Femme Fatale porodila v Safari Parku ve Dvoře Králové mláďata fenků. (září 2021)

Femme Fatale porodila v Safari Parku ve Dvoře Králové mláďata fenků. (září 2021) | foto: Gabriela Linhartová (SPDK)

Dvorská zoo odchovala po letech fenky, samice porodila v utajení čtyřčata

  • 2
Safari Park Dvůr Králové odchoval po takřka dvou dekádách mláďata fenků. Samice pojmenovaná Femme Fatale porodila v utajení čtyřčata. Nyní je zuřivě chrání.

„Femme Fatale se 3. srpna uchýlila do nory, pak na tři týdny zmizela a nikdo ji neviděl. Když začala vylézat, bylo to jen v době, kdy byl všude kolem klid. A už bylo zjevné, že kojí,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart. 

Zhruba měsíc trvalo, než se velké očekávání ošetřovatelů naplnilo.

„Mláďata jsme poprvé viděli na začátku září. Dnes už s jistotou víme, že jsou nejméně čtyři. Teprve nyní se je ale povedlo vyfotografovat,“ říká zooložka.

Odchov probíhá zcela přirozeným způsobem. Samice Femme Fatale porodila svá první mláďata v noře ve venkovním výběhu. Tam také s mláďaty do současnosti tráví takřka všechen čas. 

Fenek

Nejmenší psovitá šelma. Na první pohled je zřejmé, že jde o obyvatele pouští – obrovské uši jsou dokonalými detektory zvuku, navíc ale slouží i k regulaci tělesné teploty. Na tlapkách roste fenkovi srst i zespoda – když se prochází po rozpáleném písku, chrání mu polštářky na nohou chlupy. Přesto jde o takřka výhradně noční šelmu, která den obvykle tráví spánkem v noře či nějakém vývratu. V safari parku se naposledy rozmnožili v roce 2004.

„Pouze v noci se nyní vydávají do vnitřního boxu s proskleným oknem. Prozrazují je stopy v písku i často zválená vegetace. Je znát, že smečka často pořádně divočí,“ usmívá se Linhart. 

Rychleji ubývá také nachystaná potrava. Dvorští fenci milují zejména malá kuřátka a myšata. Nejraději si pochutnávají na jejich mozečku. Zbytek nezřídka nechají.

Porod samici změnil

Současný pár fenků žije ve Dvoře Králové od roku 2019. Samec Fantom přišel tehdy z Říma, Femme Fatale z izraelského Ramat Ganu. Obě zvířata byla velmi mladá. Oba byli od počátku velmi plaší, což jim zůstalo. Je obvyklé, že se oba partneři v přítomnosti lidí ukrývají. Po porodu se však chování samice výrazně proměnilo. 

„Ošetřovatelé v současnosti do venkovního výběhu prakticky nemohou chodit. Samice je velmi agresivní. Staví se na zadní nohy podobně jako surikaty, cení zuby a hrozí. Někdy se je snaží napadat i přes pletivo,“ popisuje bojovnou povahu zooložka.

Chov fenků není v zoologických zahradách neobvyklý, je ale velmi náročný. Podobně jako ostatní pouštní zvířata jsou fenci náchylní například na plísňová onemocnění. Odchovy zůstávají spíše raritou – za poslední rok se to povedlo jen šesti zoo z celkového počtu 62.