Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ekologové opět ukázali na jed v rybách z Trutnovska, firma vinu odmítá

  • 2
Letitý spor mezi ekologickým sdružením Arnika a firmou Gemec Union se znovu rozhořel. Společnost se brání tvrzení ekologů, že zamořuje vodu a organismy v Lampertickém potoce na Trutnovsku toxickými látkami.

Arnika tvrdí, že rybáři by si na úlovky z Lampertic měli nechat zajít chuť. Sdružení spolu s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze znovu analyzovalo vzorky sedimentů a ryb i z okolí Žacléře na Trutnovsku.

"Zjistili jsme, že na horním toku Lampertického potoka jsou koncentrace perfluorovaných látek nejvyšší ze všech zkoumaných sedimentů z celé republiky," tvrdí Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika. Zkoumalo se 14 různých lokalit v celé republice.

Problém podle Arniky

Perfluorované látky se používají při výrobě textilií, koberců, elektroniky nebo kosmetiky. Mají negativní dopad na lidské zdraví, přičemž do těla se mohou dostat hlavně konzumací ryb, v nichž se kumulují.

v Lampertickém potoce byly zjištěny: perfluorované sloučeniny (PFC) - váží se na proteinovou složku tkání, usazují se v játrech, ledvinách a močovém měchýři. Hexachlorbenzen (HCB), polychlorované bifenyly (PCB) a dichlordifenyltrichloretan (DDT) - jsou vysoce toxické pro vodní organismy, pro lidi mohou být karcinogenní.

Poprvé ekologové upozornili na škodlivost látek unikajících z dolu nedaleko Lampertic už před sedmi lety. Firma Gemec Union si tehdy objednala analýzu u akreditované laboratoře firmy Ecochem, ze které vyplynulo, že koncentrace látek je desetinásobně nižší než limit, jehož překročení může mít vliv na zdraví člověka a životní prostředí. Arnika tehdy označila výklad závěrečné zprávy za zavádějící.

Obyvatelé Žacléře dokonce sepsali petici, pod kterou nasbírali více než šest set podpisů. Přesto hradecký krajský úřad v roce 2007 společnosti Gemec Union prodloužil souhlas k provozování linky na zpracování odpadů. Teď bude posuzovat žádost firmy o další rozšíření lomu kvůli těžbě zbytku uhlí.

Podle expertů z Arniky se látky do vodního ekosystému dostaly během zavážení dolu Jan Šverma na Žacléřsku.

"Bývalý černouhelný důl je již odpady zavezen a toxické látky se nyní ukládají do nově otevíraných lomů a na bývalý kalový rybník, tedy pod povrch, nebo dokonce přímo na povrch," varuje Petrlík.

On i Jiří Jirásek, žacléřský radní pro životní prostředí, mají jasno: vodu v potoce zamořily látky, které tam vozí firma rekultivující bývalý důl. "Do bývalého černouhelného dolu ukládá směs odpadů firma Gemec Union, těžko bychom v okolí hledali jiný zdroj znečištění," tvrdí Jirásek.

Radnice chce firmu zastavit, ta naopak žádá další povolení

Vedení města se snaží činnost firmy zastavit, ta naopak požádala o další rozšíření lomu a její zástupce Zdeněk Adamec odmítá nařčení, že svojí činností škodí životnímu prostředí.

"Od roku 1994 provádíme sanaci a rekultivaci nejstaršího dolu na světě, kopalo se tady už od roku 1570. Zdejší území je po tolika letech těžby tak zatížené, že je nesmysl tvrdit, že my ho ničíme. Naopak se ho snažíme zachránit," namítá jednatel firmy.

Ekologové upozorňují především na skutečnost, že firma zaváží území nebezpečnými
chemickými odpady.

"Lomy zavážejí nejen struskou a aktivním uhlím, ale za největší problém považuji čistírenské kaly z chemických provozů, konkrétně ze Spolchemie. Dalo by se to zavážet třeba zeminou, ale odpady jsou pro firmu mnohem lukrativnější," tvrdí Jindřich Petrlík.

Firma: Odpad chemického původu nevozíme

S tím ale zásadně nesouhlasí zástupce firmy: "K zavážení jsme používali jen materiály, které vzešly ze země. Je absolutní lží, že bychom vozili nějaké odpady chemického původu, žádné čistírenské kaly z chemických provozů jsme nebrali, žádnou smlouvu se Spolchemií jsme nikdy neměli."

Žacléřská radnice upozorňuje na další problémy spojené se zavážením území odpady. "Denně jezdí přes město kamiony s materiálem, obyvatele obtěžuje také prašnost a velmi silný zápach," říká Jirásek.

Žacléřský starosta Miroslav Vlasák uznává, že firma Gemec Union zaměstnává hodně lidí, ale bojí se dopadů na jejich zdraví i krajinu: "Je to jeden z větších zaměstnavatelů, ale pokud škodí životnímu prostředí, nechceme udržet zaměstnanost za každou cenu."

Adamec obavy města nechápe, protože prý radnice ví o každém materiálu, který firma dováží. "Pravidelně odevzdáváme vzorky a vypracovává se studie, která je každý rok k dispozici jak městu, tak hygienikům," vysvětluje.

Faktem je, že zákon firma neporušuje, protože látky, které se našly v Lampertickém potoce, nejsou zákonem regulovány. Kromě perfluorovaných látek se ve vodě a rybách našel také pesticid DDT nebo hexachlorbenzen.

Lampertický potok

Lampertický potok