Komedie Soudce v nesnázích a Klicperovo divadlo v Hradci Králové

Komedie Soudce v nesnázích a Klicperovo divadlo v Hradci Králové | foto: Martin Veselý, MAFRA

Soudce má malér, Klicperovo divadlo nabízí čistokrevnou komedii

  • 0
Jedna z letošních premiér hradeckého Klicperova divadla je i bláznivá komedie Arthura Winga Pinera Soudce v nesnázích. Jde o českou premiéru v režii Šimona Dominika.

"Zabrouzdal jsem si na síti a zmínku našel v archivu Národního divadla. Pod názvem Policejní soudce hru 10. září 1890 uvedlo Národní divadlo v režii Josefa Šmahy. Roli Posketa ztvárnil tehdy František Kolár, Agátu hrála Otýlie Sklenářová, v epizodní roli strážníka Harrise hrál Jindřich Mošna. Hra se ale hrála pouze čtyřikrát. Achillem Blondem byl Karel Mušek, který možná hru přeložil. Překlad se ale zřejmě nedochoval," říká překladatel Jiří Josek.

U nás neznámá hra má v Anglii stále obrovský úspěch.

"Pro Angličany je hra jistě svůdná i tím, že si v ní dělají legraci sami ze sebe a ze svých národních klišé. Ale myslím si, že hra má spoustu předností i pro nás. Kromě toho, že nabízí opravdu skvělé příležitosti pro herce, je to jedna z řady potřeštěných komedií hraničících s absurdním humorem, jako jsou Brouk v hlavě nebo Charleyova teta," podotýká překladatel.

Za vším nedorozuměním je drobná lež. Dobrácký policejní soudce Aeneas Posket se ožení s mladou vdovou Agátou, která je sice šaramantní, ale přesto si neváhala pro skvělou partii poněkud "zfixlovat věkový handicap" a místo šestatřiceti se vydávala za jednatřicetiletou.

Musí tedy lhát i o věku svého syna z prvního manželství. Z devatenáctiletého mladíka Cise se tak stává čtrnáctiletý chlapec. Pravdu zná kromě Agáty jen její věčně hladová sestra Charlotta, která se právě rozešla se svým vyvoleným, trucovitým "sakra kapitánem" Horácem Valem.

Do toho ohlásí příjezd Posketův dávný přítel a shodou okolností také kmotr malého Cise, plukovník Lukyn. Osud všechny svede do vykřičeného podniku U Princů, jenže tam vpadne policejní razie.

Britský dramatik napsal na šedesát her

Soudce ztělesní Jan Vápeník, jeho ženu Helena Plecháčková, Cise Matěj Anděl, Charlottu Pavlína Štorková, Horáce Vala Vojtěch Dvořák a plukovníka Lukyna Filip Richtermoc.

V dalších rolích se objeví Marta Zaoralová, Lubor Novotný, Miroslav Zavičár, Jan Bílek či Lenka Loubalová. Autorem scény je Karel Čapek, kostýmů Andrea Králová a hudbu napsal Jiří Hájek.

Britský dramatik, režisér a herec Arthur Wing Pinero (1855 - 1939) napsal na šedesát her, vážná sociální dramata však vzal čas a zůstaly jen komedie.

Nejslavnějším a nejhranějším dílem autora, jenž byl druhým mužem, který získal titul sir za služby dramatu, zůstává The Magistrate - Soudce v nesnázích.

Od londýnské premiéry v roce 1885 se stala obrovským kasovním trhákem. V Anglii zatím naposledy hru velice úspěšně uvedli v londýnském Národním divadle (2012) v režii Timothyho Sheadera s Johnem Lithgowem a Nancy Carrollovou v hlavních rolích.

"Myslím, že Soudce v nesnázích je výbornou příležitostí vyzkoušet si komediální kvality našeho souboru na klasickém žánru, který v sobě propojuje konverzační a situační komedii. Hry tohoto typu se již dlouho na repertoáru našeho divadla neobjevily, proto věřím, že se Soudce stane příjemným zpestřením i pro naše diváky, kteří se chtějí v divadle pobavit a zasmát," říká dramaturgyně Jana Slouková.