Na prvním koncertu zářila Kateřina Šmídová Kalvachová.

Na prvním koncertu zářila Kateřina Šmídová Kalvachová. | foto: Jan Záliš

Festival Za poklady Broumovska zve do kostelů, Zdoňov ukáže talenty

  • 0
Sobotní prázdninové večery patří na Broumovsku kostelům a hudbě. Tuto sobotu se ve Zdoňově ukáží výjimečné mladé talenty Libor Suchý a Matyáš Novák. Festival Za poklady Broumovska má už osmý ročník.

V renesančním kostele Nejsvětější Trojice ve Zdoňově vystoupí v sobotu v 18 hodin čtrnáctiletý klavírista Matyáš Novák a osmnáctiletý klarinetista Libor Suchý.

Na festival se dostali coby vítězové mezinárodní soutěže Concertino Praga. Zahrají skladby J. S. Bacha, J. K. Vaňhala, Ference Liszta nebo Johannesa Brahmse.

Oba nasbírali už řadu ocenění. Spolu s Julií Svěcenou jsou členy komorního tria Sol de Praga.

Hradecký rodák Matyáš Novák se věnuje vedle klavíru i houslím. "Na klavír cvičím každý den dvě hodiny, na housle hodinu," říká mladík. Stihne prý i nehudební koníčky. Zajímá ho třeba historie železnice.

Na první koncert přišly tři stovky lidí

Festival začal 29. června úvodním koncertem se zpěváky Kateřinou Šmídovou Kalvachovou a Pavlem Švingrem a klavíristou Miroslavem Sekerou v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově.

Program festivalu

6. července, Zdoňov:
klavír Matyáš Novák, klarinet Libor Suchý

13. července, Ruprechtice:
Kühnův smíšený sbor

20. července, Šonov:
Czech Brass, žesťový kvintet

27. července, Martínkovice:
klavír Helena Weiser, Vlachovo kvarteto

3. srpna, Vižňov:
Ars Instrumentalis Pragensis

10. srpna, Otovice:
Collegium Marianum

17. srpna, Vernéřovice:
Trio la Musica

24. srpna, Heřmánkovice:
klarinet Jan Jakub Bokun, akordeon a skladba Michał Moc

31. srpna, Božanov:
housle Josef Špaček, Stamicovo kvarteto

Začátky v 18 hodin, vstupné dobrovolné.

Největší aplaus sklidila sopranistka za árii z Dvořákovy Rusalky a Desdemony z Verdiho Othella, Pavel Švingr zaujal hned v úvodu koncertu podáním opusu Dřevěný Kristus od J.Hanuše.

"Atmosféra koncertu byla díky publiku i prostředí klášterního kostela úžasná. Okouzlila nás i zdejší krajina, všichni se sem brzo vydáme na dovolenou," shodli se umělci.

Téměř tři stovky návštěvníků přispěly dobrovolným vstupným přes 12,5 tisíce korun na péči o kostely broumovské skupiny.

V sobotu začala vernisáží v Muzeu Broumovska v klášteře putovní výstava Via benedictina věnovaná výročí 800 let od příchodu řádu na Broumovsko.

Zahájil ji převor břevnovského a broumovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek, královéhradecký biskup Jan Vokál či broumovský starosta Milan Kotrnec.

V neděli se také návštěvníci Broumovska vydali na vycházku do skal s lesníkem Petrem Kunou a historikem Dušanem Foltýnem, která se konala také k benediktinskému výročí.