Polní nemocnice není ošetřovna, její úroveň je špičková.

Polní nemocnice není ošetřovna, její úroveň je špičková. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Ebola je v Hradci, naštěstí jen jako. Nákazu likvidují experti z NATO

  • 3
Vojenští zdravotníci z patnácti zemí postavili v Hradci Králové obří polní nemocnici a trénovali záchranu zraněných vojáků i zásah při hrozbě biologického nebezpečí. Šestá a sedmá polní nemocnice bude díky tomu připravena pro ostré nasazení v cizině.

Ozbrojený transportér přiváží vojáka s mnohačetnými poraněními, který musí ihned na urgentní příjem. Okamžitě jej přebírá zhruba pětičlenný tým, zastavuje krvácení, napojuje zraněného na přístroje a stabilizuje jeho životní funkce.

„Můžu odsávat?“ křikne jeden ze zdravotníků a vzápětí lůžko putuje na vyšetření centrálním tomografem a odtud rychle na operační sál.

Ve druhé části polní nemocnice zatím zásahový tým v ochranných oblecích zabezpečuje prostor, kde se objevila nebezpečná biologická nákaza. Ve speciálních boxech končí i mrtvá myš a celý tým musí ihned po dokončení průzkumu terénu do mobilní dekontaminační místnosti. Nikdo nesmí udělat chybu. Nakažený pacient je mezitím převezen v hermeticky uzavřeném pytli do laboratoře.

Nejsme uprostřed války, ale v 6. a 7. polní nemocnici v Hradci Králové, kde v těchto dnech vrcholí vůbec největší cvičení zdravotních jednotek NATO v posledních letech pod názvem Vigorous Warrior, kterého se účastní na 350 vojenských zdravotníků z 15 zemí.

„Naším cílem je procvičit mezinárodní spolupráci nejen na úrovni polní nemocnice a jejích modulů, jako je chirurgie nebo primární péče, ale i procvičit spolupráci v oblasti biologické ochrany, zacházení s vysoce nebezpečnými nákazami či laboratorní vyšetření a hospitalizace nakažených pacientů,“ vysvětluje šéf Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník.

Stanové město má úroveň krajské nemocnice

V kasárnách v Buzulucké ulici vyrostl v minulých týdnech obří stan s kontejnery, kde nechybí lékárna, operační sály, izolační komora, lůžková část, resuscitační oddělení, biochemické či krevní laboratoře a řada dalších místností. Úroveň vojenského špitálu dosahuje podle vojenských zdravotníků kvalit velmi dobré okresní či krajské nemocnice. Stavba stanu v ostrých podmínkách trvá zhruba 14 dní.

Nemocnice se otevře veřejnosti

Ve čtvrtek 18. června bude v 6. a 7. polní nemocnici den otevřených dveří pro veřejnost, areál bude přístupný od 13 do 17 hodin.

Špitál už jede na plné obrátky, simulace musí být dokonalá. Po areálu se pohybují vojáci v českých, francouzských, německých, maďarských, polských, italských, švédských a mnoha dalších uniformách.

„Naplánované cvičení bylo ovlivněno situací v západní Africe, kde vypukla ebola a jsou problémy s dalšími vysoce nebezpečnými nákazami, které mohou být zavlečené do jednotlivých států NATO a ohrozit populaci,“ řekl Bubeník.

Cvičení bude ukončeno certifikací polní nemocnice, která je nutná pro případné nasazení. Právě v této polní nemocnici prezident Miloš Zeman v únoru prozradil, že stát uvažuje o jejím nasazení v Jordánsku, které se potýká s důsledky války v Sýrii (více čtěte zde).

„Naším cílem je ověřit si, co přesně ta země potřebuje a co od nás požaduje. K tomu všechno směřujeme,“ dodal Bubeník.

Cvičení je podle něj potvrzením role České republiky jako specialisty na ochranu proti zbraním hromadného ničení a vojenského zdravotnictví.

Transport zraněných zajišťují obrněné sanity.

„A je to také důkaz důvěry aliančních spojenců vůči Česku, které má v této oblasti v rámci střední Evropy výsostné postavení,“ pochlubil se plukovník Bubeník.

V prvním týdnu cvičily týmy společné postupy a procedury, což plánovaly zhruba rok.

„Spolupráce týmů z jednotlivých zemí funguje výborně a stále se zlepšuje. Už byla mnohokrát vyzkoušena při nasazení v humanitárních i bojových misích v zahraničí. Pro Českou republiku je tato spolupráce přirozená, ať už šlo o nasazení v Iráku a potom v Afghánistánu. Komunikačním jazykem je angličtina, týmy jsou vzájemně propojené a nejsou zde žádné bariéry,“ míní velitel cvičení.