Řidič odstavil kamion na trávu exitu D11 na Hradecku (3. 4. 2019).

Řidič odstavil kamion na trávu exitu D11 na Hradecku (3. 4. 2019). | foto: Policie ČR

Řidič si ustlal v kamionu u dálnice D11 na trávě, před hlídkou se zamkl

  • 28
S povinnou bezpečnostní přestávkou se kuriózně vypořádal šofér kamionu na dálnici D11 na Hradecku. Přendal dopravní značky a zajel se soupravou na travnatou část exitu, kde přenocoval. Když ho budili policisté, zamkl se. Vylezl z kabiny teprve poté, co na něj použili donucovací prostředky.

Dálniční policisté z Prav na Královéhradecku si ve středu hodinu po půlnoci všimli, že na jednom z dálničních exitů D11 stojí odstavená jízdní souprava a kdosi přemístil tři kusy dopravního značení.

Chtěli řidiče upozornit, že parkování mimo parkoviště je zakázáno a nechat ho z travnaté části u exitu vyjet. Do kabiny nebylo vidět přes neprůhledný závěs.

„Policisté zaklepali na kabinu, z níž posléze vykouknul řidič, který s přestupkem, kterého se dopustil, nesouhlasil a začal hlídku slovně napadat,“ uvedla mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková.

Krátce nato s hlídkou přestal spolupracovat a ve vozidle se zamkl. Podle policistů auto tvořilo překážku a řidič ho měl odstranit. Když to odmítal, použili výzvu a pak výzvu s výstrahou i přes uzavřené dveře.

„Aby řidič z vozidla vystoupil, museli policisté použít donucovacích prostředků. S řidičem sepsali policisté oznámení o přestupku a celý případ bude předán k dořešení k místně příslušnému správnímu úřadu,“ řekla mluvčí.

Šofér vysvětloval nocleh při dálnici tím, že musel v určitý čas vykonat bezpečnostní přestávku.

Zákon o silničním provozu zakazuje řidiči na dálnici, jejíž součástí je i travnatá plocha v prostoru výjezdu, zastavit.  V nouzové situaci musí být při stání mimo řádná parkoviště vozidlo označeno jako překážka, tedy přenosným výstražným trojúhelníkem.