Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opozice odmítá škrty v investicích, krajští radní je však ani nechystají

  13:41
Jičínský podnikatel a lídr ANO do podzimních krajských voleb Jaromír Dědeček poprvé veřejně promluvil. Vyzval současné vedení Královéhradeckého kraje, aby při úsporných opatřeních neškrtalo investice. Nynější koalice s ním ale není ve sporu, úspory chce hledat jinde.

Podnikatel Jaromír Dědeček (vpravo) na jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a vedením radnice v Jičíně (6. 2. 2020) | foto: archiv Městského úřadu v Jičíně

Zatím to bylo jen jméno pronášené v kuloárech, které stále ještě čeká na definitivní souhlas stranického vedení. Nyní však už o sobě dává Jaromír Dědeček vědět.

Volá po ustanovení krajské ekonomické rady, jež má pomoci překlenout nastupující ekonomickou krizi a vytvořit most mezi současnou a budoucí vládou kraje.

„V nejbližších dnech doručíme náš návrh hejtmanovi Královéhradeckého kraje. Pevně věříme, že se na vzniku tohoto poradního orgánu kvůli budoucnosti regionu vedení kraje s námi jako hlavními zástupci opozice dohodne,“ říká kandidát ANO na hejtmana Dědeček, bývalý šéf jičínské strojírenské firmy Seco Group.

Opoziční hnutí chce, aby na kraji vznikla expertní skupina. Každá strana či hnutí přítomné v současném zastupitelstvu by do ní mohly jmenovat dva odborníky. Rada by se měla scházet dvakrát měsíčně a členství v ní by bylo neplacené. Její význam vidí ANO hlavně v zachování kontinuity v rozpočtové politice kraje po podzimních komunálních volbách.

„Předpokládáme, že bychom se setkávali s majiteli a řediteli podniků a řešili jejich situaci, zda potřebují lidi, budou propouštět, zda od nich odběratelé zejména v zahraničí nakupují, jaká je situace. Vidíme, že může nastat i určitý problém poklesu odbytu v České republice z důvodu neplacení, protože nebudete někomu dodávat, když vám nezaplatí,“ vysvětluje Dědeček.

Z návrhu opozičního hnutí je patrné, že si připravuje půdu pro případné převzetí otěží. ANO zvítězilo už v minulých krajských volbách, avšak do opozičních lavic ho odsunula blesková koalice ve stylu „všichni proti Babišovi“. Průzkumy naznačují, že i letos na podzim bude hnutí velmi silné.

Členové krajské koalice se však ke vzniku nového orgánu staví zdrženlivě. Podle prvního náměstka hejtmana Martina Červíčka (ODS), který do voleb povede koalici ODS, Starostů a Východočechů, má opozice už nyní dost prostoru pro jednání o rozpočtu na příští rok.

„Nevyhýbám se politické debatě, jak má vypadat rozpočet, ale myslím si, že minimálně kontrolní a finanční výbory jsou o těch věcech informované. Tam má opozice své zástupce. Jestli tu vznikne do budoucna něco, co by úroveň debaty ještě povýšilo, je to možné, ale nyní je to odpovědnost této rady, aby připravila podklady a záměry. Rozpočet nakonec musí schválit celé zastupitelstvo, to znamená, že je tam velký prostor i pro opoziční hnutí,“ míní Červíček.

Se vznikem nové skupiny by neměl problém radní kraje pro ekonomiku Rudolf Cogan (za STAN+VČ), který je hlavním architektem rozpočtu hejtmanství. Podle něj však kraj příliš radit nepotřebuje. Naopak by mu pomohlo, kdyby vládní ANO zrychlilo zdlouhavá stavební řízení, která nyní investice zpomalují.

„My principiálně víme, kam máme investovat. Problém je, že dlouho trvají výběrová řízení a stavební povolení. Pokud by šlo o jakýsi poradní sbor podnikatelů, není to špatný nápad,“ říká Rudolf Cogan.

Na investice se nemá sahat, říkají i krajští radní

Právě úřední komplikace se samotným zahajováním investic mohou nyní paradoxně rozpočtu kraje pomoci. Cogan odhaduje, že naplánované investice, které se letos kvůli potížím se soutěží, výkupem pozemků nebo chybějícímu stavebnímu povolení nepodaří zahájit, by mohly ušetřit z rozpočtu až 150 milionů korun. Právě zde chce hledat největší objem peněz, které musí kraj letos oproti původním plánům uspořit.

