Afričané vaří v dvorské zoo banány i červy. Kozí maso Čechům vynechali

  7:41aktualizováno  7:41
Dvorská zoologická zahrada nabízí dokonalou iluzi gastronomie černého kontinentu. Tradiční jídla podle původních receptů připravují na festivalu Africa Live rodilí Afričané.

Kameruňanka Agnes v zoo připravuje tradiční africká jídla. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Festival Africa Live ve dvorské zoologické zahradě nejsou jen koncerty tanečníků a muzikantů z černého kontinentu, nostalgická promítání v letním kině nebo přednášky odborníků, ale jde také o přehlídku afrických chutí a vůní.

Zprostředkovat je pomáhá Petr Peniška. Mezi domorodce jezdí 11 let a za tu dobu ochutnal stovky afrických pokrmů. Některé z tradičních jídel přivezl do zoo. Maso je české, koření, kuchaři a způsob přípravy z Afriky.

Fotogalerie

„Africká kuchyně je v první řadě fresh. Všechno dělají z čerstvých surovin a všechno spotřebují. Oproti naší kuchyni se tam téměř nesolí, velmi výraznou roli hraje koření. V určitých místech Afričané jedí velmi pikantní jídla, na která my nejsme vůbec zvyklí,“ vykládá muž, jenž si kromě receptur z černého kontinentu přivezl také kamerunskou manželku.

Návštěvníkům zoologické zahrady servírují jídla s exotickými názvy: sukuma wiki, aloko, chappati, suya, tape tape. Skrývají se za nimi pšeničné placky, fritované banány, marinovaná masa či různé směsi. Africkou chuť dodává hlavně typické koření.

Řada jídel připravených přesně podle původní receptury by ale většinu českých strávníků příliš nenadchla. Kozí maso proto například v západoafrickém guláši kondre nahradilo kuřecí.

„Jinak se snažíme postupy a recepty zachovat, včetně toho, že příliš nesolíme,“ zdůrazňuje příznivec africké kuchyně. Peniška při svých pobytech otestoval také pokrmy, které by u návštěvníků zoo nejspíš vyvolaly zděšení. Nejen proto, že pobíhají ve výbězích zahrady. „Například v omáčce naložený dikobraz nebyl úplně podle mého gusta, naopak třeba maso z antilopy je vynikající. Pozvání na damana (drobný savec připomínající králíka; pozn. red.) jsem odmítl a raději zůstal bez jídla,“ dodává.

Mladík ze Sierra Leone obdivuje český knedlík

Aby byla iluze africké kuchyně dokonalá, za grily v kopii domorodé vesničky Tiébélé a před amfiteátrem, který je dějištěm devítidenního festivalu, se střídají rodilí Afričané. Třiadvacetiletý Emerson ze Sierry Leone na rozpáleném grilu otáčí kousky ananasu a marinované zeleninové špízy mbonga mbonga, která mají původ v severní Tanzanii.

Festival Africa Live v dvorské zoo
Kameruňanka Agnes v zoo připravuje tradiční africká jídla.

Festival trvá do neděle, ale speciality na grilu se budou připravovat až do konce léta.

„Je v tom paprika, lilek, cibule a celer,“ popisuje mladík, zatímco vařečkou občas promíchává africký guláš s banány, hovězím a kuřecím masem. V Česku žije už rok, v současnosti studuje informatiku na pardubické univerzitě. Za tu dobu si zvykl na tuzemskou kuchyni.

„V Čechách africká jídla moc nejím, oblíbil jsem si váš knedlík. Je fakt dobrý,“ prozrazuje Emerson. U stánků se střídá s kolegy - studenty z Etiopie, Zimbabwe či Zambie. Před amfiteátrem, kde právě rozhýbávají publikum tanečníci ze zimbwabské formace Iyasa, se v kotlíku nad ohněm vaří bílá kukuřičná kaše.

Kamenosochařka Maudy Muhoni z proslulé sochařské komunity Tengenenge, která ve dvorské zoo tráví už třetí léto po sobě, si odskakuje od rozdělané sošky nosorožce a obsluhuje zákaznici.

