Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přichází k nám hodně dětí po cévní mozkové příhodě, říká primář léčebny Vesna

  16:14
Dětská léčebna Vesna vznikla v Janských Lázních před 41 lety. Počtem lůžek a zaměřením neměla v zemi ve své době konkurenci, proslulost i za hranicemi si získala hlavně léčbou pacientů po dětské mozkové obrně. Unikátní zůstává dál. „Naprosto zásadní je kvalitní komplexní přístup,“ říká primář Jan Podojil.
Primář dětské léčebny Vesna Jan Podojil

Primář dětské léčebny Vesna Jan Podojil | foto: Martin Veselý, MAFRA

V krkonošských lázních pracuje lékař Jan Podojil už třicet let, od roku 2018 je primářem Vesny. Léčebna má za sebou největší rekonstrukci v historii, která zahrnovala i vybudování nových moderních pokojů. Po dvou covidových letech se Vesna opět nadechuje a vrací se i zahraniční klienti.

Vesna získala věhlas léčbou pacientů s dětskou mozkovou obrnou. Jaké procento dnes tito pacienti tvoří?
Léčba pacientů s dětskou mozkovou obrnou je vlajkovou lodí Vesny, počet případů je stále poměrně vysoký. Máme s tím velké zkušenosti a je to takový náš základní program. Řekl bych, že tito pacienti ve Vesně tvoří zhruba 40 procent.

Dětská léčebna Vesna v Janských Lázních

Čím to vlastně je, že právě v léčbě tohoto onemocnění mají Janské Lázně takové úspěchy?
Jednak je to tradicí, dlouhodobost je v tomto případě velkým faktorem. Jednak kvalitním komplexním přístupem, který prosazujeme a který je naprosto zásadní. V jedné budově jsou kvalitní lékaři, rehabilitační pracovníci a fyzioterapeuti. To všechno v kombinaci s vodoléčbou, elektroléčbou a různými doplňkovými metodami vytváří jeden funkční celek. Další věcí je dlouhodobá práce s klienty, řada z nich sem jezdí pravidelně mnoho let a osobně se známe. Myslím si, že i tato osobní rovina hraje důležitou roli. Pro každé zařízení je nejlepší vizitkou, když se pacienti vrací, protože tam jsou spokojeni a vidí výsledky. Spolupracujeme s neurology a ortopedy z Fakultní nemocnice v Motole, což je špičkové pracoviště v České republice.

Nakolik se v posledních letech změnil přístup k pacientům s dětskou mozkovou obrnou?
Základ se snažíme udržovat stejný. Zcela zásadní je fyzioterapie, kterou doplňují další osvědčené metody jako třeba vodoléčba. Nezastupitelnou úlohu stále má osvědčená Vojtova metoda. K tomu rozvíjíme moderní trendy. Výborných výsledků dosahuje rehabilitační lékař Peter Olšák s elektroakupunkturou, máme robotické přístroje nebo přístroj pro asistovanou chůzi a další technologie pro rozvolnění svalového napětí. Snažíme se držet krok s dobou. Mladí lékaři a fyzioterapeuti jezdí na stáže, kde si dále prohlubují znalosti. Změnila se jiná věc. Když jsem před třiceti lety ve Vesně začínal, tvořili pacienti s doprovodem rodičů minimum. Dnes je to přesně naopak a s drtivou většinou dětí jsou rodiče po celou dobu pobytu. Myslím si, že je to správný trend, který jsme podporovali. Je důležité, aby u toho rodiče byli, nejen proto, aby se naučili cvičení s dětmi, ale aby poznali ostatní rodiče a uvědomili si, že nejsou sami, kdo má postižené dítě. Aktivní zapojení rodičů je zcela zásadní změnou.

MUDr. Jan Podojil (63)

Pochází ze středních Čech, vystudoval pediatrii na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po škole nastoupil na Dětskou kliniku Fakultní nemocnice Motol a pracoval také jako ambulantní dětský lékař. Začátkem 90. let přišel do dětské léčebny Vesna, v roce 2018 se stal jejím primářem. Žije v Janských Lázních.

Nedávno jste představili multismyslovou místnost plnou barev, světel, stínů a různých předmětů. K čemu je dobrá?
Je to další, a musím říct, že velice oblíbený doplněk v léčbě. Je to relaxační místnost využívající širokého spektra smyslových vjemů s tlumeným barevným světlem, hudbou, vodním sloupcem nebo vodním lůžkem. Děti se tam uvolní, odborný rámec tomu dává fyzioterapeutka.