„Škrtáme hlavně tyto věci, které by stejně nakonec nebyly. Na akce, které ještě mají šanci do konce roku se rozběhnout, nesáhneme,“ ujišťuje Cogan.

Vedení kraje tak bere vítr z plachet Jaromíru Dědečkovi, který ve své výzvě hejtmanovi uvedl, že úvahy o změnách v rozpočtu sleduje s velkým znepokojením:

„Jakkoli chápeme současnou potřebu úspor, odmítáme nekoncepční a nahodilé škrty v oblasti investic, které mohou připravit o práci tisíce lidí. Podle mého názoru je nutné naopak rozumné investice v rámci našeho kraje podporovat, a to i za cenu momentálního zadlužení.“

Jenže ve stejném duchu už nyní kraj jedná. V dubnu začalo hejtmanství čerpat předloni sjednaný úvěr u Komerční banky až na 900 milionů korun na dostavbu nemocnice v Náchodě. Z úvěru si už vytáhlo zhruba sto milionů korun. Jednoduše řečeno, faktury, které se měly původně hradit z vlastního, nyní kraj proplácí z peněz od banky, aby mu zůstalo na další výdaje.

„Jednoznačně říkám, že na investice se nemá sahat, že to není potřeba. Musíme šetřit na provozu, máme nějaké úspory a pak se můžeme bavit, jak naložíme s těmi úvěry, které máme k dispozici,“ potvrzuje záměry kraje Martin Červíček.

Propad bude půl miliardy korun, kraj hledá úspory

Krajští ekonomové nyní odhadují propad příjmů zhruba na půl miliardy korun. Už v první změně rozpočtu odepsali 250 milionů, když z příjmů škrtli očekávaný 100milionový nárůst, a naopak je snížili o 150 milionů. Vykrýt to má přebytek z loňského roku. Kraji zbylo 235 milionů korun, z čehož na koronavirovou rezervu putovalo 200 milionů.

Úsporu dalších 250 milionů korun hodlá Cogan prosadit ve druhé změně rozpočtu, kterou mají zastupitelé schvalovat v červnu. Kromě asi 150 milionů z neaktivních investic chce uspořit až 50 milionů na provozu kraje. Dalších odhadem 75 milionů zřejmě škrtne z individuálních dotací. Zkrátit je chce o polovinu.

„Každý rok se vypisovaly tři až čtyři běhy, letos bude jen jeden. Hodně sportovních a kulturních akcí nebylo, takže úspora vyplynula sama, další akce jsme pokrátili,“ popisuje.

  • Nejčtenější

Sto policistů pročesalo Broumovsko, hledali roky pohřešovanou „parukářku“

10. dubna 2024  9:46,  aktualizováno  18:41

Na Broumovsku se opět konala pátrací akce po Veronice Baníkové, která zmizela před dvěma a půl...

V Polici nad Metují auto u supermarketu vjelo do lidí, osm zraněných včetně dětí

9. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  20:50

Osobní auto před šestnáctou hodinou na parkovišti u supermarketu v Polici nad Metují srazilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cesta na Luční boudu je volná, fréza s rolbami prorazila sněhovou bariéru

8. dubna 2024  17:16

Rolby a sněžná fréza dnes prorazily poslední sněhové bariéry na silnici mezi Výrovkou a Luční...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Na koleje u Hradce někdo nastražil kameny, spěšné vlaky tam jely stovkou

16. dubna 2024  14:16

Několik kamenů dal kdosi v pondělí odpoledne na železniční koleje mezi Hradcem Králové a...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Výrobce dílenských strojů míří do Tetína, místní vítají nová pracovní místa

16. dubna 2024  10:22

Tetínu na Jičínsku s pouhými 162 obyvateli se povedlo vytvořit průmyslovou zónu a přilákat...

Podvodník nabízel lístky na zápas Sparty a Liverpoolu, fanouška obral o 16 tisíc

15. dubna 2024  16:05

Čtyřicetiletý fanoušek z Jičínska se stal obětí podvodu. Na sociální síti koncem února totiž sháněl...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...