladatelství Fragment, uložila 80 nejlepších rodinných receptů a rozdělila je podle ročních období. Jaro obsahuje jednoduchý recept na mazanec, velikonoční nádivkové muffiny nebo jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou, léto podrobný postup, jak ogrilovat hovězí steak, recept na portobello burger či sladkosti s ovocem, podzim inspiruje k batátové či dýňové polévce, quichi, kuřeti s nádivkou z kaštanů a brusinek, k martinským rohlíčkům a domácím müsli tyčinkám.

Zima se drží vánočních receptů - pistáciové rohlíčky, mandolety, anglický punč - i horkých polévek, kaštanové i marocké čočkové, nebo silvestrovských specialit.

Recepty jsou spolehlivě prověřené

Vše doprovázejí fotografie od autorky, která ctí tradici víc než prchavé modní trendy. Chcete důkaz? Tady je: kynuté buchty, segedínský guláš, kulajda, masopustní koblihy. Nevyhýbá se moderní mezinárodní gastronomii, avšak v jednoduchých verzích a s běžně dostupnými kvalitními surovinami.

Kuchařka Testováno na rodině, vzešlá z přání čtenářek populárního foodblogu, nebude v knihkupectvích sama, Coolinářka na přání nakladatele připravila ještě Vánoční kuchařku pro kluky a holky plnou jednoduchých sladkostí, děti si o adventu mohou samy připravit tradiční vánoční cukroví, dezerty, horké nápoje i oblíbené jedlé dárky.

Jedna z mála blogerek v kraji i ve věkové kategorii 30+ po roce na blogu vyslyšela přání nakladatele.

„Fragment dělá učebnice, dětské knížky i populární literaturu. Líbil se jim můj blog a chtěli kuchařku, to jsem byla v šoku,“ říká Coolinářka, která na nakladatelství nedá dopustit. Se vším, s čím přišla, souhlasili.

„Vymyslela jsem si titulní stránku, podtitul i razítko Testováno na rodině. I grafickou stránku celé publikace zpracovali podle mých představ. Můžu tedy říct, že knížka je od A do Z celá moje, a na to jsem pyšná. Většinou totiž za takovou kuchařkou bývá velký tým lidí, někdo to navaří, u toho je foodstylista, fotografové. To já jsem po večerech, když dcerka usnula, upravovala fotky, sepisovala recepty, zařizovala korektury,“ uvádí Svatava Vašková.

Za recepty, ty starší i své zbrusu nové, dává ruku do ohně: „Jsou spolehlivě prověřené.“

Jídla mají stupeň obtížnosti

„Jsem z foodblogerek jedna z mála, která se nezabývá žádnou dietou, jde o obyčejné recepty. Už když jsem zakládala blog, chtěla jsem, aby si každý, kdo si recept přečte, řekl: To mám, to mám, tohle taky. Tohle si koupím v prvním supermarketu. A může začít, není tam nic, co by se muselo shánět nebo se za to platily horentní sumy. Samozřejmě, jinak se píše blog z Prahy, kde je tisíce různých lahůdkových a luxusních obchodů, a jinak z Hradce. Chci dělat jednoduché, ale kvalitní recepty, které bývají hotové raz dva,“ říká autorka.

Knížka je velmi osobní, jak dokládají i rodinné snímky od hradecké fotografky Lucie Baštové, čímž se liší od konkurenčních publikací televizních kuchařů a vařících umělců. Sama fotografuje teprve půldruhého roku, ale ani snímky jídel nejsou žádná ateliérová kašírka.

„Opravdu to jsou jen naše obědy a večeře, které jsme pět minut po tom, co jsem sbalila foťák, snědli. Když to přizdobím, tak maximálně bylinkou, která je v receptu. Aby se jídlo lesklo, přeliji ho výpekem, ctím maximální autenticitu,“ říká Svatava, která se i na tmavé obálce vyhnula největšímu klišé: na obálce není paní v zástěře.

Kuchařka je už v knihkupectvích, vánoční kuchařka určená dětem s adventními recepty vyjde co nevidět. Jídla mají stupeň obtížnosti od jedné do tří vařeček, děti si mohou udělat domácí nuttelu, jedlé dárky či cukrovinky, linecké či vanilkové rohlíčky i vybrat recepty, které nikdo nezná.

„Bylo to zadání od Fragmentu, takže jsem se tím zabývala v červenci a srpnu. Horké léto, a my doma měli všude roztahané vánoční ozdoby,“ usmívá se foodblogerka. Obě kuchařky pokřtí 19. listopadu v 15:30 hodin v královéhradeckém Divadle Drak při akci Drak čte dětem, součástí bude i dílna s Coolinářkou.

Recept na martinské rohlíčky

  • 300 g hladké mouky, 1/2 balení prášku do pečiva, 70 g cukru krupice, 250 g tučného tvarohu, 5 lžic oleje, 1 vejce, plátky mandlí, bílek z 1 vejce, 150 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 50 g mletých piškotů, 50 g cukru krupice, 1 lžíce medu, 40 ml rumu
  • Nejprve si připravte ořechovou náplň. V hrnci ohřejte mléko, ale nevařte ho. Do něho nejprve přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 5 minut prohřát. Poté přidejte mleté piškoty, med a rum a vše promíchejte. Asi po jedné minutě odstavte a nechte směs zchladnout.
  • Připravte těsto. Prosetou hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem. K této směsi přidejte tvaroh, olej a vejce a vše důkladně (nejlépe ručně) zapracujte.
  • Troubu předehřejte na 170 °C.
  • Nyní těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte do kruhové placky o průměru cca 25 cm, ty rozdělte na 8 dílů ve tvaru trojúhelníků. Do nejširší části dejte náplň a zarolujte rohlíček. Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem a nechte je cca 30 minut pod čistou utěrkou odpočívat. Pak je pomašlujte vaječným bílkem a každý posypte plátky mandlí.
  • Rohlíčky pečte asi 20-30 minut. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem.

www.coolinarka.cz