Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dívka porazila nemoc a pro školáky napsala muzikál Sněhová královna

  16:49
Děti a učitelé ze Základní umělecké školy v Polici nad Metují si potřetí a možná naposledy zahráli ve vlastním muzikálu o Sněhové královně. Napsala ho pro ně mladá klavíristka, když se dostala z těžké nemoci. Diváci byli nadšeni, řada lidí neskrývala dojetí.
Pohádkový muzikál na motivy Sněhové královny od Hanse Christiana Andersena v...

Pohádkový muzikál na motivy Sněhové královny od Hanse Christiana Andersena v Kolárově divadle v Polici nad Metují (27.2.2016). | foto: Vladimír Beran, ZUŠ Police nad Metují

Ovací ve stoje i mnohých slz se od publika v Polici nad Metují dočkali tvůrci pohádkového muzikálu na motivy Sněhové královny od Hanse Christiana Andersena. V Kolárově divadle tančilo, zpívalo a muzicírovalo přes sto žáků a jejich kantorů. Hlavní potlesk sklidila studentka Adéla Kubečková z Machova, která muzikál napsala a hraje v něm na klavír. Na závěr se děkovala i se svou maminkou v roli vypravěčky.

„Dění na jevišti skoro nevidím, protože doprovázím celé představení na křídlo. Možná celou pohádku zhlédnu až na videu. Ale jsem nesmírně ráda, že se jí taneční i pěvecký obor ujaly. To, co jsem viděla a slyšela, se mi moc líbí,“ chválí studentka, kterou čeká letos maturita na Evangelické akademii v Náchodě.

Na jevišti se odehrává dojemný příběh o dívence Gerdě, která se nevzdá a dokáže vysvobodit chlapce Káje z moci zlé královny. Střídá se tu stínohra se sólovými výstupy Gerdy, Káje a Sněhové královny a doplňují je taneční čísla i sbory Studánka a Studánečka. Gerda projde svou strastiplnou pouť za pomoci havrana, loupežnické dcerky i soba. Láska je nakonec silnější než nablýskané studené království.

„Ne každý má to štěstí, dar, šanci přežít“

Nezdolnost musela prokázat i autorka. Ve třinácti letech se u ní objevilo onkologické onemocnění, podstoupila těžkou léčbu, po chemoterapii se potýkala s depresemi.

„Kdo to nezažil, asi si nedovede úplně představit, jaké to je, když z kolektivu dětí na dětské onkologii ne každý má to štěstí, dar, šanci přežít. S těmi, s kterými tam sdílíte prostor, se nečekaně loučíte, protože vám před očima odcházejí a zůstává vás jen několik,“ připomíná ředitel polické základní umělecké školy Lubor Bořek.

Proto také představení bylo poděkováním pro tým lékaře Jiřího Haka z dětské kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové, odkud na premiéru přijely nejen sestřičky, ale i uklízečka, která pomáhá dětem na oddělení dobrým slovem. Studentka věnovala své poděkování i rodině, spolužákům, kteří jí psali do nemocnice své pozdravy, i lidem, kteří na ni mysleli a modlili se za ni.

Rodina Kubečkových má k hudbě vztah, babička Adély je varhanicí a zpěvačkou v kostele. Dívka se začala učit na klavír od pěti let. Pohádka o Sněhové královně ji zaujala už v dětství, kdy si ji doma pouštěli namluvenou na kazetě. Odmala prý přemýšlela, že ji zhudební, protože učitelka klavíru ji vedla k improvizaci.

Nebyla jsem schopná napsat ani dva takty

Nějaký čas to však vůbec nešlo. „Po dlouhé nemoci jsem měla v hraní a tvořivosti takovou krizi, že jsem nebyla schopná napsat ani dva takty. Loni v létě jsem byla po operaci kolene, neměla jsem co dělat, tak jsem seděla u klavíru a najednou mě začaly napadat melodie. První byla loupežnická, a potom další a další. Vždycky jsem si představila nějakou situaci k pohádce, složila jsem k ní melodii a potom jsem k melodii hledala slova. Někdy mi se slovy pomohla rodina,“ popisuje Adéla Kubečková.

Aby zjistila, jestli hlasy k sobě navzájem ladí, zkoušela to na rodině, nejčastěji na mladším bratrovi. Na počátku jí s muzikálem pomohl i její otec.

„Přišla za mnou, jestli bych nemohl vymyslet text na jednu její melodii. Byl to text o Kájovi, který táhne sáně a zpívá Jsem trochu zmatený. Zalíbilo se jí to a pak už skládala všechno sama, melodie i texty. Třeba se v noci probudila, slyšela dvě hudby proti sobě, počkala do rána a zkusila, jak každá zní a zda to jde do sebe, a tak se to rodilo. Nějaký talent v ní je,“ usmívá se Miloš Kubeček, ale přiznává, že při nemoci si rodina sáhla až na dno.

Dívka si napřed skládala jen pro sebe a kantoři se o tom dozvěděli trochu potajmu od rodičů. Když jim něco zahrála, učitelé se rozhodli, že by pohádkové téma a zpracování nemělo zapadnout. Od podzimu na něm pak pracovali společně, Miriam Blažková vynechala jakýkoli vánoční repertoár a nacvičovala se sbory, Alžběta Černá s tanečníky.

Lidé neskrývali nadšení

„Mě velmi překvapilo, jak propracované, hudebně nápadité a krásné melodie složila. Místy jsou i hudebně dost náročné, dokonce se v některých scénách prolínají až tři zvukové plochy, jde o harmonicky bohaté dílo. Opravdu má vysokou úroveň, což bych nečekal od žákyně. Muzikál má svou hudební kvalitu a tím, že se ho ujaly pěvecké sbory a taneční obor, dostalo to svou plasticitu. Je to autorské dílo neuvěřitelně vyzrálé na to, kdo je autorem. Všechny nás to příjemně překvapilo,“ míní ředitel Bořek, který doprovázel muzikál na kontrabas s pětičlenným souborem.

V publiku byly celé rodiny s dětmi a lidé neskrývali nadšení. „Moje dcera začala chodit do sboru Studánečka, takže v muzikálu vystupovala. Viděla jsem proto všechna tři představení, sem tam i nějakou zkoušku. Je to úžasné, dokonalé dílo. Myslím, že to Adélka dokonale napsala a děti do toho daly úplně všechno. Vyučující je perfektně připravili. Opravdu to je nádherné představení od prvního do posledního čísla a vypadá jako profesionální práce,“ chválí Eva Hartová z Teplic nad Metují.

O nemoci mladé klavíristky se dozvěděla až z proslovu při premiéře. „Smekám před holčinou, její maminkou, všemi. Pro mě je to nejkrásnější představení za mnoho let, co jsem viděla,“ dodává divačka.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

V Náchodě někdo počmáral radnici nápisy proti starostovi, řeší to policie

23. dubna 2024  18:16

Hanlivé nápisy proti starostovi Janu Birkemu (SOCDEM) píše kdosi po Náchodě. Naposledy v pondělí...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Rumcajs s Cipískem se dívají, jak Manka tancuje. Rekordní lavička zdobí alej

23. dubna 2024  11:10

Tančící Manka, Rumcajs a Cipísek zdobí největší tuzemskou vyřezávanou lavičku, která přibyla do...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...