Krajský soud v Hradci Králové.

Krajský soud v Hradci Králové. | foto: Martin Veselý, MF DNES

S drogami jsem skončil, říká mladík. Za smrt kamaráda dostal podmínku

  • 15
Krajský soud v Hradci Králové vyměřil podmíněný trest dvacetiletému Tomáši Langerovi za prodej a distribuci drog. Podle žalobce prodával a rozdával marihuanu i extázi a na loňském večírku v jeho pronajatém bytě v Hradci Králové podal drink s extází svému vrstevníkovi. Ten se drogou předávkoval a další den v nemocnici zemřel.

„Za zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy se obžalovaný odsuzuje k trestu odnětí svobody v trvání dvou roků za současného uložení dohledu probačního úředníka. Výkon trestu se podmíněně odkládá na zkušební dobu čtyř roků,“ informovala mluvčí krajského soudu Iva Matušková.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupkyně se odvolala, obhájce se práva vzdal. 

Hlavní líčení trvalo dva dny. V obžalobě stojí, že mladík pravidelně prodával i rozdával marihuanu a extázi. Ke všem těmto skutkům se Langer přiznal. V úterý se soud zabýval pouze okolnostmi neštěstí z loňského léta, kdy jeden ze známých obžalovaného zemřel na předávkování.

U soudu vypovídal i zbytek party, která se 8. června sešla na drogovém dýchánku u obžalovaného v bytě. 

Z vyšetřování vyplynulo, že poškozený mladík, který trpěl lehčí formou autismu, zde zkonzumoval minimálně tři dávky extáze. Brzy mu začalo být zle a o něco později zkolaboval. Do centra města, kam se skupina středoškoláků vyrazila bavit, pro něj přijela sanitka. Zemřel následující dopoledne na multiorgánové selhání. 

Soudce se při výslechu snažil objasnit, nakolik k tomu obžalovaný přispěl, zda věděl, kolik drogy si poškozený vzal, a zda mohl on či jeho kamarádi včas zasáhnout a neštěstí předejít (více čtěte v článku Mladíka soudí za smrt kamaráda). Langer, poškozený i další mladíci měli s drogami již dřívější zkušenosti.

Soud obžalovanému uložil zákaz požívání návykových látek s výjimkou alkoholu. Mladík prohlásil, že hrozně lituje toho, co se stalo, a že s drogami navždy skončil.