Červy se krmí hrabáči, teď jsou pochoutkou pro návštěvníky

Kousek odsud mohou návštěvníci u stánku zoologické zahrady ochutnat skutečnou delikatesu - pražené červy. Ošetřovatelé jimi běžně krmí hrabáče, surikaty, mangusty, primáty a různé druhy obojživelníků. Upražený potemník brazilský chuťově připomíná arašídy, potemník moučný zase celozrnné pečivo. V nabídce jsou hmyzí karbanátky i orientální moučné koule.

V jednom z dalších stánků roztápí africký gril Peniškova manželka Agnes. Specialitou z její domoviny je tape tape – kuře v pikantní marinádě, které vaří lidé z kmene Bulu. „Základ tvoří africká koření. Jsou hodně aromatická, přirovnala bych je k muškátovému oříšku,“ vysvětluje Kameruňanka.

Jen v její rodné zemi žije okolo 250 kmenů a každý z nich má své vlastní slavnostní jídlo. Jako přílohu kuchařka připravuje grilované pšeničné placky chapatti, oblíbené hlavně v Keni a Tanzanii, nebo fritované banány plantain.

Zeleninové banány s nápadně zelenou barvou jsou v syrovém stavu kvůli vysokému obsahu škrobu prakticky nepoživatelné. Po usmažení však změní barvu i chuť. „Trochu mi to připomíná brambory,“ nachází přirovnání jeden ze zákazníků. Agnes dělá na grilu maso i dezerty. Dalším typicky kamerunským jídlem je zeuk owondo, grilovaný ananas s arašídy a čokololádou z kuchyně kmene Ewondo.

Ochutnávat pražené červy a speciality africké gastronomie v okolí amfiteátru budou moci návštěvníci zoologické zahrady až do neděle, kdy festival Africa Live vyvrcholí vystoupením zimbabwského vokálního tria Insingizi a show tanečně hudební formace Iyasa. V areálu vesnice Tiébélé bude africký gril připravovat speciality až do konce léta.

  • Nejčtenější

První evropská cyklověž se bourá, Hradec zkusí najít místo pro novou

Průkopnická věz na jízdní kola na hlavním nádraží v Hradci Králové už je minulostí. Stavba jde k zemi a její stěhování...

Hradec je ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Plzeň nezvládla prodloužení

Hokejisté Hradce Králové po remíze 1:1 s Mannheimem postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde se utkají s Zugem....

Termín otevření dálnice D11 na hranice s Polskem se posouvá na rok 2028

Dálnice D11 z Hradce Králové na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku by měla být podle ministerstva...

Po vraždě partnerky se muž z Broumovska zpil, pak se přišel udat policii

Za policisty z Broumovska přišel muž, který jim oznámil, že zavraždil svou přítelkyni. Kriminalisté ověřili, že si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vždy jsem šel příkladem bojovností. Pořád to v sobě mám, věří Rolinek

Zpochybnili jeho pověst srdcaře a bojovníka. Hokejisty, který se nikdy nevzdává. Radost se v extraligových Pardubicích...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

O zavřené Richtrovy boudy usiluje horská služba, sloužily by na školení

Státem vlastněné Richtrovy boudy v Krkonoších chce získat horská služba. Ta by je využila jako školicí středisko....

Skleník, pračka, šicí stroj. Školáci v Lánově se učí zručnosti v novém

Školáci v podkrkonošském Lánově se učí zručnosti v novém polytechnickém centru. Je v něm vybavená kuchyně, cvičný byt,...

Řidič za tmy narazil do betonového svodidla na opravovaném mostě

Betonová svodidla uprostřed silnice zaskočila šoféra na Rychnovsku. Vůz jedoucí za tmy do nich narazil, protože řidič...

Letadla i ruské kolo. Zdárný rozvoj Krkonoš líčila v roce 1949 obří výstava

Před sedmdesáti lety se v Trutnově konala megalomanská Krkonošská výstava. V areálu bývalé Faltisovy přádelny lnu ji v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz