Kostely na Broumovsku jsou plné každou sobotu během koncertu.

Kostely na Broumovsku jsou plné každou sobotu během koncertu. | foto: Jan Záliš

Poklady Broumovska míří do kostela ve Vižňově s fagotem i cembalem

  • 0
Prázdninový festival Za poklady Broumovska pokračuje v sobotu šestým koncertem. Ve Vižňově zahraje pětice muzikantů Ars Instrumentalis Pragensis, ověnčená cenami z mezinárodních hudebních soutěží.

Šestá zastávka festivalu Za poklady Broumovska bude v sobotu v 18 hodin v kostele sv. Anny ve Vižňově.

Vystoupí tam soubor Ars Instrumentalis Pragensis s nezvyklým nástrojovým obsazením: hoboj, anglický roh, fagot, cembalo a kontrabas. Uvede díla Telemanna a Janáčka.

Vstupné je dobrovolné ve prospěch oprav barokních kostelů.

Festival si chválí muzikanti i diváci

Program je v polovině, ale reakce muzikantů i diváků jsou zatím vesměs vřelé.

Třeba muzikanti z Czech Brass Kvintetu k srdečným díkům připsali: "Tady je tak krásně, že máme podezření, že zde neexistují politické strany."

"Reakce jsou přívětivé, někdy i s náměty a nápady, co festivalu přidat, aby byl pro posluchače ještě lákavější," říká ředitelka festivalu Marcela Lilingová.

Nejčastější otázka od umělců i těch, kteří přicházejí poprvé, prý je: Myslíte, že přijdou lidi?

Za poklady Broumovska 2013

Ještě zbývají koncerty:

* 3. srpna - 18:00 - Vižňov, kostel sv. Anny: Ars Instrumentalis Pragensis

* 10. srpna - 18:00 - Otovice, kostel sv. Barbory: Collegium Marianum

* 17. srpna - 18:00 - Vernéřovice, kostel sv. Michaela: Trio la Musica

* 24. srpna - 18:00 - Heřmánkovice, kostel Všech svatých: Clarideon

* 31. srpna - 18:00 - Božanov, kostel sv. Máří Magdalény: Josef Špaček - housle, Stamicovo kvarteto

"Následuje nevěřící pohled, když říkám, že kostel bude téměř nebo zcela zaplněn. Nádherné je pak upřímné překvapení v tvářích umělců," říká ředitelka festivalu.

Festival přiváží známá jména i talenty

Festival má ve srovnání s velkými přehlídkami malý rozpočet, ale snaží se získat známé umělce. Například tu už dříve byla Dagmar Pecková, Štefan Margita nebo Ivan Ženatý.

 "Snažíme se na Broumovsko nalákat renomované interprety, kteří si s sebou domů vezou vzpomínku na jedinečnou atmosféru," říká Tereza Kramplová, dramaturgyně festivalu. Napříště chce festival přivézt víc zahraničních umělců.

Atmosféra kostelů je unikátní

Loňských deset koncertů vidělo přes 3 300 posluchačů, kteří na péči o barokní kostely broumovské skupiny přispěli na dobrovolném vstupném částkou více než 180 tisíc korun.

Unikátní uskupení barokních staveb patří neodmyslitelně ke geniu loci Broumovska. Jednotlivé kostely jsou bez výjimky dominantami obcí i krajinných celků a umocňují zdejší zcela výjimečný architektonický a kulturní fenomén.

Byly postaveny na území klášterního panství podle plánu Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Kostely vznikly v rozmezí let 1709-43.

Nejsilnější zážitek si pořadatelé letos odnesli z nedávného koncertu mladých talentů klavíristy Matyáše Nováka a klarinetisty Libora Suchého ve Zdoňově. 

Už po přídavku, kdy se kostel téměř vyprázdnil, přišla za Matyášem starší dáma a požádala, zda by jí nemohl zahrát, že by ráda viděla jeho prsty při hře.

"Zahrál. Ne pár tónů nebo kousek skladby, ale jednu z koncertních etud Franze Liszta. Dáma byla dlouholetou učitelkou hry na klavír a z jejích očí vyzařoval obdiv," říká pořadatelka.

"My ostatní jsme v tu chvíli měli samou krásou husí kůži po celém těle," přiznává Marcela Lilingová.

Lidé už věnovali kostelům přes 80 tisíc korun

Prvních pět festivalových hudebních podvečerů v kostelích v Broumově, Zdoňově, Ruprechtitích, Šonově a Martínkovicích navštívilo už téměř 1 600 lidí.

Na dobrovolném vstupném přispěli na péči o kostely broumovské skupiny částkou přes 82 tisíc korun.

Osmý ročník festivalu začal 29. června v Broumově se sopranistkou Kateřinou Šmídovou. Deset sobotních podvečerů se uzavře 31. srpna s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem a Stamicovým kvartetem v kostele sv. Maří Magdaleny v Božanově.

Více na www.zapoklady.cz.