Jeden svět 2015 v Hradci Králové ohlásila „bublinová jízda“. Mottem letošního...

Jeden svět 2015 v Hradci Králové ohlásila „bublinová jízda“. Mottem letošního ročníku je Praskněte své bubliny! | foto: Martin Veselý, MAFRA

Festival Jeden svět v Hradci zve na dokumenty o terorismu i vlivu médií

  • 0
Už v pondělí začne v hradeckém kině Bio Central další ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pořadatelé slibují ještě lepší podívanou než v minulých letech. Diváci se mohou těšit na filmy o terorismu, přírodě, vlivu médií i problematice sebevražd.

„Letos jsme festival naplánovali skutečně velkolepě. Přidali jsme projekce v kině a pozvali zajímavé hosty. Navíc jsme chtěli vyjít z kina ven a uvést několik filmů i v jiných prostorách, než na jaké jsou u nás diváci zvyklí,“ prozradila koordinátorka festivalu Ilona Machová.

V programu je přes 20 filmů, na některé lze zajít do Klicperova divadla, nízkoprahového zařízení Klídek i do klubu Náplavka. Festival zahájí od 20 hodin v Biu Central pondělní projekce belgického snímku Poslední opona, který se odehrává v divadelním prostředí a skládá se z příběhů herců a neherců transvestitů, kteří hrají své poslední představení.

Úterní program je věnovaný vlivu médií. Ve snímku Sama sebou se představí tři blogerky, kterým psaní blogů změnilo život. Po úspěchu z loňska připravilo kino na úterní devátou hodinu speciální projekci pro seniory. Tématem filmu Félvidék: Horná zem je hledání kořenů rodiny.

Část festivalu bude patřit alternativnímu životnímu stylu

„Mým osobním tipem na úterý je nový český dokument Zatajené dopisy. Je to velmi emotivní film o vzdělávání především romských dětí ze sociálně slabých rodin ve škole v Květušíně,“ říká Machová.

Středeční filmy se věnují tématům jako je technologie, válka nebo terorismus. Program oživí debata s hráči hry Starcraft při snímku Národní hra. Profesionální hraní Starcraftu je pro spoustu Jihokorejců národním sportem, pro některé dokonce zdrojem obživy.

Závěr festivalu bude patřit přírodě a alternativnímu životnímu stylu. V hlavním čase kino připravilo dokument o lovecké vášni Lovu zdar, který přijede uvést mladý režisér Jaroslav Kratochvíl.

Poslední festivalový den zakončí filmový rozhovor s undergroundovým básníkem Vratislavem Brabencem – členem kapely Plastic People of the Universe. Promítat se bude na komorní scéně Klicperova divadla V podkroví.

Film uvede recitací undergroundové poezie herec Filip Richtermoc. Symbolickou tečkou za festivalem bude komorní finský snímek Snili jsme o životě o lidech, kteří přežili sebevraždu svou nebo svých blízkých (více o festivalu naleznete zde).