Společnost po městu chce 140 milionů korun jako odstupné (ilustrační foto).

Společnost po městu chce 140 milionů korun jako odstupné (ilustrační foto). | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Hradec nevyplatil firmě 140 milionů, nyní se chystá na soudní proces

  • 0
Před necelým rokem přišla hradecká radnice s návrhem zrušit smlouvu se společností ABD Invest na rekonstrukci a dlouhodobý nájem hradeckého zimního stadionu. Společnost se ale chce soudně bránit a vymáhá "zlatý padák", který jí prý jako odstupné náleží. Někteří zastupitelé město před procesem varují.

Před dvěma měsíci město svůj návrh o zrušení smlouvy vyšperkovalo tvrzením, že tento kontrakt je neplatný od samého začátku, a proto společnosti nedá vůbec nic. Jenže teď se tento plán komplikuje. Spor totiž zcela jistě skončí u soudu. Pouhou předehrou bude žaloba společnosti ABD Invest na hokejový klub, který nezaplatil lednové nájemné.

Magistrát se připravuje na soud

"Soud bude posuzovat i neplatnost nájemní smlouvy mezi městem a firmou," řekl hradecký primátor Zdeněk Fink. Únorová rada podle něj rozhodla o neplatnosti celé smlouvy, protože v minulosti její autoři obešli zákon o zadávání veřejných zakázek.

Zimní stadion v Hradci Králové

Radnice se však nesnaží najít a potrestat viníka, který má šest let staré smlouvy na svědomí. "Většina návrhů vycházela z druhé strany," uvedl Fink. Náměstek primátora a předseda představenstva hokejového klubu Martin Soukup upozornil, že v roce 2006 se návrhy smluv ladily ve prospěch Hradce.

"Tenkrát byla zakázka na ušetření peněz. Měli jsme vymyslet vztah, abychom nemuseli platit rekonstrukci zimního stadionu, na kterou jsme neměli peníze. Vymýšlela to pro nás právní kancelář. Jiná právní kancelář na to šla od lesa a řekla, že tento vztah se může považovat za neplatný od samého začátku," poznamenal Soukup.

Město riskuje peníze i pověst

Hradec se na soudní proces pečlivě připravuje, o čemž svědčí třeba současné snahy o ocenění celé budovy zimního stadionu, zpětnou kontrolu všech fakturací a kontrolu skutečně provedených prací. "Domníváme se, že jsme firmě za to, co předvedla, zaplatili už poměrně dost peněz," prohlásil Fink.

Hradecký zastupitel Arnošt Urban (HDK) se však domnívá, že tak jednoduché to město mít nebude. "Rada překročila své pravomoci, když rozhodla o neplatnosti smluv," soudí Urban.

Ani náměstek Soukup si pozicí města není jistý. "Pokud se dva partneři na nějaké smlouvě dohodnou a potom město jako jeden z nich prohlásí smlouvu za neplatnou, pak to na něj vrhá špatný stín, zda je schopné dostát svým závazkům," upozornil Soukup na riziko procesu.

Firma vůbec nekomunikuje

Společnost ABD Invest se obrnila mlčenlivostí a její jednatelka Hana Stará neodpovídá ani na SMS dotazy. Z dostupných informací vyplývá, že firma do rekonstrukce investovala 210 milionů korun a že město jí dalo 70 milionů korun na provoz stadionu.

Opravy stadionu mělo město firmě splácet roční částkou 25 milionů korun a radnice ročně platila 12 milionů korun na provoz. Do roku 2022 měla společnost na nájmu a za provoz dostat 610 milionů.

Odstupné se může vyšplhat až na částku kolem 140 milionů korun, ABD je prý ochotna asi osm milionů slevit. Hradec však trvá na tom, že smlouva je od začátku neplatná, a nechce jí dát ani korunu.