Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

O senátní obvod Trutnov bude vedle Hlavatého usilovat devět kandidátů

  • 22
Souboj o uvolněné senátorské křeslo za Trutnovsko svede v lednu devět kandidátů. Trutnovský úřad zatím jména nezveřejnil, uvedl pouze, že osm jmen navrhly politické strany, devátý je nezávislý kandidát.

„Jména nemohu sdělit. Do doby, než budou zaregistrovaní, jsou to osobní údaje,“ řekl iDNES.cz Jiří Masařík z Městského úřadu v Trutnově. Ten bude do 26. listopadu přihlášky kontrolovat. Teprve poté kandidáty zaregistruje a jména zveřejní. Termín pro podání přihlášek skončil v pondělí v 16 hodin.

„Pokud budou v registracích chyby, lhůta na jejich odstranění je do 6. prosince,“ dodal.

Doplňující senátní volby na Trutnovsku se budou konat 5. a 6. ledna 2018, týden před hlasováním o nové hlavě státu. Případné druhé kolo se bude konat 12. a 13. ledna souběžně s prvním kolem volby prezidenta.

Babiš nesouhlasí s tím, aby Hlavatý znovu kandidoval

Kandidaturu potvrdil dosavadní senátor a majitel Juty Jiří Hlavatý. Toho jednomyslně podpořil krajský výbor ANO. Velké šance má také starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN), kterého podporují TOP 09, ODS i KDU-ČSL. Žádná z těchto stran vlastního kandidáta nenavrhla. Již dříve oznámili kandidaturu také místostarosta Úpice Karel Šklíba (ČSSD) a předsedkyně odborů z trutnovské nemocnice Iva Řezníčková (KSČM). Další kandidáty navrhli Piráti, SPD, ODA a Nezávislá iniciatova.

Voliči budou v lednu na Trutnovsku vybírat náhradníka za Jiřího Hlavatého, který kandidoval za hnutí ANO. Majitel a šéf královédvorské textilky Juta se totiž z 18. místa kandidátky díky preferenčním hlasům dostal do Poslanecké sněmovny. Tím automaticky přišel o mandát senátora, přestože s tím hnutí ani on nepočítali (více v článku Kroužky vynesly šéfa Juty Hlavatého do Sněmovny).

Volby do Senátu

na Trutnovsku 2018

Hlavatý v povolebních rozhovorech automatický zánik mandátu kritizoval. Označil to za podraz „jako za totality“. Později svá slova zmírnil.

Znovu se o něm začalo mluvit ve chvíli, když řekl, že náklady na doplňující volby by měli zaplatit voliči, kteří mu dali preferenční hlas. 

„Financování voleb? To musíte oslovit 4 850 voličů (Hlavatý dostal ve volbách do Sněmovny 4 859 preferenčních hlasů, pozn. red.) Zda budu nebo nebudu kandidovat, nemá vliv na pořádání voleb. Přišel jsem o mandát senátora ve chvíli, kdy měl lidé zvolili do Poslanecké sněmovny. Prezident pak vyhlásil volby v obvodě Trutnov. Nemůžu za to, že mě lidé vykroužkovali,“ řekl Hlavatý iDNES.cz poté, co se ho na možnost spolufinancování veřejně zeptal Miroslav Kalousek z TOP 09 (podrobnosti v článku Nemůžu za to, že mě vykroužkovali, říká Hlavatý).