Řidič v protisměru boural značení na D11, ujel 15 kilometrů ve tmě a dešti

  • 11
Cizinec žijící v Hradci Králové vůbec netušil, že najel na dálnici D11 v protisměru. Byla noc, hustě pršelo a chybu si uvědomil, až když na něj ostatní řidiči blikali. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo, odnesly to směrové desky. Řidiči hrozí pokuta a zákaz řízení.

„V sobotu 15. května krátce po 23. hodině jsme na operačním středisku přijali hned několik oznámení o řidiči, který jede po dálnici D11 okolo 85. km ve směru na Hradec Králové v protisměru. Kvůli tmě a hustému dešti oznamovatelé nerozeznali přesný typ auta, barvu ani SPZ. Uvedli pouze, že se jedná o auto světlé barvy,“ popsala prvotní informace policejní mluvčí Iva Kormošová.

Na místo okamžitě vyrazilo hned několik policejních hlídek z Královéhradeckého kraje i ze sousedního Středočeského kraje. Policisté projeli různé úseky dálnice a exit 62 ve směru na Hradec Králové i uzavřeli. Ke vzlétnutí byl připraven i vrtulník.

„Bohužel ani jedna hlídka žádné vozidlo jedoucí v protisměru nebo odstavené na dálnici nepotkala. Jedna z nich však na Exitu 90 objevila pět poškozených směrových desek s oranžovým světlem. U třech značení bylo roztříštěno světlo a u dvou vytržen napájecí kabel, čímž byla způsobena škoda za 25 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Pomohly až kamerové záznamy

Až z kamerových záznamů z mýtných bran a z dálničních kamer se vyšetřovatelům podařilo vypátrat hledané auto. Dacii Duster řídil jednačtyřicetiletý cizinec bydlící v Hradci Králové.

V protisměru ujel necelých patnáct kilometrů. Muž se k oběma přestupkům přiznal. Uvedl, že nevěděl, jak se do protisměru dostal a svou chybu si uvědomil, až když na něho začala blikat protijedoucí vozidla. Poté z dálnice u Prav sjel.

„Policisté protiprávní jednání řidiče předají k dořešení správnímu orgánu, kde mu hrozí pokuta pět až deset tisíc korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců,“ uvedla Iva Kormošová.

Řidič najel do protisměru D11 na 90. kilometru u Hradce Králové (červeně), dálnici opustil až na exitu 76 u obce Pravy (zeleně)

Řidič najel do protisměru D11 na 90. kilometru u Hradce Králové (červeně), dálnici opustil až na exitu 76 u obce Pravy (zeleně)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz