Neděle 15. prosince 2019, svátek má Radana, Radan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 15. prosince 2019 Radana, Radan

Afričané vaří v dvorské zoo banány i červy. Kozí maso Čechům vynechali

  7:41aktualizováno  7:41
Dvorská zoologická zahrada nabízí dokonalou iluzi gastronomie černého kontinentu. Tradiční jídla podle původních receptů připravují na festivalu Africa Live rodilí Afričané.

Kameruňanka Agnes v zoo připravuje tradiční africká jídla. | foto: Tomáš Plecháč, 5plus2.cz

Festival Africa Live ve dvorské zoologické zahradě nejsou jen koncerty tanečníků a muzikantů z černého kontinentu, nostalgická promítání v letním kině nebo přednášky odborníků, ale jde také o přehlídku afrických chutí a vůní.

Zprostředkovat je pomáhá Petr Peniška. Mezi domorodce jezdí 11 let a za tu dobu ochutnal stovky afrických pokrmů. Některé z tradičních jídel přivezl do zoo. Maso je české, koření, kuchaři a způsob přípravy z Afriky.

Fotogalerie

„Africká kuchyně je v první řadě fresh. Všechno dělají z čerstvých surovin a všechno spotřebují. Oproti naší kuchyni se tam téměř nesolí, velmi výraznou roli hraje koření. V určitých místech Afričané jedí velmi pikantní jídla, na která my nejsme vůbec zvyklí,“ vykládá muž, jenž si kromě receptur z černého kontinentu přivezl také kamerunskou manželku.

Návštěvníkům zoologické zahrady servírují jídla s exotickými názvy: sukuma wiki, aloko, chappati, suya, tape tape. Skrývají se za nimi pšeničné placky, fritované banány, marinovaná masa či různé směsi. Africkou chuť dodává hlavně typické koření.

Řada jídel připravených přesně podle původní receptury by ale většinu českých strávníků příliš nenadchla. Kozí maso proto například v západoafrickém guláši kondre nahradilo kuřecí.

„Jinak se snažíme postupy a recepty zachovat, včetně toho, že příliš nesolíme,“ zdůrazňuje příznivec africké kuchyně. Peniška při svých pobytech otestoval také pokrmy, které by u návštěvníků zoo nejspíš vyvolaly zděšení. Nejen proto, že pobíhají ve výbězích zahrady. „Například v omáčce naložený dikobraz nebyl úplně podle mého gusta, naopak třeba maso z antilopy je vynikající. Pozvání na damana (drobný savec připomínající králíka; pozn. red.) jsem odmítl a raději zůstal bez jídla,“ dodává.

Mladík ze Sierra Leone obdivuje český knedlík

Aby byla iluze africké kuchyně dokonalá, za grily v kopii domorodé vesničky Tiébélé a před amfiteátrem, který je dějištěm devítidenního festivalu, se střídají rodilí Afričané. Třiadvacetiletý Emerson ze Sierry Leone na rozpáleném grilu otáčí kousky ananasu a marinované zeleninové špízy mbonga mbonga, která mají původ v severní Tanzanii.

Festival Africa Live v dvorské zoo
Kameruňanka Agnes v zoo připravuje tradiční africká jídla.

Festival trvá do neděle, ale speciality na grilu se budou připravovat až do konce léta.

„Je v tom paprika, lilek, cibule a celer,“ popisuje mladík, zatímco vařečkou občas promíchává africký guláš s banány, hovězím a kuřecím masem. V Česku žije už rok, v současnosti studuje informatiku na pardubické univerzitě. Za tu dobu si zvykl na tuzemskou kuchyni.

„V Čechách africká jídla moc nejím, oblíbil jsem si váš knedlík. Je fakt dobrý,“ prozrazuje Emerson. U stánků se střídá s kolegy - studenty z Etiopie, Zimbabwe či Zambie. Před amfiteátrem, kde právě rozhýbávají publikum tanečníci ze zimbwabské formace Iyasa, se v kotlíku nad ohněm vaří bílá kukuřičná kaše.

Kamenosochařka Maudy Muhoni z proslulé sochařské komunity Tengenenge, která ve dvorské zoo tráví už třetí léto po sobě, si odskakuje od rozdělané sošky nosorožce a obsluhuje zákaznici.

