Mládě drila (27. 8. 2020)

Mládě drila (27. 8. 2020) | foto: Safari Park Dvůr Králové, Patrik Staněk

Safari Park ve Dvoře Králové odchoval vzácná mláďata drila a lemura

  • 0
Velmi vzácné přírůstky přivítal Safari Park ve Dvoře Králové. Rozrostly se tu skupiny lemurů kata a drilů černolících. Návštěvníci je už mohou vidět ve výbězích, kde se s novými mláďaty postupně seznamují všichni jejich spolubydlící.

Drilové černolící patří k vážně ohroženým africkým druhům a dvorská zoo se jejich chovu věnuje od roku 2015. Jubilejní desáté mládě se narodilo letos 24. srpna.

Jejich odchov je cenný, protože chov i mláďata jsou v zoologických zahradách neobvyklé. V Česku nejsou k vidění nikde jinde a na celém světě je chová jen 17 institucí. V safari parku žije ve velkém přírodním výběhu jen za vodním příkopem největší skupina na světě, nyní čítá čtrnáct zvířat.

„Matka Kumasi se o potomka stará a ošetřovatelé už zjistili, že jde o samce. Doplnil tak samičku z dubna letošního roku,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

„Ve skupině jsou dva dospělí samci, menší Ricardo a větší Chepo. Tolerují se a oba se páří se samicemi, i když jeden spíš tajně, aby to ten dominantnější neviděl. Otce tak můžeme pouze odhadovat,“ doplňuje Gabriela Linhart. To je zcela mimořádné, protože běžně se dospělí samci ve skupině nesnesou.

Drilové jsou příbuzní paviánů a mandrilů a jejich přirozeným prostředím jsou tropické lesy Kamerunu, Nigérie nebo Rovníkové Guineje a ostrova Bioko.

Doplácejí na to, že se tyto lesy zabírají pro zemědělskou činnost nebo těžbu, velké opice navíc vyhledávají pytláci kvůli masu. Odhaduje se, že ve volné přírodě žije už jen několik tisíc jedinců.

Radost zavládla i na lemuřím ostrově. Novému chovnému samci Sakovi se tu 5. července narodil první potomek. Také pro matku Gretu jde o první mládě.

Podle odhadu ošetřovatelů jde o samce. „Pokud se to potvrdí, zamíří do naší partnerské organizace Palmiarna Walbrzych, kde žije záložní skupina samců,“ říká Gabriela Linhart.

Úpravy expozice zpozdily lemurům námluvy

„Lemuři kata žijí na Madagaskaru a jsou kriticky ohrožení. Jejich chovný program se v rámci evropské asociace v současné době teprve ustavuje, aby bylo možné zajistit přežití lemurů v lidské péči i v dlouhodobém horizontu,“ vysvětluje Gabriela Linhart.

Rozmnožování lemurů je složité, samice může zabřeznout pouze jediný den v roce. Říje nadchází obvykle v říjnu, samice rodí brzy na jaře. Tentokrát se vše zpozdilo kvůli tomu, že se upravovala lemuří expozice a zvířata neměla klid.

Lemuři jsou endemiti ostrova Madagaskar, nežijí nikde jinde na světě. Na ostrově se vyvinuli do nebývalého množství forem a druhů, v současnosti jsou pod tlakem lidské činnosti. 

Mezinárodní svaz na ochranu přírody (IUCN) v nejnovějším vydání Červeného seznamu ohrožených druhů uvedl, že 103 z celkových 107 známých druhů lemurů je ohroženo vyhubením. Celá třetina je ohrožena kriticky.

Lemur kata patří k běžněji chovaným v zoologických zahradách, v divočině však náleží ke kriticky ohroženým druhům.

10. července 2015

,