Kromě dětské mozkové obrny ve Vesně léčíte široké spektrum neurologických onemocnění. Je nějaká diagnóza, se kterou se v poslední době setkáváte častěji než dříve?
To bych ani neřekl. Spíš mě překvapuje, jak velký počet dětí se k nám dostává po cévní mozkové příhodě. Je jich poměrně hodně. Relativně velké množství je také pacientů s progresivními neurologickými onemocněními, jako je myopatie.

Jak jste se vypořádali s dva roky trvající pandemií covidu?
Bylo to velmi nepříjemné a náročné období, které vyčerpalo personál. Zajištění odběrů, karanténní opatření a dodržování nejrůznějších nařízení byly spojené s obrovskou administrativou. Velmi negativně to ovlivnilo naši práci. Vesna byla v provozu po celou dobu pandemie, nicméně výpadek pacientů byl značný. V jednu dobu jsme měli obsazenou jen necelou čtvrtinu kapacity.

Dětská léčebna Vesna

Léčebný komplex vybudovali v roce 1981 italští stavitelé. Specializuje se na léčbu onemocnění pohybového aparátu, dýchacího ústrojí a nervového systému. Zaměřením a kapacitou lůžek byla ve své době unikátní a dodnes má v České republice výlučné postavení. Světovou proslulost získala léčbou následků dětské mozkové obrny. V roce 2013 hrozilo Vesně zavření. Kritickou ekonomickou situaci ale léčebna odvrátila a významně investovala. Léčebna má sedm lůžkových oddělení, kapacita je 200 pacientů. Součástí je základní škola, kino, tělocvična, bazén s posuvným dnem, herny a interiérové hřiště.

Do Vesny se jezdily léčit i děti ze zahraničí, což dva roky díky covidu nebylo možné. Už se začínají vracet?
Dlouhodobě k nám jezdí klienti s arabského světa, Kuvajtu, Saudské Arábie, Spojených arabských emirátů, ale také z Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu. Nejsou to pouze pacienti po dětské mozkové obrně, ale také po úrazech a s neurologickými obtížemi. Covid to na dva roky výrazně narušil, teď se klienti z Arabského poloostrova začínají vracet. Rusové samozřejmě ne. Mimochodem jsem předminulý týden Vesnou prováděl exministra zdravotnictví Kuvajtu. Pokud lidé váží tisíce kilometrů dlouhou cestu, aby se léčili v Janských Lázní, tak to je pro Vesnu výborná vizitka.

Loni skončila dva roky trvající rekonstrukce léčebny za víc než sto milionů korun. Ve dvou patrech vznikly moderní pokoje. Jak velký přínos pro léčebnu znamenají?
Jednoznačně to je krok dopředu. Přestože tam je finanční spoluúčast, je o tyto pokoje mezi rodiči velký zájem.

Dlouhodobě se mluví o personální krizi českého zdravotnictví. Nakolik se s nedostatkem lékařů potýkáte ve Vesně?
Nebudeme si zastírat, že to je neustálý problém. Platí to o lékařích i fyzioterapeutech. Navíc je v těchto oborech velká fluktuace, která je ale přirozená a zdravá. Je pochopitelné, že mladí fyzioterapeuti chtějí získávat zkušenosti. Výhodou a zároveň nevýhodou Vesny je její umístění v podstatě na samotě u lesa na periferii republiky. Jednoznačně je problém v tom, že vysoké školy produkují málo absolventů. Proto chybí lékaři, fyzioterapeuti, ale také zubní lékaři a další zdravotnické profese. Jako velkou chybu vidím, že byla zrušena pediatrická fakulta. Dlouhou dobu nebyl personální nedostatek ve zdravotnictví vidět, ale ten problém vznikl před dvaceti lety. Teď nás to dobíhá, protože lékaři mé generace odcházejí do penze a mladých je málo.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Útočníka následuje do Hradce ze Slovenska obránce, co brankář?

22. dubna 2024  12:02

Příliv hokejistů do kádru hradeckého Mountfieldu ze slovenské hokejové extraligy pokračuje. Poté,...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Liberec - Hradec Kr. 0:0, žádné góly, jen tyč Vašulína. Hosté počtvrté neprohráli

21. dubna 2024  14:52,  aktualizováno  18:01

Hradečtí fotbalisté útočili pod trenérem Davidem Horejšem na čtvrté ligové vítězství v řadě,...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...