Červy se krmí hrabáči, teď jsou pochoutkou pro návštěvníky

Kousek odsud mohou návštěvníci u stánku zoologické zahrady ochutnat skutečnou delikatesu - pražené červy. Ošetřovatelé jimi běžně krmí hrabáče, surikaty, mangusty, primáty a různé druhy obojživelníků. Upražený potemník brazilský chuťově připomíná arašídy, potemník moučný zase celozrnné pečivo. V nabídce jsou hmyzí karbanátky i orientální moučné koule.

V jednom z dalších stánků roztápí africký gril Peniškova manželka Agnes. Specialitou z její domoviny je tape tape – kuře v pikantní marinádě, které vaří lidé z kmene Bulu. „Základ tvoří africká koření. Jsou hodně aromatická, přirovnala bych je k muškátovému oříšku,“ vysvětluje Kameruňanka.

Jen v její rodné zemi žije okolo 250 kmenů a každý z nich má své vlastní slavnostní jídlo. Jako přílohu kuchařka připravuje grilované pšeničné placky chapatti, oblíbené hlavně v Keni a Tanzanii, nebo fritované banány plantain.

Zeleninové banány s nápadně zelenou barvou jsou v syrovém stavu kvůli vysokému obsahu škrobu prakticky nepoživatelné. Po usmažení však změní barvu i chuť. „Trochu mi to připomíná brambory,“ nachází přirovnání jeden ze zákazníků. Agnes dělá na grilu maso i dezerty. Dalším typicky kamerunským jídlem je zeuk owondo, grilovaný ananas s arašídy a čokololádou z kuchyně kmene Ewondo.

Ochutnávat pražené červy a speciality africké gastronomie v okolí amfiteátru budou moci návštěvníci zoologické zahrady až do neděle, kdy festival Africa Live vyvrcholí vystoupením zimbabwského vokálního tria Insingizi a show tanečně hudební formace Iyasa. V areálu vesnice Tiébélé bude africký gril připravovat speciality až do konce léta.

  • Nejčtenější

ANKETA: Ve kterém kraji stojí nejkrásnější vánoční strom?

V centrech měst opět panuje adventní nálada a na náměstích se tyčí nazdobené vánoční stromy. Vyberte v tradiční anketě...

Hradec je v semifinále hokejové Ligy mistrů, ovládl duel v Zugu

Královéhradečtí hokejisté si zahrají semifinále Ligy mistrů. Ve čtvrtfinálové odvetě uspěli ve švýcarskému Zugu 4:0 a...

Osmaosmdesátiletý řidič narazil autem do autobusu, neměl zdravotní posudek

Osmaosmdesátiletý řidič osobního auta u Všestar na Královéhradecku přejel do protisměru, kde se čelně střetl s...

Muž zahynul při servisu lyžařského vleku u Tetřevích bud v Krkonoších

Při servisní práci na lyžařském vleku na Tetřevích boudách v Krkonoších zemřel 39letý muž. Zřejmě ho zachytilo tažné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělej tygříka. Za fotografování nahých dětí dostal muž tři roky vězení

Krajský soud v Hradci Králové uložil tříletý nepodmíněný trest Pavlu Rohelovi za výrobu dětské pornografie a obchod s...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Cestu na Sněžku pokryla ledovka, horská služba radí vyrazit v nesmekách

Horští záchranáři v Krkonoších varovali turisty před ledovkou na cestách na nejvyšší tuzemskou horu Sněžku. Obtížné...

Udělej tygříka. Za fotografování nahých dětí dostal muž tři roky vězení

Krajský soud v Hradci Králové uložil tříletý nepodmíněný trest Pavlu Rohelovi za výrobu dětské pornografie a obchod s...

Firma couvla od budování továrny v Hořicích, bojí se kritiků z opozice

Firma ORT upustila od stavby nového závodu v Hořicích na Jičínsku. Přitom nedávno tamní zastupitelé schválili prodej...

Muž zahynul při servisu lyžařského vleku u Tetřevích bud v Krkonoších

Při servisní práci na lyžařském vleku na Tetřevích boudách v Krkonoších zemřel 39letý muž. Zřejmě ho zachytilo tažné...

Najdete na iDNES.cz